5 Tips om je spanningsniveau te verlagen

Bob sponja a la meca del pp català ,llefià
“Vergaderingen zijn onmisbaar wanneer je geen zin hebt om iets te doen.”
aldus John Kenneth Galbraith. Dat klinkt lekker relaxt. Alsof een vergadering een prima moment is om even te niksen en te herstellen van het harde werken.

Voor sommige van mijn klanten geldt dat absoluut niet. Die zijn juist super alert tijdens een vergadering of cursus. Na afloop hebben ze dan soms helemaal geen energie meer. Een vergadering of cursus kan een ware slijtageslag voor ze zijn.

Zelf was ik jarenlang niet anders. Ik was meestal heel alert en zat vaak op het puntje van mijn stoel om vooral maar niks te missen (bij cursussen) of meteen mijn commentaar te leveren (bij vergaderingen).

Ik was net een spons ;-) die echt alles opzoog wat er maar gebeurde en er nog op reageerde ook. Daardoor was ik vaak hartstikke moe na een bijeenkomst. Natuurlijk leverde het me ook wat op: soms positieve dingen, maar vaak extra werk waar ik helemaal niet op zat te wachten.

Te hoog spanningsniveau

Mijn spanningsniveau was gewoon te hoog. Ik had een veel hogere score op mijn spanningsmeter dan nodig was voor zo’n bijeenkomst. Inmiddels ben ik er aardig goed in om mijn score te verlagen en haal ik ‘vanzelf’ wel uit een bijeenkomst wat ik er uit wil halen.

Meer spanning dan nodig is voor je taak is zonde van je energie en je behaalt er over het algemeen geen betere resultaten mee.

Je realiseren dat je spanningsniveau te hoog is, is een stap in de goede richting. Als je beseft dat je gewoon meer spanning hebt dan nodig is, ben je al halverwege. Maar dan de andere helft ;-): er ook nog iets aan doen. Dat kan tijdens een bijeenkomst soms best lastig zijn.

5 Tips om je spanningsniveau te verlagen

Deze tips kunnen je helpen ook tijdens een bijeenkomst je spanningsniveau te verlagen.

1 Neem je lichaam bewust waar

Voel hoe je op je stoel zit. Ben je net een bliksemschicht, klaar om in actie te komen? Of zit je lekker op je gemak? Kun je je (nog meer) in je stoel laten zakken? Voel je hoe je voeten op de grond staan? Kunnen ze de grond nog steviger voelen?

2 Maak doodles

Doodles of poppetjes tekenen is leuk om te doen. Maar het kan je ook helpen te ontspannen en het vrolijkt je aantekeningen op :-).

3 Doe de vierhoeksademhaling

De vierhoeksademhaling is geweldig om tot rust te komen. Die gaat als volgt:

  • zoek iets dat vier hoeken heeft (een whiteboard of je schrijfblok bijvoorbeeld).
  • Kijk naar de linkerbovenhoek en adem in gedurende vier tellen,
  • verplaats je blik naar de rechterbovenhoek en houd je adem vast gedurende vier tellen,
  • verplaats je blik naar de rechteronderhoek en adem uit gedurende vier tellen,
  • verplaats je blik naar de linkeronderhoek, denk ‘ontspan en glimlach’ en doe dat ook.
  • Je kunt deze vier stappen steeds opnieuw herhalen.

4 Neem slimme pauzes

Ga tijdens een pauze niet uitgebreid netwerken en extra alert worden. Zorg liever voor wat beweging en neem de tijd om even tot jezelf te komen. Geen officiële pauze? Las dan voor jezelf een (zogenaamde) sanitaire stop in.

5 Doe een onzichtbare ontspanningsoefening

Bal bijvoorbeeld je vuisten, hou de spanning een paar tellen vast en laat dan in een keer los. Of krom je tenen in je schoenen, hou vast en laat los.

Zorg voor een passend spanningsniveau bij een bijeenkomst. Dat kan je een hoop energie schelen.

© Albertine ’t Hoen photo credit: daniel.julia

De vierhoeksademhaling komt uit Focus zone. Een methode om beter te presteren van Lucy Jo Palladino.

Lees ook: