Ben jij een STAR? Of speel je Mens erger je!?

Sommige mensen zijn dol op het spel Mens erger je! Dat spelen ze het liefst non-stop de hele dag door. Ze bedenken strategische zetten om zich zoveel mogelijk te kunnen ergeren. En dat lukt ze aardig: de ene ergernis hebben ze nog niet gehad of de volgende komt er al weer aan.

Mens erger je! is een intensief spel. Je moet steeds alert zijn op ergernissen en daar geïrriteerd op reageren. Je moet je tactiek zorgvuldig bepalen en zorgen dat je medespelers goed weten dat jij geërgerd bent. Dat vreet energie en is erg vermoeiend.

Dat kan anders

Iedereen komt wel eens dingen tegen die heel irritant zijn. Zaken die je alle gelegenheid geven om je te ergeren tot je groen, paars en geel ziet. En er is niks mis mee om je dan eens lekker te ergeren ;-) Het zou raar zijn als je bij iets heel ergerlijks gewoon doet alsof er niks aan de hand is.

STAR kan je helpen om slim om te gaan met die ergernissen. STAR staat daarbij voor:

  • Stop
  • Think
  • Act
  • Review

Stop

Sta bewust stil bij je ergernis. Dat voelt misschien heel onnatuurlijk voor je omdat je meestal je ergernis inslikt en gewoon doet of er niks aan de hand is. Of omdat je juist meteen overduidelijk aan iedereen laat weten dat jij je mateloos irriteert.

Nu stop je even met wat je aan het doen bent en geeft je ergernis aandacht. Je ergert je, dat is er en dat mag aandacht hebben. Kom bewust in het hier en nu, haal een paar keer rustig adem en voel je ergernis.

Think

Denk eens na over je ergernis. Kun jij invloed op de reden van je ergernis uitoefenen? Je kunt bijvoorbeeld vreselijk boos zijn op het weer dat jouw dag verpest, maar het helpt niks om je eraan te ergeren. En een kwaad telefoontje naar het KNMI maakt ook geen sikkepit verschil.

Als je er niks aan kunt veranderen is ‘gewoon’ accepteren het enige dat erop zit:

“God, grant me the serenity
to accept the things I cannot change,
courage to change the things I can,
and wisdom to know the difference.”

Reinhold Niebuhr

Kun je wel iets aan de reden van je ergernis doen? Bedenk dan wát je eraan zou kunnen doen. Als jij je bijvoorbeeld ergert aan dat computerprobleem dat je alweer hebt kun je je bedenken welke acties je zou kunnen nemen. Welke opties heb je? Wat zou het handigste zijn om te doen? Welke gevolgen kan dat hebben?

Act

En doe het dan! Doe meteen een klein ding dat je ergernis minder maakt. Bel bijvoorbeeld de service van de computer als je verwacht dat het een ingewikkeld probleem is.

Heb je niet meteen de tijd voor actie? Denk je bijvoorbeeld dat je het computerprobleem zelf wel op kunt lossen, maar heb je daar wat meer tijd voor nodig? Noteer dan de actie die je in gedachten hebt en zet er meteen je eerste kleine stap bij.

Review

Kijk terug op je actie. Bedenk wat goed ging en wat minder. Wat zou je een volgende keer anders doen? Of ben je 100% tevreden?

Vier je succes. Je hebt alle reden om trots te zijn op jezelf. Je hebt iets gedaan met je ergernis. Je hebt een vervelende onveranderbare situatie bewust geaccepteerd of je bent in actie gekomen om de situatie te veranderen.

En verder

Experimenteer eens met STAR als je je ergert. Let eens op wat jou de meeste moeite kost. Vind jij het lastig om even te stoppen? Of is het juist de actie die je ingewikkeld vindt? Ik hoor het graag van je.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: