Werkt vriendelijk gedrag echt?

Hulpbronnen
vriendelijk-gedrag
Vriendelijk zijn… Ik kijk wel uit! Dan doe ik mezelf tekort en lopen de mensen gewoon over me heen. Ik laat me toch maar niet zo de kaas van het brood eten. Ben je gek! Als je vriendelijk bent, gaan alle goede dingen van het leven aan je neus voorbij.”

Het is nog erger: vriendelijk zijn kost ook nog eens tijd. Reken maar uit: je laat iemand voor gaan bij de kassa en bent zelf later aan de beurt. Of je haalt koffie voor een collega, dan heb je zelf minder tijd om te werken. En als je iemand laat invoegen in de file, ben je zelf later thuis.

Nog iets negatiefs aan vriendelijk zijn: het kost energie! Het kost je spierkracht om te gaan staan in de trein en iemand jouw zitplaats te geven. Of de moeite die het je kost om dat gevallen kledingstuk op te rapen en netjes in het rek te hangen.

Besmettingsgevaar

Met vriendelijk zijn moet je dus heel erg oppassen ;-) Het kost tijd en energie, maar er is nog een veel groter gevaar. Vriendelijkheid is besmettelijk! Het kan enorme gevolgen hebben, kijk maar naar het filmpje:

Vriendelijk gedrag is prettig voor anderen. Daardoor zal die ander misschien ook weer vriendelijk gedrag gaan vertonen. In het filmpje zie je een hele kettingreactie alleen omdat iemand zijn autosleutels niet kon pakken.

Geluksbevorderend voor jezelf

Maar… vriendelijk gedrag heeft ook voor jezelf voordelen. Het is wel duidelijk dat iemand anders er blij van wordt als jij de deur voor hem openhoudt. Als die persoon dan dankjewel tegen je zegt, krijg jij daar ook een fijn gevoel van.

“Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos.” – Moeder Teresa

Vriendelijk gedrag doet nog meer. Het blijkt namelijk helemaal niet uit te maken of die ander nu wel of niet dankjewel zegt. Door vriendelijk te zijn, wordt je gevoel van eigenwaarde versterkt. Het geeft zo niet alleen de ander, maar ook jezelf een geluksgevoel.

Van vriendelijk zijn word je dus zelf ook blij en gelukkig. Hoe leuk is dat.  Vriendelijk gedrag hoort dan ook bij je persoonlijke hulpbronnen. Die hulpbronnen helpen je o.a. om makkelijker tot resultaat te komen.

Moet je dan maar altijd vriendelijk zijn tegen iedereen?

Moet je voortaan voor iedereen de deur openhouden? Alle andere klanten voor laten gaan bij de kassa? Altijd koffie halen voor anderen en een soort deurmat worden? Word je gelukkiger als je altijd vriendelijk gedrag vertoont?

Neeneenee! Gelukkig hoeft dat niet. Juist variatie in vriendelijkheid geeft je een geluksgevoel. Wetenschappelijk onderzoek* laat zien dat mensen die iedere dag dezelfde aardige dingen deden daar helemaal geen geluksgevoel van kregen. Nou ja, soms wel even, maar dat ebde snel weer weg. Vriendelijk zijn werd een sleur voor ze die ze gedachteloos deden.

Bewust en gevarieerd vriendelijk zijn

Terwijl de mensen die varieerden daar veel langer een geluksgevoel van hielden. Het werkt dus veel beter als je varieert in vriendelijk gedrag dan wanneer je steeds op dezelfde manier vriendelijk bent.

Bewust vriendelijk zijn werkt beter. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat 5 keer vriendelijk zijn op één dag veel meer effect heeft op je geluksgevoel dan op 5 dagen één keer vriendelijk te zijn.

Beide keren ben je 5 keer vriendelijk geweest, maar op één dag vriendelijk zijn heeft meer effect voor je. Een mogelijke verklaring is dat de groep die 5 vriendelijke dingen op een dag deed, dat veel bewuster deed. Pas dus op voor automatisch vriendelijk gedrag vertonen.

Werkt vriendelijk gedrag echt?

Experimenteer eens met vriendelijk gedrag. Het is fijn voor anderen én voor jezelf. Let eens op of het verschil maakt als je dat bewust en gevarieerd doet. Versterkt vriendelijk gedrag ook jouw geluksgevoel? Merk je dat je daardoor ook in je werk makkelijker tot resultaat komt? Ik hoor het graag van je.
___________
*Sheldon, K.M., Boehm, J.K., & Lyubomirsky, S. (in press). Variety is the spice of happiness: The hedonic adaptation prevention (HAP) model. In Boniwell, I. & David, S. (Eds.), Oxford handbook of happiness.

© Albertine ‘t Hoen illustratie Kate ter Haar

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: