“Het is gewoon ongelofelijk zoals jij met je dossiers omgaat. Dat niemand daar iets van zegt.” Annemiek is weer eens lekker kritisch en dit keer moet Remco het ontgelden. Hij reageert fel: “Moet jij zeggen, kijk eens wat een puinzooi je er zelf van maakt.”
Voor je het weet vliegen de reacties tussen Annemiek en Remco over en weer. Alles en iedereen komt aan de beurt. Ze bekritiseren elkaar, de waardeloze collega’s en de organisatie die voor geen meter deugt. Zo kún je je werk toch onmogelijk goed doen?
Annemiek en Remco zijn net Statler en Waldorf uit de Muppetshow, de oude moppermannetjes die eindeloos negatief commentaar op alles en iedereen hebben. Remco reageert vanuit Ouder op Annemiek (die ook vanuit Ouder was begonnen).
Eindeloos doorgaan
Als bij een spelletje pingpong reageren Annemiek en Remco op elkaar. Het eind is nog lang niet in zicht. Net zoals bij Sanne en Jaap en Annemiek en Karin in het vorige artikel.
Zolang je op elkaar blijft reageren zoals je van elkaar verwacht kan de communicatie eindeloos doorgaan. Dat kan natuurlijk heel prettig zijn, zeker als het een leuk gesprek is.
Maar soms vreet zo’n gesprek energie en wil je helemaal niet eindeloos op die manier communiceren. Gebruik dan een volgende keer eens WOR ;-)
Wacht
Dat is vaak moeilijk genoeg, het zit er zo in om meteen te reageren zoals je gewend bent. Wacht met dat reageren op je automatische piloot. Neem eerst de tijd om rustig bij jezelf te blijven, bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan je ademhaling of hoe je op je stoel zit.
De automatische reactie van Karin uit het vorige artikel is om zich meteen klein te maken en te verontschuldigen naar Annemiek. Het helpt haar om tot drie te tellen voor ze reageert.
Observeer
Bedenk je dan wat die ander eigenlijk zegt en wat dat met jou doet. Waarom vreet dit gesprek energie, wat is er nu eigenlijk aan de hand?
Karin wil meteen vanuit Kind reageren. Dat is ze helemaal gewend, maar dat vreet iedere keer weer energie. Zodra Karin zich realiseert dat Annemiek vanuit Ouder spreekt en zij vanuit Kind daarop reageert is voor haar de lading er al een heel eind af: “Het is alsof ik een spel doorzie.”
Reageer anders
Het wachten en observeren helpt vaak al enorm. Dat haalt je uit je automatisme. Door vervolgens anders te reageren dan verwacht buig je het gesprek om.
Karin kiest er de volgende keer dat Annemiek haar weer beschuldigend toespreekt voor om vanuit Volwassene te reageren. Heel rustig vraag zij: “Wacht even, wat is er aan de hand? Heb ik iets gemist?” In een plaatje gebeurt er dan dit:
Karin kiest er voor om te reageren vanuit Volwassene (de pijl met de R) en niet vanuit Kind zoals Annemiek verwachtte. Daardoor kruist Karin de transactie, de pijlen lopen niet meer evenwijdig en de communicatie kan niet meer eindeloos doorgaan.
Annemiek is even met stomheid geslagen, maar reageert dan vanuit Volwassene op Karin. Dat lucht Karin enorm op, ze is een flinke energievreter kwijt.
Er zijn heel veel mogelijkheden om anders te reageren. Karin kiest voor de meest conventionele reactie (vanuit Volwassene), maar er zijn nog meer opties. Het gaat er steeds om dat je anders reageert dan de ander verwacht.
Experimenteer
Kortom: experimenteer eens met WOR als je in een energievretend gesprek verzeild raakt en buig zo het gesprek om.
NB Om het verhaal niet te ingewikkeld te maken heb ik een vereenvoudigd OVK-model gebruikt. Wil je meer weten over het volledige model, neem dan contact met me op.
© Albertine ’t Hoen