Rennen en Stilstaan: lezen en doen

rennen en stilstaan voorkom uitputting en burn-outRennen kunnen en doen we allemaal wel. Maar juist stilstaan is zo moeilijk. Toch is de afwisseling tussen rennen en stilstaan belangrijk om in balans te blijven,” aldus haptonoom en psychosociaal therapeut Gaby Olthuis, de auteur van Rennen en Stilstaan. Met haar boek wil zij bijdragen aan een passend tempo in deze snelle tijd.

Rennen mag best, maar je moet ook weten hoe je terugschakelt. Als je steeds in de vijfde versnelling zit, op het werk en privé, hou je dat niet lang vol. Uitputting en burn-out liggen dan op de loer. Het lezen en toepassen van Rennen en Stilstaan kan je helpen dat te voorkomen.

Je bent niet de enige die worstelt met rennen en stilstaan. Gaby vertelt ook over haar eigen ervaringen. Dat is prettig, want daarmee merk je dat zelfs iemand die een studie van stilstaan gemaakt heeft daar best nog wel eens moeite mee heeft.

“Ik vind veel dingen leuk en ik kan ook heel veel in een korte tijd. Met deze zin wil ik niet opscheppen, maar een probleem onder de aandacht brengen dat ik geregeld bij mensen tegenkom….Tevreden zijn met wat er wel kan, gebaseerd op de mogelijkheden en het tempo van je lichaam, is voor veel mensen een hele klus,” zegt Gaby over zichzelf.

Stilstaan is nodig

Stilstaan klinkt misschien passief of negatief. Maar dat is het volgens Gaby niet. Nu en dan stilstaan is gewoon nodig. Je moet voldoende rust en ontspanning nemen om fysiek, emotioneel en mentaal goed te kunnen functioneren.

Rennen en Stilstaan loopt als een rode draad door het hele boek. Gaby belicht dat eerst vanuit een wereldbeeld over rennen: de tempomaffia, waarbij ze zich afvraagt hoe ver we kunnen gaan. Van daaruit zoomt ze steeds verder in, om uiteindelijk bij je persoonlijke behoefte aan stilstaan te komen.

Gaby besteedt aandacht aan voelen en ervaren wat tempo met je doet en aan zelf bepalen wat goed voor jou is. Daarbij kunnen de voorbeelden en oefeningen in het boek je helpen. Heel boeiend vond ik de verhalen van Gaby over zichzelf: je merkt daaraan dat ze echt een ervaringsdeskundige is.

In het boek is veel aandacht voor stilstaan en regelmatig terugschakelen, maar dat is ook bedoeld als tegengas voor het hoge tempo dat er in de hedendaagse maatschappij heerst. Bovendien komt Gaby in haar praktijk veel mensen tegen die dat stilstaan en terugschakelen lastig vinden.

Praktisch

Het boek staat vol met praktische oefeningen om je te helpen bij dat stilstaan en terugschakelen, zoals bijvoorbeeld:

  • Bedenk welke topprestaties jij dit jaar wilt leveren op verschillende gebieden.
  • Voel en ervaar wat een snel tempo en een langzaam tempo met je doet.
  • Zoek uit hoe jouw ideale ritme er uitziet.

Rennen en Stilstaan is een fijn boek om burn-out en uitputting te voorkomen. Het lezen én toepassen waard!

© Albertine ’t Hoen. Deze recensie schreef ik voor het Tijdschrift voor Coaching.

Rennen en Stilstaan. Voorkom uitputting en burn-out, Gaby Olthuis, Andromeda 2010, ISBN 9789055992652

Gaby geeft allerlei handvatten en praktische oefeningen zoals:

–      Bedenken welke topprestaties jij dit jaar wilt leveren op verschillende gebieden.

–      Voelen en ervaren wat een snel tempo en een langzaam tempo met je doen.

–      Uitvinden hoe jouw ideale ritme er uitziet.

Lees ook: