Een paar weken geleden ging ik voor de gezelligheid mee naar Het Boekenfestijn. Boeken hebben altijd een magische aantrekkingskracht op mij, dus ik kwam toch weer met een berg leesvoer thuis. Zo kocht ik ook voor een prikje How full is your bucket.
Dat leek me een prima aankoop, want ik spreek regelmatig mensen met ‘volle emmers’ (overvolle agenda’s, teveel taken en meer). Ik was benieuwd met welke oplossingen deze deskundigen kwamen.
Helaas… schijn bedriegt: dit boek gaat over een andere emmer ;-) Bij deze emmer is het juist de bedoeling hem zo vol mogelijk te hebben. Dat kan je helpen productiever en energieker te worden. Het systeem daarvoor is zo simpel en goed bedacht* dat ik het graag met je deel.
Een emmer en een soeplepel
Iedereen heeft een onzichtbare emmer. Als iemand iets aardigs tegen je zegt of doet wordt die emmer gevuld. Is iemand negatief tegen je, dan wordt je emmer geleegd. Dat vullen en legen gaat de hele dag door, afhankelijk van wat anderen tegen ons zeggen of doen.
Als je onzichtbare emmer vol is, voel je je geweldig. Is je emmer leeg dan voel je je miserabel.
Iedereen heeft ook een onzichtbare soeplepel. Daarmee kun je je eigen emmer en die van anderen legen of vullen. Als je de emmer van anderen vult, vul je ook je eigen emmer. Maar als je met je soeplepel wat uit de emmer van een ander haalt, leeg je ook je eigen emmer.
Een volle emmer geeft je een positieve kijk op het leven en hernieuwde energie. Elke druppel extra die in je emmer komt maakt je sterker en meer optimistisch.
Een lege emmer vergiftigt je blik, vreet energie en ondermijnt je. Daarom doet het zo’n pijn als mensen jouw emmer leegmaken.
Altijd positief?
Door positief te zijn naar anderen vul je hun emmer en die van jezelf. Daarmee doe je dus niet alleen iets goeds voor die ander, maar ook voor jezelf.
Maar – geloof het of niet – je kunt ook te positief zijn. De grens daarvoor ligt bij 13: bij meer dan 13 positieve interacties op 1 negatieve kan de productiviteit afnemen.
Een goede verhouding is 5 positieve interacties op 1 negatieve. Dus nu en dan lekker negatief doen kan helemaal geen kwaad ;-)
Negatieve mensen
Soms kom je iemand tegen die steeds jouw emmer wil leeg maken. En niet alleen die van jou, maar ook die van anderen (en van hemzelf natuurlijk). Hoe ga je daar slim mee om?
Het helpt vaak al als je merkt wat er gebeurt. Die ander heeft niet alleen jou ermee, maar ook zichzelf.
Vul dan toch consequent de emmer van die ander. Ik weet het, dat valt soms niet mee ;-). Door de emmer van die ander te blijven vullen, vul je in ieder geval die van jezelf.
Helpt dat niet en blijft die ander steeds je emmer leeghalen? Dan heeft die ander gewoon een soeplepel met extra lange steel :-) Als het enigszins kan kun je zo iemand beter vermijden, want die wil steeds weer je emmer legen.
Jouw keus
Je kunt de emmers van anderen (en daarmee die van jezelf) vullen, of je kunt ze leegmaken. De keus is aan jou!
* Het idee van de emmer en de soeplepel is niet zomaar een bedenksel van de schrijvers, maar gebaseerd op 50 jaar onderzoek.
© Albertine ’t Hoen