De laatste dagen heb ik bijna geen ganzen meer gezien. Dat was de afgelopen weken wel anders: het was bijna filevorming in de lucht. Ik vind het zo slim dat die ganzen gewoon voelen wanneer het kouder gaat worden en dan richting zuiden trekken.
Zo’n grote V-formatie ganzen is altijd weer een fascinerend gezicht (en geluid: een kabaal dat ze maken!). Knap dat al die vogels zonder luchtverkeersleiding passeren ;-). En dan voegt ook die kleinere V zich nog eens moeiteloos in bij een grotere.
Lessen van de ganzen
Geen wonder dat die trekkende ganzen vaak als voorbeeld genomen worden. Er zit hartstikke veel in dat ook op werkende mensen van toepassing is:
Les 1: Energiebesparing, verder vliegen
Ganzen vliegen in een V-formatie waarbij iedere volgende gans een stukje hoger vliegt dan de gans voor hem en zo profiteert van de opwaartse kracht. Daardoor besparen ze 50% energie en kunnen ze 71% verder vliegen.
Een gemeenschappelijke richting zorgt ervoor dat je makkelijker samenwerkt. Je profiteert van elkaars stuwende kracht.
Les 2: Uit formatie vliegen geeft weerstand
Een gans die uit de formatie vliegt voelt meteen weerstand en vliegt dus vanzelf weer terug in de formatie.
Als de groep dezelfde kant opgaat als jij wilt, is het niet slim om uit de groep te gaan. Geef hulp en accepteer hulp.
Les 3: Wissel taken af
Een gans die vermoeid raakt, laat zich terugzakken en gaat meer achteraan vliegen. Vaak wordt gedacht dat de voorste gans wel een volwassen mannetje zal zijn, maar dat hoeft helemaal niet. De ganzen wisselen vaak van plek.
Mensen zijn afhankelijk van elkaars talenten, vaardigheden en capaciteiten. Het kan lonen om moeilijke taken af te wisselen en leiderschap te delen. Accepteer als je vermoeid bent en even terug moet zakken.
Les 4: Moedig anderen aan
De ganzen gakken om contact te houden en bij elkaar te blijven. Het klinkt zelfs alsof de achterste ganzen de voorste aanmoedigen.
Enthousiaste groepen zijn productiever. Zorg er dus voor dat je gegak ;-) stimulerend is.
Les 5: Steun in moeilijke tijden
Als een gans zich niet lekker voelt vliegen twee ganzen de formatie uit en vergezellen de niet fitte gans naar de grond. Daar blijven ze tot de gans verder kan vliegen of sterft. Daarna zoeken ze weer aansluiting bij een andere formatie.
Sta in goede, maar ook in slechte tijden klaar voor elkaar.
Welke gans ben jij?
Dat klinkt allemaal heel logisch, zeker zolang het over ganzen gaat. Maar de mensenpraktijk is soms weerbarstiger ;-). De neuzen in het team staan helemaal niet dezelfde kant op. Of het zijn altijd dezelfden die meeliften op de inspanning van de rest.
Ga dan eens van jezelf uit: welke gans ben jij?
Ben jij een multi-purpose gans? De gans die altijd voor anderen klaarstaat, altijd voorop vliegt (iemand moet nou een keer het werk doen) en dan ook nog de rest zo hard mogelijk enthousiasmeert? En brengt dat je uiteindelijk bij het eten in het zuiden?
Of leer je van de ganzen en wissel je af? Want alles tegelijk kan gewoon niet. Let er eens op als je weer ganzen ziet overvliegen. Vraag je af: welke gans ben ik eigenlijk?
In Lessons from the geese vind je het verhaal van Sue Widemark die veel speurwerk heeft gedaan naar de bron en wetenschappelijke onderbouwing van het ganzenverhaal.
© Albertine ’t Hoen
Photo credit: James Jordan / Foter.com / CC BY-ND