Een paar sneeuwvlokken en jawel: De wegen zitten potdicht en de treinen rijden niet meer. “Was het maar weer lente!” verzucht half Nederland.
Twee dagen later zijn de wegen weer begaanbaar. Het ergste leed is geleden en in het weekeinde kun je heerlijk schaatsen. Als je daarna met warme chocomelk bij het haardvuur zit bedenkt: beter kan bijna niet. Dit is pas genieten van de winter!
Winterklachten bestaan
Wat een heerlijk winterweer, de lente mag nog even op zich laten wachten. Voor een heleboel mensen geldt dat niet. Die lijden echt onder de winter. Heb jij ook last van winterklachten? Dan is Was het maar weer lente! echt een boek voor jou.
“Zouden al die winterklachten niet gewoon een hype zijn?” vroeg Stefan Lucius, de schrijver van het Was het maar weer Lente! zich aan het begin van zijn loopbaan af. Inmiddels weet hij wel beter ;-) en is hij deskundige op het gebied van slaapstoornissen en problemen in de bioritmiek.
Was het maar weer lente! gaat vooral over winterdepressie en andere verstoringen in de bioritmiek. Maar ook als je daar geen last van hebt staan er bruikbare tips en weetjes in, die je kunnen helpen energiek je dag door te komen. Ik deel hier 5 tips met je:
Tip 1: Raadpleeg een deskundige
Merk jij (of je omgeving) dat je iedere herfst en winter minder functioneert? Ga dan niet zelf prutsen met van alles en nog wat, maar kaart het bij je huisarts aan. Lichttherapie is vaak een heel effectief middel maar daarbij zijn een correcte diagnose en gerichte behandeling heel belangrijk:
Nathan bijvoorbeeld geniet altijd van de lente en zomer. Hij heeft dan volop energie voor buitenactiviteiten. Maar in de winter heeft hij er al moeite genoeg mee ’s ochtends zijn bed uit te komen. Hij wordt steeds besluitelozer, tot de huisarts hem op seizoensgebonden klachten attendeert. Na behandeling door een specialist met lichttherapie keert de daadkrachtige Nathan terug. Hij voelt zich het hele jaar door weer energiek.
Tip 2: Ochtend- of avondmens?
Puzzel eens uit of jij meer een ochtend- of avondmens bent. Dat kun je uitproberen als je goed uitgerust bent en geen verplichtingen hebt (in je vakantie bijvoorbeeld). Sta je dan om 7 uur topfit op? Of ga je juist om 11 uur ’s avonds nog lekker de stad in? Dat geeft je info of je meer een ochtend- of avondmens bent. Probeer daarna om je leven wat meer naar je slaap- en waakvoorkeur in te delen.
Tip 3: Zorg voor voldoende slaap
Slaaptekort kan dodelijk zijn. Winston Churchill, Margareth Thatcher en Napoleon hadden van nature minder slaap nodig dan de gemiddelde mens. Maar voor de meeste mensen geldt dat ze 6 tot 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Loop je een slaaptekort op, dan heb je meer kans op levensbedreigende ziektes.
Tip 4: Beperk ’s avonds laat nieuwe media
Nieuwe media verstoren je slaap. Het blauwige licht van beeldschermen geeft je ogen een signaal dat het nog geen bedtijd is. Dus blijf je gewoon internetten en blijft je hoofd druk bezig. Internet kan je ’s avonds zoveel prikkels geven dat je slaap er aardig verstoord door kan raken.
Tip 5: Breng ritme in je leven
Ritmes zijn belangrijk in je leven. Je lichaam heeft behoefte aan een vast slaap- en waakritme. Bijslapen in het weekend lijkt logisch, maar is helemaal niet zo gezond omdat je je ritme verstoort. Zo’n verstoord ritme is niet alleen ongezond maar je schijnt er ook nog eens dik van te worden :-( Je kunt dus veel beter elke nacht iets langer slapen dan in het weekend de schade van de werkweek inhalen.
In Was het maar weer lente! staan nog veel meer tips en wetenswaardigheden. Als je zelf last (gehad) hebt van winterklachten of andere verstoringen in je dag-en-nachtritme is het zeer de moeite waard. Maar ook als je daar geen last van hebt kun je er veel bruikbaars uithalen. Stefan Lucius is er goed in geslaagd om van allerlei wetenschappelijke onderzoeken een lekker leesbaar verhaal te maken, waar veel mensen zich in kunnen herkennen.
© Albertine ’t Hoen
Voor het Tijdschrift voor Coaching schreef ik een recensie over Was het maar weer lente! Dit artikel is een speciaal bewerkte versie daarvan.
Was het maar weer lente! Over winterdepressie lichttherapie en bioritmes, Stefan Lucius, Uitgeverij Boom, 2012, ISBN 978 94 6105 218 6