Problemen oplossen 101

Problemen oplossen 101 boek recensieEen simpel boek voor slimme mensen. De ondertitel zegt het al, het plaatje versterkt het :-) En het klopt! Problemen oplossen 101 is een simpel boek, maar zoals Watanabe zegt:

“Je denkt waarschijnlijk dat dit té simpel is, maar het grappige is dat we het eenvoudige en voor de hand liggende vaak juist niet doen.”

De Japanner Watanabe werkte tot 2007 als consultant bij McKinsey. Hij nam ontslag om kinderen te leren als probleemoplossers te denken en schreef Problemen oplossen 101; een boek waarin kinderen leren problemen op te lossen. Tot zijn verrassing kwam het boek op de eerste plaats van de bestsellerlijst van businessboeken in Japan.

Geen ingewikkelde toestanden, maar lekker simpel

De titel van het boek geeft de inhoud goed weer. Het boek leest makkelijk, je hebt het zo uit. Toch is het de moeite waard om er de tijd voor te nemen. De kracht zit in de voorbeelden die iedereen zich kan indenken, de schema’s ter illustratie en de heldere uitleg van de theorie.

Daarbij gebruikt Watanabe begrijpelijke taal. Hij maakt de dingen niet moeilijker dan ze zijn. Bij de boomstructuur bijvoorbeeld legt hij uit hoe je de boom hoger en breder kunt maken en dat je takken weg kunt snoeien.

Denken en handelen

Watanabe benadrukt dat problemen oplossen een combinatie van denken en handelen is. Hij onderscheidt vier stappen in het probleemoplossend proces:

  1. Begrijp de huidige situatie.
  2. Stel de oorzaak van het probleem vast.
  3. Ontwikkel een effectief actieplan.
  4. Voer dat plan uit tot het probleem is opgelost, en pas het waar nodig aan.

Deze stappen legt hij verder uit aan de hand van voorbeelden, zoals een band die meer bezoekers wil trekken, een jongen die een computer wil kopen en een meisje dat naar de beste voetbalschool van Brazilië wil. De kinderen uit deze voorbeelden maken gebruik van verschillende technieken, zoals de boomstructuur, de hypothesepiramide en een matrix voor het beoordelen van opties. De technieken legt hij heel helder en stap-voor-stap uit.

Watanabe laat ook zien waar het bijna misgaat in het probleemoplossend proces. Zoals bij het voetbalmeisje, dat zich al heeft ingeschreven voor een school. Bij toeval komt ze erachter dat ze de verkeerde keuzecriteria heeft gebruikt. Gelukkig komt het helemaal goed en gaat ze naar de beste voetbalschool van Brazilië :-)

Degelijk gereedschap

Ik vind dit boek vooral een handig naslagwerkje, echt nieuwe informatie leverde het mij niet op. Toch is het zeker de moeite waard om te lezen, juist door de simpele benadering. De gebruikte ‘gereedschappen’ zijn degelijk, worden duidelijk uitgelegd en zijn makkelijk terug te vinden. Ik verwacht dat ik het zeker nog eens doorneem.

© Albertine ‘t Hoen

Deze recensie over Problemen oplossen 101: een simpel boek voor slimme mensen door Ken Watanabe schreef ik voor het Tijdschrift voor Coaching.

Lees ook: