Drukdrukdruk? 10 tips om toch goed voor jezelf te zorgen

gras kleinGoed voor jezelf zorgen? Ja daaaag, je hebt het zo al druk genoeg. Om dan ook nog extra tijd aan jezelf te besteden…. Dat gaat dus echt niet lukken.

Waarom zou je eigenlijk goed voor jezelf zorgen? Bijvoorbeeld omdat:

  • Je het waard bent om goed voor jezelf te zorgen.
  • Je veel beter voor anderen kunt zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.
  • Het jouw verantwoordelijkheid is om goed voor jezelf te zorgen.
  • Je het allemaal veel beter volhoudt als je goed voor jezelf zorgt.
  • Het gewoon leuk is om te doen! Je bent een leuk mens en je hebt jezelf altijd bij je. Zeg nou zelf: wat is er nou leuker dan goed voor een leuk mens te zorgen :-) ?

“Als iemand wreed is voor zichzelf, hoe kunnen we dan verwachten dat hij meelevend is tegenover anderen?” – Chasdai Ibn Sjaproet

Het kost alleen maar extra tijd

Juist als je het hartstikke druk hebt schiet dat voor jezelf zorgen er snel bij in. Dat is heel begrijpelijk. Je hebt het al zo druk. Als je dan ook nog voor jezelf moet gaan zorgen word je alleen nog maar drukker :-(

Maar… schijn bedriegt. De praktijk leert juist dat goed voor jezelf zorgen je heel veel oplevert. Je laadt je emotionele batterij weer op en het kan meer tijd en energie geven. Net die tijd of energie die je op dat moment het hardste nodig hebt.

Daarom hier 10 tips om goed voor jezelf te zorgen. Veel tijd hoeven ze niet te kosten en ze kunnen je echt héééél veel opleveren.

1 Plek voor jezelf

Bedenk een plek voor jezelf waar je je regelmatig even terug kunt trekken: een ongebruikte zolderkamer, de buitenlucht, de wc op je werk ;-) of een huisje in het bos.

2 Zeg nee

Je hoeft echt niet alles. Een ander kan die opdracht ook doen en die receptie gaat gewoon door zonder jou.

3 Muziek

Luister naar een liedje dat je troost. Bijvoorbeeld Let it be dat Paul McCartney schreef na een droom over zijn overleden moeder. Abide with me dat gespeeld zou zijn terwijl de Titanic zonk. Of Someone’s watching over me uit de Lion King.

4 Kijk de kunst af

Sommige mensen zijn een kei in goed voor zichzelf zorgen. Daar kun je jaloers op zijn of vinden dat dat eigenlijk niet hoort. Maar je kunt ook van ze leren. Zij kunnen iets waar jij niet zo goed in bent ;-) Dus kijk de kunst af en aap ze lekker na.

druk? tips om goed voor jezelf te zorgen5 De natuur in

Maak een wandeling in de natuur. Ik laad altijd weer helemaal op van een korte wandeling met Stella de hond in het Buurserzand. Alleen hond en ik met al die natuur om ons heen. Dat vind ik echt een cadeautje :-)

6 Dutje overdag

Doe overdag een dutje. Misschien kan dat in jouw leven bijna nooit, maar probeer het die ene keer dat het wel kan eens uit. Een dutje overdag lijkt tijd te kosten, maar je wordt écht uitgeruster en slimmer wakker. Je kunt er weer tegenaan!

7 Rekken en strekken

Neem wat rustige beweging. Doe bijvoorbeeld yoga- of rekoefeningen of ga armzwaaien. Dat heb je zo onder de knie en werkt super!

8 Lach!

Lachen is gezond en een heerlijke manier om voor jezelf te zorgen. Lees een grappig stripboek of kijk een komisch filmpje op YouTube. Even Pink Panther of Tom and Jerry tussendoor doen voor mij wonderen ;-)

9 Doe iets van je Grote Genietlijst

Als je een grote genietlijst hebt, staan daar ongetwijfeld dingen op om jezelf mee te verwennen. Kies er een uit en geniet ervan.

10 Zet een timer

Laat op vaste tijdstippen van de dag een timer afgaan. Vraag je dan af: “Wat is nu het gezondste en meest meelevende wat ik op dit moment voor mezelf kan doen?” En doe dat dan ook.

Wat is jouw goed-voor-jezelf-zorg-tip? Ik hoor het graag!

Leestip: zelfcompassieSommige tips komen uit Zelfcompassie, stop jezelf te veroordelen van Kristin Neff. Een aanrader als je meer compassie met jezelf wilt hebben.

© Albertine ’t Hoen

Bewaren

Lees ook: