Word jij de nieuwe Epke?

Wow, wat was dat geweldig! Epke Zonderland turnde op het moment suprême een bijna ongelofelijke oefening. Hij deed iets wat nog nooit iemand gedaan had: hij plakte de moeilijke vluchtelementen Cassina,  Kovacs en Kolman aan elkaar. Een uitstekende prestatie, wie wil dat nou niet?

Veel mensen die ik spreek willen uitstekend presteren en dat is hartstikke fijn. Het wordt minder fijn als je dat op alle fronten wilt. Dat kán namelijk niet. Het zou onredelijk zijn om te verwachten dat Epke ook nog de beste studieresultaten heeft. Hij heeft tijdelijk vooral voor turnen gekozen en werd een Hollandse Held :-).

Welke keuze maak jij?

Ook jij kunt keuzes maken. Pak je lijst met aandachtsgebieden (rollen)  er bij en bedenk eens:

Een 9 of 10

Kies jij ervoor om in één aandachtsgebied uit te blinken? Ga jij een uitstekende prestatie neerzetten die een 9 of misschien wel een 10 waard is? Dat kan! Je moet er dan wel heel veel voor op zij zetten en je zult aan sommige dingen niet meer toekomen.

Je hebt minder tijd en energie voor je andere aandachtsgebieden. Een krappe voldoende daarin is dan meer dan genoeg. Je doet jezelf tekort als je dan ook nog probeert in al die dingen goed te zijn.

Een paar dikke achten

Misschien wil jij liever in een stuk of drie aandachtsgebieden goed zijn? Ook dat is helemaal prima. Bedenk je wel dat goed iets anders is dan uitstekend. Op drie fronten uitstekend presteren kan bijna niet. Goed is dus echt goed genoeg.

Er blijven geheid ook aandachtsgebieden of taken over waar je minder tijd en energie voor zult hebben. Verwacht niet dat je die ook nog eens ‘bijna goed’ doet. Voor die aandachtsgebieden is een voldoende meer dan genoeg.

Veel ruime voldoendes

Of kies je ervoor om in al je aandachtsgebieden ruim voldoende te functioneren? Dat kan natuurlijk ook. Let dan wel dat je dan ook echt met een ruime voldoende genoegen neemt. En dus niet van jezelf vindt dat je eigenlijk toch uitstekend moet presteren. Dat kán gewoon niet.

Maatwerk

Wat is de beste keus? Heel simpel: die is er niet. Het is voor ieder mens verschillend welke keuze het beste past.

Het helpt vaak om goed naar je aandachtsgebieden te kijken. Vraag je daarbij af hoe belangrijk je ieder aandachtsgebied vindt:

Hans houdt van zijn werk en is er goed in. Maar hij houdt ook van zijn vrouw, zijn twee kleine kinderen en marathons lopen. Hij realiseert zich dat zijn kinderen maar één keer klein zijn. Dat is nu en hij wil daarvan genieten.

Hans kiest ervoor om minder eigen tijd in zijn werk te steken. Hij blijft hardlopen, maar zoekt het in wat kortere afstanden. Zo creëert hij meer tijd en aandacht voor zijn kinderen.

Die ‘beste’ keus kan variëren. Voor veel mensen werkt het niet om lange tijd op een front uitstekend te presteren. Voor een tijdje kan dat vaak wel:

Bram presenteert binnenkort zijn onderzoeksresultaten. Daar zit anderhalf jaar werk in en hij wil graag dat zijn presentatie en alles er omheen uitstekend verloopt.

Dat is zo belangrijk voor hem, dat daar nu even heel veel voor moet wijken. Op zijn werk heeft hij nauwelijks tijd voor routinezaken of nieuwe projecten. En ook sporten, zijn gezin en sociale contacten staan even op een laag pitje. Na de presentatie pakt hij dat allemaal weer op.

Bepaal wat voor jou nu de beste keus is in aandachtsgebieden en prestatieniveaus. Maak jouw persoonlijke mix en bedenk: uitmuntend presteren in alles kan niet.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: