Morgen ga ik aan de slag:
5 redenen voor uitstelgedrag

Uitstellen, (bijna) iedereen kan het. Volgens onderzoekers worden we er zelfs steeds beter in. Zoals met zoveel dingen kan ook de ene mens beter uitstellen dan de ander. Sommige mensen zijn zelfs ware meesters in uitstelgedrag:

Energievreter

En dat terwijl uitstelgedrag energie vreet. Doordat je het een uitstelt, loop je ook weer achter met het ander. En met het ding dat daar weer na komt. Uitstellen zorgt zo voor een hoop onrust in je hoofd :-(

Maar het zorgt ook voor onrust bij anderen. Mensen die op iets van jou zitten te wachten zullen aan je hoofd gaan zeuren en dat vreet weer tijd en energie bij jou. Je probeert de gevolgen van je uitstelgedrag binnen de perken te houden door ’s avonds een uurtje langer door te gaan.

Tijd en geld

Dingen uitstellen levert meestal geen tijd op, maar kost juist tijd. Neem alleen al die smoezen al die je moet verzinnen waarom je weer te laat bent met iets. Door uitstellen moet je je ook steeds opnieuw in de materie verdiepen. Daar vliegt je tijd weer heen.

Uitstelgedrag kost je ook geld. Bijvoorbeeld doordat je geflitst wordt terwijl je te hard rijdt om nog enigszins op tijd op die afspraak te komen. Of omdat je weer eens te laat bent met je aangifte. Maar ook omdat je onbetrouwbaar bent om zaken mee te doen: je komt je afspraken immers slecht na.

Uitstelgedrag is dus meestal niet handig. Soms is bewust uitstellen heel verstandig, maar meestal vreet het tijd, geld en energie. En per saldo lost het niks op. Je kunt de dingen wel tot morgen uitstellen, maar morgen komt uiteindelijk nooit ;-)

Natuurlijk kun je meteen strenge maatregelen tegen je uitstelgedrag nemen. Maar het kan ook nuttig zijn om eerst eens te kijken waarom je eigenlijk uitstelt. Als je de reden weet, is de oplossing vaak verrassend dichtbij :-)

Daarom eerst vijf redenen voor uitstelgedrag, in een volgend artikel lees je meer redenen én oplossingen. Ik neem hier adviseur Frank als voorbeeld. Ik ben de complete Frank nog niet in het echt tegengekomen, maar wel veel stukjes Frank ;-)

1 Je kunt het niet

En dan niet denken dat je het niet kunt, maar het echt niet kunnen.

Frank is een uitstekende adviseur, maar schrijven is zijn zwakke punt. Hij heeft zijn advies meestal prima in zijn hoofd, maar krijgt het moeilijk op papier. Frank loopt altijd achter doordat hij het rapporteren uitstelt.

2 Je bent perfectionistisch

Perfectionisme is een prima voedingsbron voor uitstelgedrag.

Voor Frank is een gewoon rapport niet genoeg, nee het moet meteen perfect. Zijn perfectionisme verlamt hem om te starten met schrijven.

3 Je bent slecht in plannen

Je wacht nog even met beginnen. Tijd genoeg toch? Totdat je ineens te weinig tijd hebt om je deadline te halen.

Frank weet best dat het schrijven van een rapport hem veel tijd kost. Dat is geen ramp, want de rest van een project doet hij sneller dan gemiddeld. Toch reserveert hij geen extra tijd in zijn agenda om zijn rapport te schrijven.

4 Je neemt teveel hooi op je vork

Je vindt het geen probleem om wat extra’s te doen. Jij hebt tijd en energie genoeg en je doet het graag. Kom maar op met die klus!

Frank is enorm betrokken bij zijn klanten. Hij kan ze gewoon niet laten wachten. Dus neemt hij steeds weer nieuwe opdrachten aan, zonder eerst de andere af te ronden. Dat lijkt aardig voor de nieuwe klanten, maar per saldo schiet niemand er iets mee op. Aan het eind stopt het alleen maar meer op en moeten klanten juist langer wachten op hun adviesrapport.

5 Je onbewuste houdt je tegen

Vooral bij hardnekkig uitstellen van een activiteit speelt vaak je onbewuste een rol. Toch is het soms best lastig om daar in je eentje achter te komen.

Frank wil misschien onbewust wel helemaal geen adviesrapporten maken, maar veel liever zijn hart volgen en eindelijk boswachter worden ;-)

Kortom: Ga eens op onderzoek naar de reden voor jouw uitstelgedrag. Vel geen oordeel, het gaat erom dat je je uitstelgedrag waarneemt en onderzoekt. Ik hoor graag wat je tegenkomt.

© Albertine ’t Hoen

Bewaren

Bewaren

Lees ook: