10 tips om je denkhoofd tot bedaren te brengen

stippen zetten om je denkhoofd te bedarenJe werkdag zit erop, dus je hoeft ook niet meer aan je werk te denken. Vaak lukt dat, maar soms juist helemaal niet :-( Dan blijft Je denkhoofd maar malen en buitelt de ene gedachten over de andere.

Je denkt aan alles wat mis kan gaan met dat project, of aan alles wat er al misgegaan is. Zo pieker je je pieker suf hoe het verder zal gaan op jouw afdeling. Wie is de volgende die weg moet? Of wordt jouw vestiging misschien echt opgeheven en moet je straks anderhalf uur in de file staan om nog op je werk te komen?

Zinloos denken

Op je werk word je betaald om te denken. Nu doe je het vrijwillig en levert het je geen sikkepit op. Je denkt en denkt terwijl je eigenlijk wilt ontspannen.

Het kan knap lastig zijn om je denkhoofd tot bedaren te brengen. Je doet een dappere poging tot mediteren. Maar van stilzitten word je alleen maar onrustiger en gaat je denkhoofd nog harder tekeer.

Daarom heb ik hier 10 tips om je denkhoofd tot bedaren te brengen. Heb je daar helemaal geen tijd voor? Lees dan vooral de bonustip onderaan dit artikel.

1 Beweeg

Vind uit welke vorm van beweging jouw hoofd leegmaakt: wandelen, fietsen, paardrijden, fitnessen, yoga, het maakt niet uit. Let wel op dat je niet te laat op de avond intensief beweegt, dat heeft vaak een averechts effect op je nachtrust.

2 Plan je gepieker

“Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren.”

Pak je gepieker slimmer aan. Gebruik bijvoorbeeld een piekerschrift. Noteer daarin je piekergedachte zo gauw die bij je opkomt.

Of plan een pieker-halfuur per dag. Neem een vast tijdstip (niet net voor het slapen gaan!) en ga verplicht zitten piekeren. Kom je in de verleiding om op andere momenten van de dag te gaan piekeren? Noteer dan de piekergedachte in je piekerschriftje en pieker er tijdens je pieker-halfuur verder over.

3 Mindfulness

Mindfulness kent veel verschillende oefeningen. Wie weet is er ook voor jou wel een oefening die je denkhoofd tot bedaren brengt. Experimenteer er eens mee! Hier vind je een heleboel gratis downloadbare mindfulness oefeningen om te luisteren, te lezen of te kijken. Of probeer de mindfulness coach-app van VGZ.

4 Werk met je handen

Met je handen werken kan je uit je hoofd halen. Ga in de tuin aan de slag, bak een taart, pimp een stoel, kook extra lekker, timmer een nestkastje of … verzin het maar!

5 Zintuigenmeditatie

Bezige breinen vinden gewone meditaties vaak knap lastig, maar een zintuigenmeditatie lukt soms wel.  Een zintuigenmeditatie is vooral fijn om lopend te doen, maar je kunt hem ook gewoon thuis op je stoel doen.

Concentreer je eerst op wat je voelt: de wind in je gezicht bijvoorbeeld. Dan op wat je hoort: een blaffende hond. En dan op wat je ziet: een auto die langskomt. Daarna begin je weer opnieuw met voelen, horen, zien. Als variatie kun je ook drie dingen voelen, dan drie horen, dan drie zien. Net wat voor jou het beste werkt.

6 Tekenen

Iets simpels als golfjes tekenen op het ritme van je ademhaling is soms al genoeg om je uit je hoofd te halen. Liever een ingewikkelde tekening? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de malle opdrachten in Het Grote Tekenboek. Bedoeld voor kinderen, maar ook leuk voor grote kinderen :-)

7 Geniet

Als je hoofd maar maalt, kom je al helemaal niet aan genieten toe. Heb je eerder een Grote Genietlijst gemaakt? Kijk eens of daar iets op staat dat je NU kunt doen en waar je hoofd leeg van wordt.

8 Stippenoefening*

Zet een wekker op 5 minuten en neem pen en papier. Elke keer dat er een nieuwe gedachte bij je opkomt zet je een stip op je papier. Blijf een kalme observeerder van je gedachten en zet steeds nieuwe stippen.

Na 5 minuten kijk je naar de stippen op het papier. Dat waren je gedachten, ze kwamen en gingen. Jij bent nog steeds hier. Jij bent niet je gedachten.

9 Concentreer je op iets anders

Ik vind het zelf heel moeilijk om te lezen als mijn hoofd druk is, maar voor sommige mensen werkt het prima. Die gaan zo in een boek op, dat hun malende gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Misschien werkt dat voor jou ook. Of luister naar muziek, kijk een mooie film of spannende crimi.

10 Observeer

Kinderen of dieren kunnen helemaal op gaan in wat ze doen. Als je dat intens observeert word je soms vanzelf meegezogen. En zo wordt je hoofd vanzelf leeg.

Bonustip: Doe wat je doet met aandacht

Heb je helemaal geen tijd om je denkhoofd tot bedaren te brengen? Pieker je vooral terwijl je iets anders aan het doen bent? Gaat je hoofd op hol terwijl je naar huis rijdt, de vaatwasser inpakt of met je kinderen wandelt?

Let dan eens op of je de dingen die je doet met meer aandacht kunt doen. Of je aandacht echt bij die autorit, de vieze borden of je kinderen kan zijn. Zo raakt je hoofd vanzelf leeg, zonder dat het je extra tijd kost.

Heb jij andere tips om je denkhoofd tot bedaren te brengen? Ik hoor ze graag!

© Albertine ’t Hoen

somov-goed-genoeg* Deze oefening komt uit Goed genoeg. Stop met streven, begin met leven. Je perfectionisme onder controle met mindfulness van Pavel Somov.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: