Wat wil jij?
Autonomie, ontplooiing of sociale steun?

Zonlicht, water en mest: daar doen veel planten het goed op. In een droge zomer geef je een plant extra water en in het groeiseizoen krijgt hij mest. Dan doet zo’n plant het prima. Bij de meeste mensen tenminste, bij mij gaan er vaak raadselachtige dingen mis ;-)

Een plant heeft niet steeds dezelfde behoefte. Tijdens de winterslaap bijvoorbeeld kan hij met veel minder water en zonlicht toe.

Zo is het met werkende mensen ook.  Je hebt op je werk niet steeds dezelfde behoeften. Het idee is nog weleens dat iedereen vooral autonomie wil, maar dat hoeft helemaal niet.

Autonomie, ontplooiing en sociale steun

Autonomie, ontplooiing en sociale steun zijn de belangrijkste hulpbronnen op je werk. En net als die plant heb je niet steeds dezelfde hulpbron nodig. Sterker nog: meestal heb je vooral behoefte aan een van die hulpbronnen.

André heeft naast zijn verantwoordelijke baan allerlei bestuursfuncties. Dat is goed voor zijn netwerk, maar hij vindt het ook heel interessant om te doen. Die bestuursfuncties verrijken zijn leven en werk. Maar nu even niet. In twee besturen rommelt het stevig en dat vreet tijd en energie voor André. Hij is maar wat blij met de collega’s op zijn werk: die geven hem de sociale steun waar hij nu behoefte aan heeft.

De juiste hulpbron geeft energie en maakt je gelukkiger. André heeft op dit moment helemaal geen behoefte aan een uitdagende opleiding. Dat zou nu alleen maar extra energie vreten. Voor Saskia is dat anders:

Iedereen vindt dat Saskia haar werk als communicatie-adviseur prima doet. Saskia zelf mist een stuk theoretische onderbouwing van haar werk. Nu de kinderen naar de middelbare school gaan heeft Saskia zin om weer een studie op te pakken. Voor haar is ontplooiing nu de belangrijkste hulpbron.

Welke hulpbron heb jij nodig?

Ga eens bewust na aan welke hulpbron jij behoefte hebt op je werk. Is dat voor jou:

  • autonomie
  • ontplooiing
  • of sociale steun?

Vaak geeft dat echt een aha-moment. Dan snap je ineens waarom je nu helemaal geen zin hebt in die cursus. Dat heeft niks met je werk of die cursus te maken, maar met jouw persoonlijke behoefte.

Weet je niet aan welke hulpbron jij nu behoefte hebt? Let dan eens op aan welke dingen je geen behoefte hebt. Heb je op dit moment helemaal geen zin in een interessante cursus en aardige collega’s? Dan is autonomie nu waarschijnlijk jouw belangrijkste hulpbron.

Zo’n hulpbron gaat je echt energie en werkgeluk geven. Het is dus de moeite waard om stil te staan bij wat voor jou nu de belangrijkste hulpbron is. En voel je niet schuldig als dat over drie maanden anders zou zijn. Tenslotte is dat bij die plant ook zo :-)

Krijg meer van je hulpbron

Als je weet aan welke hulpbron jij behoefte hebt, is het zaak daar meer van te krijgen. Die plant kan niet om mest vragen, maar jij wel om bijvoorbeeld ontplooiingsmogelijkheden.

Spreek je behoefte uit! Wees alert op mogelijkheden en zorg voor creativiteit:

  • Laat op je werk weten dat je graag cursussen of opleidingen volgt. Zelf met een voorstel komen werkt soms verbazingwekkend goed.
  • Is je werkgever niet scheutig met opleidingen, zoek dan uit wat je zelf kunt doen. Lezen kost (bijna) niks, maar er zijn ook genoeg voordelige opleidingen. Of maak een plan om de opleiding die je altijd al wilde volgen nu écht te gaan doen.
  • Heb je helemaal geen tijd voor contacten met je collega’s? Carpool dan naar die cursus of bijeenkomst. Dan heb je contact met je collega’s zonder dat het je extra tijd kost. Kun je na de tijd ook nog ervaringen delen.
  • Heb je geen leuke directe collega’s maar wel behoefte aan sociale steun? Kijk dan eens iets verder. Misschien zijn er in een andere regio, op een andere afdeling of bij een buurbedrijf wel leuke collega’s. Bel daar eens mee of ga samen lunchen.
  • Wil je meer autonomie dan je nu hebt? Trek dan vaker een project(je) naar je toe. En ontdek op je werk eens waar je grenzen liggen en hoeveel vrijheid je binnen die grenzen hebt.

Kortom: ontdek wat jouw hulpbron is op het werk en zorg dat je er meer van krijgt. Dat geeft je dagelijks extra energie en maakt je gelukkiger op je werk.

NB Heb jij tips om meer van je hulpbron te krijgen? Ik hoor ze graag.

© Albertine ’t Hoen

Bewaren

Lees ook: