Kom je terug van vakantie, land je midden in een chaos :-( De tuin is een oerwoud, de hond is ziek terug gekomen van het pension en het dak van de schuur lijkt het nu echt begeven te hebben. Je stapel administratie is torenhoog en je laptop staat op instorten, dus daar moet je ook iets aan doen.
Sociaal is het mega-spitsuur. Je moet een hoop mensen eindelijk weer eens zien en met spoed een plek uitgraven voor de logés van volgend weekend. Dan heb je ook nog die vier uitnodigingen voor feesten de komende weken. En je moet natuurlijk ook nog een keus maken uit al die interessante cursussen voor de komende maanden.
Dat is alleen nog maar privé. Voor werken heb jij helemaal geen tijd meer! Maar HELP! je mailbox staat ook nog op ontploffen en je agenda voor de komende weken is overvol.
Moeten kan je overweldigen
Het is om gek van te worden. Je relaxte vakantiegevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon door alle dingen die je moet. Dat is zonde, want dan had je net zo goed niet op vakantie kunnen gaan…
Tijd dus voor maatregelen, zodat je wél dat vakantiegevoel vast kunt houden. Ik heb hier 10 tips die je kunnen helpen minder te moeten. Er valt heel veel over moeten te schrijven. Alleen aan tips had ik al teveel voor één artikel, dus ik heb me moeten ;-) beperken.
10 Tips om minder te moeten
1 Geef voorrang aan echte noodgevallen.
Als die hond doodziek is, stel je een bezoek aan de dierenarts niet uit, maar ga je met spoed. Dus is er iets dat echt meteen moet gebeuren, doe het dan ook. Het helpt niet om te blijven jeremiëren hoe erg het is dat jij het moet doen. Daar wordt de klus niet mee geklaard, maar lijkt hij alleen maar groter door.
2 Schrap!
Maak een lijst van alle dingen die je moet. Als je een solide systeem voor je acties hebt, heb je die lijst natuurlijk al, maar controleer wel of echt al je ‘moetdingen’ erop staan. Schrap nu rigoureus alle dingen die geschrapt kunnen worden. Dat ruimt al lekker op.
3 Hang er een tijd aan.
Als je toch iets aan dat oerwoud in de tuin gaat doen, bedenk je dan vooraf hoe lang je dat gaat doen. Zo voorkom je dat het je de keel uit gaat hangen (en weer als moeten voelt) en dat andere dingen die je ook ‘moet’ doen blijven liggen.
4 Maak keuzes.
Waarom zou je op iedere uitnodiging in moeten gaan? Vooral in september is het spitstijd met allerlei leuke dingen. Als je vindt dat je overal naartoe ‘moet’ zoek dan eens uit hoe dat komt. Heb je last van FOMO (fear of missing out, de angst om iets te missen), durf je misschien geen nee te zeggen of ga je overal op in omdat dat zo hoort?
5 Wat is de winst?
Bedenk je eens wat het oplevert als jij die klus geklaard hebt. Misschien help je een ander er enorm mee of leer je er zelf heel veel van. Stel je ook eens voor wat een voldaan gevoel je na de tijd zult hebben.
6 Laat je perfectionisme varen.
Beantwoord bijvoorbeeld je mail korter dan je gewend bent en loop hem niet nog een keer na. Goed is goed genoeg, te perfect is zonde van je tijd.
7 Vervang moeten door willen.
Kun je dat niet? Blijft het voor jou echt moeten? Vraag je dan eens of waarom je het doet. Je wilt iets niet en toch doe je het. Daar hoeft op zich niks mis mee te zijn, maar het is wel goed om eens te onderzoeken waarom je iets doet dat je eigenlijk niet wilt.
8 Stel prioriteiten.
Als het dak van de schuur al jaren lekt, valt het je misschien extra op als je terugkomt van vakantie. Maar dat wil nog niet zeggen dat je ook direct iets aan dat dak moet doen. Als het toch al jaren lekt, maakt een maand meer of minder ook niet uit.
9 Kijk eens met andere ogen.
Hoe zou een ander tegen jouw ‘moeten’ aankijken? Door afstand te nemen zie je vaak dat je je druk maakt om niks. Maar ook zie je dan de vreugde van datgene wat jij zo zwaar vindt. Een ander lijkt het misschien juist heerlijk om het oerwoud in jouw tuin te lijf te gaan. Het is maar net wat je gewend bent :-)
10 Bedenk je eens wat er gebeurt als je het niet doet.
Vergaat de wereld als jij er niks aan doet? Meestal niet. Zeker als je ergens toch geen invloed op hebt (de beurs bijvoorbeeld) heeft het weinig zin om je er druk over te maken.
Kortom: moet minder en hou je vakantiegevoel langer vast.
© Albertine ’t Hoen