“Wat? Zijn er echt mensen die wel 7 rollen in hun leven hebben?” Jeroen kan zijn oren niet geloven. Het lijkt hem onmogelijk: “Dat is net zoiets als met 7 ballen jongleren.”
Laten er nou toch mensen bestaan die zelfs dat kunnen ;-) :
Jeroen heeft zijn werk en daar gaat al zijn aandacht naar toe. Nou ja en een beetje naar zijn gezin dan. Maar voor meer is écht geen ruimte. Het is alsof Jeroen jongleert met een strandbal en een voetbal. Daar heeft hij zijn handen wel vol aan ;-)
7 rollen of aandachtsgebieden
Even voor de duidelijkheid : met rollen bedoel ik de aandachtsgebieden in je leven. Rollen klinkt een stuk handiger, vandaar dat ik dat woord hier gebruik.
Met ongeveer 7 rollen in hun leven voelen de meeste mensen zich prima. Met veel meer rollen raak je het overzicht finaal kwijt. Dat is net zoiets als bij jongleren met 10 ballen, dat wordt al snel hit-and-miss.
Veel minder dan 7 rollen werkt vaak ook niet. Als Jeroen zijn baan kwijt raakt houdt hij alleen zijn gezin (een bijrolletje voor hem) over en valt waarschijnlijk in een enorm gat. Zijn werk was bijna alles in zijn leven.
Die rollen kunnen heel verschillend van grootte zijn. Maar als je één extreem grote rol hebt, wordt het heel lastig om ook voor andere rollen plek te vinden. Als je werk heel veel plek inneemt in je leven, blijft er weinig over voor iets anders.
Rollen variëren. Als je lekker vakantie viert neemt je werk een heel andere plek in dan wanneer je voor een belangrijke deadline zit. Er komen soms nieuwe rollen in je leven (je wordt vader of moeder bijvoorbeeld) en andere rollen verdwijnen.
Jouw rollen
Hoe is dat voor jou? Welke rollen heb jij in je leven? Schrijf eerst eens op welke rollen je spontaan te binnen schieten. Zijn het er veel? Of juist heel weinig?
Zijn er rollen die je graag zou vervullen? Noteer ze! Schrijf die schilder, sporter of schrijver op je lijst.
Het gaat er niet om dat je al die rollen heel nauwkeurig beschrijft. Voor jezelf weet je al prima wat zo’n rol inhoudt. En je noteert dit voor jezelf, niet voor een ander.
Laat je lijstje met rollen een week liggen. En kijk dan eens terug op je week. Heb je dingen gedaan die helemaal niet bij een rol passen? Of die juist bij twee rollen passen? Misschien ben je wezen schaatsen met je zoon. Dat past niet alleen bij je rol als sporter, maar ook als ouder. Twee vliegen in een klap ;-)
Kritisch kijken
Kijk nu kritisch naar je lijst. Missen er nog rollen? Ben je dingen vergeten? Waar besteed je geen aandacht aan, terwijl je dat eigenlijk maar wat graag zou willen? En welke rol zou best geschrapt kunnen worden?
Als je lijst af is, tel dan eens hoeveel rollen je hebt. Zijn het er veel meer dan 7? Kijk dan eens welke rollen je kunt schrappen of samenvoegen. Heb je heel weinig rollen op je lijstje, bedenk dan of alles er wel echt op staat. Splits rollen of voeg rollen toe om een rijke lijst te maken die helemaal bij jou past.
En nu?
Je rollen op een rijtje zetten geeft duidelijkheid. Je kunt er nog veel meer mee, daar kom ik later op terug. Kijk voorlopig eens of je elke rol regelmatig aandacht geeft en wat er gebeurt als je dat niet doet.
© Albertine ’t Hoen