9 Redenen om geen nee te zeggen

Nee zeggen tegen een straatmuzikant, best lastig!Oké, ik beken. Een straatartiest is een van mijn niet-nee-zeg dingen. Aan een volautomatisch draaiorgel kan ik meestal wel weerstand bieden. Maar een levend standbeeld of echte muziek? Dan ga ik voor de bijl en hoppa: daar vliegt mijn geld linea recta in zo’n hoed, bak of wat ook.

Zo heeft bijna ieder mens wel dingen waar hij slecht nee tegen kan zeggen. Ik heb een verzameling van niet-nee-zeg-dingen gemaakt, want dat zijn soms vervelende valkuilen. En als je weet wanneer je nee zeggen moeilijk vindt, ben je vaak al halverwege om er verandering in te brengen.

1 Geen watje

Mijn werkdag stopt niet om 18.00 uur, ik ben geen watje hoor: Natuurlijk loop ik ook wel eens op mijn tandvlees, maar als je daaraan toegeeft… Dan kom je toch nergens. Gewoon een kwestie van even doorbijten.

2 Niemand anders doet het

Als ik het niet doe, doet niemand het: Ik ben de enige die de klus kan klaren, er is echt niemand anders. En als ik het niet doe, gebeurt het dus niet en dat kan niet. Dan loopt de boel finaal in het honderd en gaat het bedrijf failliet. Daar heb ik mezelf mee want dan raak ik mijn baan kwijt, heb ik geen inkomen en moet ik het huis verkopen.

3 Een buitenkans

Dat bedrijfspand is echt helemaal te gek, zo’n kans kan je niet laten lopen: Dat oude pand komen we heus wel af, het zou doodzonde zijn om hier niet in te stappen. Zo’n buitenkans krijgen we nooit weer.

4 Goede werksfeer

Ik moet mijn collega nu helpen, anders heb ik een enorm probleem: Dan kijkt ze me echt nooit meer aan. We zitten toevallig wél op dezelfde kamer, dus ik moet gewoon vriendjes met haar blijven. Een verziekte werksfeer, daar pas ik voor. Dan maak ik vanavond mijn eigen werk wel af, dit gaat nu echt voor.

5 Interessante opdracht

Deze opdracht is zo interessant, hier moet alles voor wijken: Zo’n kans krijg ik nooit weer. Alle andere afspraken moeten maar even opschuiven, ik ga hier nu een degelijke offerte voor maken. Dit is echt de kans van mijn leven.

6 Buiten de groep vallen

Natuurlijk ga ik naar die borrel, anders lig ik er uit: Iedereen gaat daar altijd heen, daar moet je gewoon bij zijn. Ik ben niet gek hoor, als je niet naar dat soort dingen gaat val je in no-time buiten de groep.

7 Aardige mensen

Ik kan dat taartje toch niet weigeren: Francien had die bananensoes speciaal voor mij meegenomen, omdat ze weet dat ik daar zo dol op ben. En niemand van de collega’s lust die dingen, dus dan blijft zij er straks mee zitten. Dat is toch hartstikke onaardig. Dieetdagje of niet, ik moet die soes eten, dan sla ik straks de lunch wel over.

8 Luisteren naar de baas

Mijn baas is wel de baas, daar zeg ik maar zo geen nee tegen. Wat hij vraagt hoor ik te doen, daar word ik voor betaald. Het zou een mooi zootje worden als iedereen zijn eigen gang zou gaan. Nee, als mijn baas iets vraagt dan doe ik dat.

9 De beste

Ik kan dit gewoon beter dan de rest: Het zou toch stom zijn als ik het dan niet deed. Als ik het aan de anderen overlaat komt er toch niks van terecht. Dan heb ik er per saldo nog veel meer werk mee.

Kortom: bedenk eens wat jouw persoonlijke niet nee-zeg-ding is. Een gewaarschuwd mens telt voor twee ;-)

PS  In dit artikel vind je tips om makkelijker nee te zeggen. Kom je er alleen niet uit, neem dan gerust contact met mij op. En andere niet-nee-zeg-dingen hoor ik graag van je.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: