Het lukt je toch maar mooi om iedere dag al je verschillende taken uit te voeren. De hele riedel: eerst dat belangrijke gesprek, tussendoor vlug even werken aan dat adviesrapport, dan snel een telefoontje met die slecht betalende klant of leverancier die je in de steek dreigt te laten en zo gaat de dag maar door.
Eigenlijk ben je net zoiets als een meerkamper in de atletiek. Die heeft de 100 m sprint, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en 400 m op één wedstrijddag. En de dag erop heeft hij weer een vol programma. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik vind dat een heel bijzondere prestatie. Als iets van een andere diersoort…
Jouw activiteiten zijn misschien anders, maar je dagprogramma is net zo pittig. En jij houdt het niet bij een wedstrijd van twee dagen, nee jouw dagprogramma gaat dag na dag door. Genoeg reden om eens te kijken hoe een echte meerkamper zijn werk aanpakt.
Jaarplanning
Een atleet kan niet iedere wedstrijd pieken. Hij bedenkt wanneer hij een topprestatie wil leveren en stemt zijn schema daarop af. Ook jij kunt niet iedere werkdag pieken. Dus bedenk eens welke topprestaties jij wilt leveren en wanneer. Is de werkdag van morgen een trainingsrondje of de wedstrijd van het jaar waar je wilt pieken?
Programma
De wedstrijd van een meerkamper kent een vast programma. Zo komt het kogelstoten altijd na het verspringen en staat het polsstokhoogspringen pas voor dag 2 gepland. Weet jij wat er op jouw programma staat? Wat ga jij doen op je werkdag?
Voorbereiding
Sommige atleten vinden het prettig om zich terug te trekken voor de start en visualiseren in stilte hun race. Anderen moeten juist mensen zien om zich goed voor te bereiden. De ene atleet is altijd ruim voor de tijd in het stadion, de ander komt op het laatste moment binnen hollen. Hoe is dat voor jou? Wat is voor jou de ideale voorbereiding voor bijvoorbeeld een lastig gesprek? Hoe begin jij het liefste aan dat moeilijke adviesrapport? Ben je bij afspraken graag op tijd of kom je liever op het laatste moment binnenvallen?
Vol is vol
Een tienkampwedstrijd bestaat uit twee dagen met elk vijf onderdelen. Daarmee is de dag goed gevuld, het is niet verantwoord om ook nog even mee te doen aan de steeplechase of de 800 m. Hoe is dat in jouw werk? Kun jij je beperken tot de dingen die echt belangrijk zijn op je werkdag?
Rustmomenten
Bij een atletiekwedstrijd is nooit de hele dag vol gepland. Er zitten, zelfs bij de meerkamp, korte rustmomenten in. Een werkdag is niet anders. Ook daar heb je pauzes nodig. Neem jij de tijd voor een korte pauze of hol je meteen door naar de volgende afspraak?
Aandacht
Een meerkamper moet zich onderdeel voor onderdeel concentreren. Denken aan het hoogspringen terwijl hij nog met het verspringen bezig is schiet niet op. Net zomin als speerwerpen met een polsstok. Hoe is dat voor jou? Kun jij je aandacht bij je taak houden? Of ben je al bezig met het volgende onderdeel?
Onverwachte dingen
Bij een beetje atletiekwedstrijd horen onverwachte dingen, zoals files naar het stadion, valse starts en stortbuien op cruciale momenten. Onverwachte dingen komen natuurlijk ook op werkdagen voor, die horen er gewoon bij. Hoe ga jij daarmee om? Verpest een valse start jouw hele dag?
Herstel
Een meerkamper pakt na een wedstrijd de training weer op, maar heeft niet meteen weer een wedstrijd. Dat is fysiek onmogelijk. Met werken is dat niet anders. Je kunt niet iedere dag pieken. Na een topprestatie heb je een herstelmoment nodig.
Kortom: zie je zelf eens als meerkamper. Het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. En je wordt weer extra trots op jezelf!
PS Ik heb het voorbeeld van de mannelijke meerkamper aangehouden, maar voor vrouwen (die hebben ‘maar’ zeven wedstrijdonderdelen) heb ik net zoveel bewondering.
© Albertine ’t Hoen