Train je dankbaarheid spier

dankbaarheid strand

“Ik snap er niks van. Dat doet allemaal maar, het lijkt wel alsof het niet op kan. De een gaat nog verder weg dan de ander. Waar halen ze het geld vandaan. En de tijd… zo lang vrij nemen kan ik me echt niet permitteren.”

Arme Mark. Alles en iedereen heeft het beter dan hij. Hij moet deze week nog ploeteren op zijn werk en gaat dan twee weken vakantie vieren in eigen land. Nou ja, vieren… De weersvoorspellingen zijn miserabel, dus het zal wel twee weken afzien worden.

Mark is ontevreden en stevig in de moppermodus. Mark is niet uniek. Veel mensen hebben weleens last van ontevredenheid. Dan lijkt het gewoon alsof alles tegenzit en iedereen het beter heeft.

Natuurlijk is er niks mis met een keer lekker mopperen. Maar er in blijven hangen is zonde. Dat vreet tijd en energie en je wordt er niet gelukkig van.

Dankbaar zijn helpt

Dankbaarheid kan je helpen om je ontevredenheid de baas te blijven en gelukkiger te zijn. Dat klinkt misschien soft of ouderwets, maar het werkt echt. Dankbaarheid is een (bewezen) persoonlijke hulpbron. Dankbaarheid kan je leven anders kleuren.

“In daily life we must see that it is not happiness that makes us grateful, but gratefulness that makes us happy.” – David Steindl-Rast

In zijn boek Today we are Rich noemt Tim Sanders de ‘dankbaarheid spier’. Natuurlijk heb je die niet echt, maar het is wel grappig om je dankbaarheid als spier voor te stellen. Een spier houd je in vorm door training. Zo is het ook met je dankbaarheid spier. Als je die niet regelmatig traint, raakt hij uit vorm.

Je dankbaarheid spier kun je op veel manieren trainen. Je kunt bijvoorbeeld een danklogboek bijhouden of bewust je dankbaarheid uitspreken. Je kunt iemand die je dankbaar bent een brief schrijven en die zelf bij die persoon gaan voorlezen.

Je dag dankbaar beginnen

’s Ochtends vroeg bewust dankbaar zijn, geeft je een andere dag.

“Gratitude can transform common days into thanksgivings, turn routine jobs into joy, and change ordinary opportunities into blessings.” – William Arthur Ward

Een heel relaxte training van je dankbaarheid spier is deze oefening uit Today we are Rich. Als ’s ochtends je wekker gaat doe je het volgende:

  • Leg een natte washand op je ogen om wakker te blijven (laat je wekker eventueel herhalen als je bang bent dat je toch in slaap valt).
  • Kijk terug op gisteren. Stel je de dag weer voor en bedenk welke twee personen jij dankbaar bent. Dat kunnen mensen zijn die je gisteren geholpen hebben. Het kunnen ook mensen zijn die eerder een bijdrage aan je leven hebben gegeven, waardoor je gisteren succes had.
  • Spreek hun naam en wat ze voor je gedaan hebben hardop uit (fluister als je anders iemand wakker maakt).
  • Bedenk nu een persoon die je vandaag dankbaar gaat zijn. In het begin speel je misschien op safe, maar door de oefening vaker te doen zul je zien dat je voor onverwachtere personen gaat kiezen.

Experimenteer eens met deze training voor je dankbaarheid spier en ervaar welk verschil dat maakt in werk en privé.

Leestip: Je dankbaarheid spier trainen is een van de 7 principes in Today we are Rich van Tim Sanders. Today we are rich leest heerlijk weg en helpt je positief en vol vertrouwen in het leven te staan. Op de site van Tim Sanders kun je gratis een deel van het boek downloaden.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: