Mufdufsuf aan het werk? 10 snelle oppeppers

Een voorjaarszonnetje, een lekkere kop thee en een rustig muziekje. Het belooft een fijne werkmiddag te worden. Je hebt alle tijd om eindelijk die administratie eens weg te werken. Voortvarend ga je aan de slag.

Een uurtje later is je thee al lang op maar de stapel administratie nog net zo hoog. Je stemming is aardig omgeslagen. Die administratie is wel heel veel werk en de middag is nog heel lang. Dit wordt helemaal geen fijne werkmiddag, dit wordt een saaie zwoegmiddag :-(

Je schiet voor geen meter op en de verveling slaat onherroepelijk toe. Natuurlijk kun je gewoon saai, verveeld en zwoegend doorgaan en aan het eind van de middag je werk niet af hebben. Maar de klus moet uiteindelijk wel geklaard worden en wanneer ga je het dan doen?

Het is zonde om je tijd zo te laten weglopen. Je kunt het beter slim aanpakken: je bent nu toch aan het werk, dan kun je net zo goed productief zijn.

Je mist even de alertheid en gezonde spanning om je werk snel en zorgvuldig te doen. Voor deze klus heb je op je ‘spanningsmeter’ bijvoorbeeld een 6 nodig, maar je blijft op een mager drietje steken.

10 Snelle oppeppers

De truc is dus om jezelf even op te peppen en fanatiek aan de slag te gaan. Om je te helpen heb ik 10 snelle oppeppers op een rijtje gezet.

1 Speel een wedstrijdje met jezelf
Stel jezelf een uitdagend klein doel. Bedenk welk onderdeel jij binnen een half uur (of zo) afgerond wilt hebben. Zet de tijd krap, dat zorgt voor een pittige uitdaging. Een timer in beeld maakt je extra scherp.

2 Ga naar een andere plek
Een andere plek kan soms wonderen doen. Verhuis naar de keukentafel, wegrestaurant of café. Maar het kan ook al helpen om aan de andere kant van je bureau te gaan zitten. Zo krijg je ineens een heel andere kijk op de zaak.

3 Werk kort, maar intensief
Bedenk van tevoren wanneer je een korte pauze gaat nemen. Plan die pauze eerder dan je normaal zou doen. Door kort, maar intensief te werken krijg je veel meer af dan wanneer je uren achter elkaar door werkt.

4 Zet muziek aan
Zorg voor muziek die je oppept. Gebruik muziek met een duidelijk ritme en een pittig tempo. De Brandenburg Concertos van Bach of vrolijke Afrikaanse muziek zijn bijvoorbeeld heel geschikt om je op te peppen en toch niet te veel af te leiden. Verzamel wat bij jou past en maak je eigen playlist met oppepmuziek.

5 Zorg voor goede brandstof
Van energiedrankjes, koffie en chocola pep je wel op, maar meestal is dat van korte duur. Experimenteer eens met goede brandstof waar je onder je werk lekker van kunt eten of drinken. Neem een smoothie, knabbel van noten, fruit of popcorn.

6 Beweeg
Door bewegen blijf je vanzelf alerter. Als je toch muziek aan hebt, kan je met je voet de maat mee tikken. Heb je je handen vrij, dan is theraputty of een stressballetje lekker om je handen actief te houden. Als je iets saais moet lezen helpt het om de regels te volgen met je vinger.

7 Neem een powerbreak
Neem regelmatig een korte pauze. Bedenk van tevoren wanneer je weer aan het werk gaat en zet een wekker zodat je dat ook echt doet. Doe in die pauze iets dat je extra oppept: ga naar buiten, kijk een grappig filmpje, hol de trap op en af, twitter even of maak een puzzeltje.

8 Blijf geestelijk actief
Moet je een saai artikel lezen, blijf dan actief door bijvoorbeeld een markeerstift te gebruiken of aantekeningen in de kantlijn te zetten. Heb je een saaie kantoorklus, hou dan bewust je aandacht bij wat je aan het doen bent.

9 Trek een sprintje
Een sprintje trekken kan je lekker op scherp zetten. Denk maar aan de sporter die zich net voor de wedstrijd even oppept met een sprintje. Dat kun je in je werk prima nabootsen. Door bijvoorbeeld even net iets sneller te typen dan je normaal zou doen, even extra snel over de pagina’s te flitsen of als een vliegende tornado naar het koffiezetapparaat te gaan.

10 Verheug je op het eindresultaat
Stel je helemaal voor hoe het voelt als je werk wel af is. Voel alvast de voldoening en de tijd en ruimte die je dan hebt voor andere dingen. Dat is echt niet buiten bereik, als je nu even fanatiek aan de slag gaat is het zo gepiept.

Ik ben benieuwd naar jouw tips om jezelf op te peppen. Je reactie is van harte welkom.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: