9 Redenen om geen nee te zeggen

Persoonlijke ontwikkeling

River BluesOké, ik beken. Een straatartiest is een van mijn niet-nee-zeg dingen. Aan een volautomatisch draaiorgel kan ik meestal wel weerstand bieden. Maar echte muziek of een levend standbeeld? Dan ga ik voor de bijl en schreeuwt het geld in mijn portemonnee om ingeleverd te worden.

Zo heeft (bijna) ieder mens dingen waar hij slecht nee tegen kan zeggen. Ik heb maar eens een verzameling van niet-nee-zeg dingen gemaakt, want soms kunnen dat echt hinderlijke valkuilen zijn. Als je weet wanneer je nee zeggen moeilijk vindt, ben je vaak al halverwege om er verandering in te brengen.

1 Mijn werkdag stopt niet om 18.00 uur, ik ben geen watje hoor. Natuurlijk loop ik ook wel eens op mijn tandvlees, maar als je daaraan toegeeft… Dan kom je toch nergens. Gewoon een kwestie van even doorbijten.

2 Als ik het niet doe, doet niemand het. Ik ben de enige die de klus kan klaren, er is echt niemand anders. En als ik het niet doe, gebeurt het dus niet en dat kan niet. Dan loopt de boel finaal in het honderd en gaat het bedrijf failliet. Dus kan ik fluiten naar mijn baan, heb ik geen inkomen en moet ik het huis verkopen.

3 Dat bedrijfspand is echt helemaal te gek, zo’n kans kan je niet laten lopen. Dat oude pand komen we heus wel af, het zou doodzonde zijn om hier niet in te stappen. Zo’n buitenkans krijgen we nooit weer.

4 Ik moet mijn collega nu helpen, anders heb ik een enorm probleem. Dan kijkt ze me echt nooit meer aan. We zitten toevallig wel op dezelfde kamer, dus ik moet gewoon vriendjes met haar blijven. Een verziekte werksfeer, daar pas ik voor. Dan maak ik vanavond mijn eigen werk wel af, dit gaat nu echt voor.

5 Deze opdracht is zo interessant, hier moet alles voor wijken. Zo’n kans krijg ik nooit weer. Alle andere afspraken moeten maar even opschuiven, ik ga hier nu een degelijke offerte voor maken. Dit is echt de kans van mijn leven.

6 Natuurlijk ga ik naar die borrel, anders lig ik er uit. Iedereen gaat daar altijd heen, daar moet je gewoon bij zijn. Ik ben niet gek hoor, als je niet naar dat soort dingen gaat val je in no-time buiten de groep.

7 Ik kan dat gebakje toch niet weigeren. Francien had speciaal voor mij een bananensoes meegenomen, omdat ze weet dat ik daar zo dol op ben. En niemand van de collega’s lust bananensoezen, dus dan blijft zij ermee zitten. Dat is toch hartstikke onaardig. Dieetdagje of niet, ik moet die soes wel eten, dan sla ik straks de lunch wel over.

8 Mijn baas is wel de baas, daar zeg ik maar zo geen nee tegen. Wat hij vraagt hoor ik te doen, daar word ik voor betaald. Het zou een mooi zootje worden als iedereen zijn eigen gang zou gaan. Nee, als mijn baas iets vraagt dan doe ik dat.

9 Ik kan dit gewoon beter dan de rest. Het zou toch stom zijn als ik het dan niet deed. Als ik het aan de anderen overlaat komt er toch niks van terecht. Dan heb ik er per saldo nog veel meer werk mee.

Kortom: bedenk eens wat jouw persoonlijke niet nee-zeg-ding is. Een gewaarschuwd mens telt voor twee 😉

PS  In dit artikel vind je tips om makkelijker nee te zeggen. Kom je er alleen niet uit, neem dan gerust contact met mij op.

© Albertine ‘t Hoen

Lees ook: