Het Persoonlijke APK-spel: groepscoaching, gezelschapsspel of…

Persoonlijke ontwikkeling, Recensies

Persoonlijk APK-spelMet het Persoonlijke APK-spel krijg je spelenderwijs meer zelfinzicht. Petra de Ree, de bedenker van het spel, is VrouwenCoach. Op een dag werd zij wakker met een heel vervelend gevoel. Petra bedacht hoe ze haar eigen technieken als coach kon gebruiken om zichzelf weer te motiveren en te inspireren. Zo ontstond uiteindelijk Het Persoonlijke APK-spel.

Doel van het spel is erachter komen of je nu het leven leeft dat je zou willen leven. En zo nee, wat je dan precies tegenhoudt. Door vragen te beantwoorden en door de feedback van je medespelers, krijg je inzicht in bijvoorbeeld je denkpatronen en behoeftes. Waar sta ik? Waar wil ik naartoe?

Clown, dompteur of acrobaat?

Door de vrolijke vormgeving nodigt het spel uit tot spelen. Het plezier breekt het ijs, het zorgt ervoor dat je veel meer durft te zeggen. Vragen als:

  • Welke rol in het circus wil je het liefst: clown, dompteur, acrobaat of muzikant?
  • Hoe ziet je ideale vakantie eruit?
  • Welke uitspraak uit je jeugd is je het meest bijgebleven?
  • Wat is je favoriete tijdschrift?

brengen vanzelf een gesprek op gang, ook als je elkaar nog helemaal niet kent. Je speelt het samen, je helpt elkaar samen verder.

Het Persoonlijke APK-spel wordt wel een coachingsessie in de vorm van een gezelschapsspel genoemd. Het spel draagt zeker bij aan meer bewustzijn. Deelnemers aan het spel geven aan dat ze ergens duidelijkheid over hebben gekregen of dat ze een heldere actie geformuleerd hebben.

Het APK-spel is op verschillende manieren te spelen. Zelf probeerde ik het spel met heel verschillende groepen mensen die elkaar nog niet kenden uit. Het was interessant om te zien dat het spel zich elke keer anders ontwikkelde en dat deelnemers ook met heel verschillende resultaten naar huis gingen. Het spel kan ook mooi toegepast worden door teamleden die elkaar op een andere manier willen leren kennen.

Elkaar en jezelf (anders) leren kennen

Leuke bijkomstigheid van het spel vind ik dat het uitnodigt tot gedachtewisseling. De interactie tussen de spelers komt vanzelf op gang. Anekdotes komen langs, mensen gaan in discussie en vooral: ze inspireren elkaar. Het is een mooi instrument om mensen (op een andere manier) te leren kennen.

Niks dan lof dus? Niet helemaal. De vragen zijn niet altijd even duidelijk en sommige vragen zijn in het begin van het spel voor mensen die elkaar niet kennen écht niet te beantwoorden. Die mogen geparkeerd worden, maar daarmee valt het spel een beetje dood. Zo zijn er meer kleine dingetjes, maar met wat creativiteit zijn die prima op te lossen.

Ik vind het spel een aanrader. Het is een prettige manier om spelenderwijs een stapje verder te komen.

Het persoonlijke APK-spel, geef jezelf een opknapbeurt, Petra de Ree, Thema 2010, ISBN 9789058714541

© Albertine ‘t Hoen

Deze recensie schreef ik voor Loopbaanvisie.

PS Wil je het APK-spel zelf een keer spelen? Neem dan contact op.

Lees ook: