Een Big Mac of een goed gesprek?

Energiemanagement

Voor de zoveelste dag komt Remco doodmoe thuis van zijn werk. Hij heeft niet eens de puf om tijdens het eten een beetje gezellig te doen. Na het eten hangt hij op de bank, hij surft wat op zijn iPad en zapt ondertussen op de tv. Zo kabbelt de avond voorbij.

Remco gaat ontevreden naar bed. Het is alweer laat geworden. Maar waardoor eigenlijk? Leuk was het in ieder geval niet. En morgen wordt al niet veel beter…

De volgende ochtend wordt Remco met een vervelend gevoel wakker. Hij heeft weer een zware dag voor de boeg waar hij zich hoe dan ook doorheen moet slepen.

Gelukkig kom hij ook deze werkdag heelhuids door. Maar ‘s avonds is Remco bijna nog vermoeider dan de dag ervoor. En na het eten hangt hij weer zappend en surfend op de bank.

Als Remco niet oppast komt hij in een vicieuze cirkel terecht.

Vullend of voedend?

Maar… er is hoop :-). Remco en al die anderen die last hebben van dit patroon kunnen het doorbreken.

Het helpt enorm om onderscheid te maken tussen vullende en voedende activiteiten. Dat klinkt misschien raadselachtig. Daarom een Big Mac om het te verduidelijken: die vult wel, maar is geen geweldig voedingsmiddel.

Een Big Mac is net zoiets als zappen voor de buis. Het vult wel: de avond gaat vanzelf voorbij. Maar echt voeden doet dat zappen meestal niet. Je voelt je ontevreden na de tijd. Covey zou zeggen dat zo’n activiteit onbelangrijk en niet urgent is: kwadrant 4.

Meer voeding, minder vulling

Als je positiever in het leven wilt staan helpen voedende activiteiten. Volgens Covey zouden die voedende activiteiten in het o zo belangrijke kwadrant 2 horen: belangrijk en niet urgent. Het is heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en dat doe je met die voedende activiteiten.

Voedende activiteiten zijn net zoiets als gezond eten in plaats van die Big Mac. Als je gezonder wilt eten hoef je niet ineens op een dieet van worteltjes en tarwegras te gaan. En in plaats van dat zappen hoef je niet de hele avond op je hoofd te staan of in lotushouding te zitten ;-).

Zoek voedende activiteiten waar je blij van wordt

Bedenk dingen die je leuk vindt. Het gaat er niet om dat je het doet omdat het moet. Je hoeft er niet van te leren en het hoeft niet nuttig te zijn. Dat is het namelijk automatisch al, omdat het voor jouw ontspanning zorgt!

Een paar tips om je op ideeën te brengen:

  • lees een mooi boek of tijdschrift
  • voer een goed gesprek met je partner of bel een vriend of vriendin
  • wandel een rondje met of zonder hond
  • klus of knutsel (een van mijn favorieten: als mijn hoofd druk is, kalmeert het vanzelf met een simpel schilderklusje)
  • doe iets van je grote genietlijst
  • kijk een mooie film
  • beweeg: ga hardlopen, fietsen of doe een andere sport
  • luister naar muziek
  • geniet met een goed glas van de vlammetjes in het haardvuur
  • of lees hier nog meer tips

Voor de variatie: een avondje zappen

Heb je echt zin in een avondje zappen of in een Big Mac? Daar is helemaal niks mis mee. Kies er bewust voor en geniet van je zap-avond of je Big Mac. Dat is een hele andere ervaring dan met je verstand op nul op de bank hangen.

Heb jij ook zo’n favoriete voedende activiteit? Laat het horen!

© Albertine ‘t Hoen

Lees ook: