De magie van balansen

Persoonlijke ontwikkeling

Wegens inventarisatie gesloten. Een scheefhangend kartonnetje met een vage tekst hing op de winkeldeur. Daarachter een halfverlichte winkel waar weinig activiteit te bespeuren viel.

Het zag er allemaal heel geheimzinnig uit. Inventarisatie… dat was vast iets heel bijzonders. Of balansen: dat klonk ook al zo spannend. Als kind stelde ik me voor dat ze de hele dag interessante dingen met weegschalen deden. Het wou er bij mij niet in dat inventarisatie zoiets saais als verfpotten tellen of spijkers wegen zou zijn.

Inmiddels doe ik er zelf ook al jaren aan mee ;-) Ieder jaar tussen kerst en oud en nieuw is het tijd voor inventarisatie. Niet om de voorraad nietjes en paperclips te tellen, maar om een jaaroverzicht te maken en zo terug te blikken op het afgelopen jaar.

Ik vind zo’n jaaroverzicht echt een aanrader:

1 Overzicht
Je maakt de balans op van het afgelopen jaar: wat ging er goed en wat minder.

2 Afsluiten
Je sluit het oude jaar af. Daardoor ontstaat ruimte voor het nieuwe. Voor al je nieuwe plannen en goede voornemens. Je begint weer met een schone lei.

3 Grote geheel
Als je ieder jaar zo’n jaaroverzicht maakt en bewaart, krijg je een mooi beeld van alles wat je in je leven beleeft.

Do’s voor je jaaroverzicht

Ga er even echt voor zitten en zorg dat je niet gestoord wordt. Pak pen en papier en begin te schrijven. Noteer wat je allemaal te binnen schiet. Dat hoeven geen grote of spectaculaire dingen te zijn.

Noteer wat je gedaan hebt het afgelopen jaar, wat je gelukt is, waar je trots op bent en waar je dankbaar voor bent. Alle dingen van het afgelopen jaar verdienen een plek!

Geniet van wat langskomt. Groot en klein, het maakt niet uit, het mag er allemaal op. Op mijn jaaroverzicht staat de grote opdracht die ik binnenhaalde onder een onverwacht cadeautje dat ik van een klant kreeg. Met allebei ben ik blij!

Maak je jaaroverzicht voor jezelf. Het maakt niks uit hoe het erop staat. Je maakt dat overzicht voor jezelf, het hoeft geen schoonheidsprijs te verdienen.

Don’ts voor je jaaroverzicht

Alleen negatieve dingen op je lijst. Alle opdrachten die je niet binnengehaald hebt, de klanten die slecht betaalden en de auto die het begaf. Daar word je niet blij van. Maar het bestaat niet dat er daarnaast geen positieve dingen waren. De opdrachten die je wél binnenhaalde en de klanten die zonder slag of stoot betaalden. Focus daarop!

Zoeken naar het waarom. Natuurlijk is het interessant om te weten waarom je die ene opdracht wel binnenhaalde en de andere niet. Daar mag je best nog eens bij stilstaan, maar niet nu. Je bent nu met je jaaroverzicht bezig.

Meteen nieuwe plannen maken. Mijn valkuil ;-) Als ik met mijn jaaroverzicht bezig ben, krijg ik meteen weer allerlei nieuwe ideeën. Helemaal prima, maar die ga je nu dus niet uitwerken. Noteer ze voor een later moment.

Kortom: neem even tijd voor jezelf; maak een jaaroverzicht en geniet van wat er allemaal op staat.

© Albertine ‘t Hoen afbeelding: Arek Socha

Lees ook: