Wat Benedictus je kan leren:
Een gevulde agenda, maar nooit druk

Wie wil dat nou niet: een gevulde agenda, maar nooit druk. Daar kan Benedictus je bij helpen. Zijn Regel van Benedictus mag dan stokoud zijn, hij is ook vandaag de dag nog prima toepasbaar.

In dit artikel vind je drie aspecten van Benedictijns timemanagement:

beginnen | werken | ophouden

De kunst van het beginnen

Zo gauw het tijd is om te beginnen, begin je. Het is soms heel verleidelijk om uit te stellen wat je moet doen. Per saldo schiet je daar niks mee op:. hoe langer je uitstelt hoe moeilijker het wordt om te beginnen.

Dus begin onmiddellijk als de tijd daar is. Dan begin je ook echt. Je stapt meteen in het diepe, knop om en echt aan de slag. Je doet niet alsof, maar je bent er meteen met je volle aandacht bij.

Vind je beginnen lastig? Dan kan het je helpen om steeds op een vaste tijd te beginnen. Dan went je systeem vanzelf aan het beginnen en kost het steeds minder moeite.

De kunst van het ophouden

Soms is ophouden nog moeilijker dan beginnen. Je bent lekker bezig en wilt het liefste door. Of je wilt juist een nóg beter resultaat en steekt er dus nog wat extra tijd in. Niet doen, zegt Benedictus, te lang doorgaan is bijna synoniem aan fouten maken.

Bedenk van te voren wanneer je wilt stoppen en stop dan ook. Zet een kookwekker of timer als reminder en luister naar dat ding.

En als je ophoudt, hou dan ook echt op! Ook al is iets niet zo lekker verlopen, het heeft geen enkele zin erover te blijven denken. Hoe lastig misschien ook: zet je hoofd stil en stop met denken waar je mee bezig was.

Je kunt er nu toch geen invloed meer op uitoefenen, welke slimmigheden je ook bedenkt. En als je stiekem door blijft denken sta je niet open voor wat de omgeving je te vertellen heeft. Zonde, want daardoor zou je lekker en welverdiend op adem kunnen komen.

De kunst van de ontspannen waardigheid tussen beginnen en ophouden

Het ‘echte werk’ gebeurt tussen beginnen en stoppen. Het heeft geen zin om dan te denken over wat geweest is of je al zorgen te maken over wat komen gaat. Het verleden is geweest en wat nog moet komen heeft later aandacht nodig.

Dus geef de taak waar je mee bezig bent de aandacht die hij verdient. Je aandacht bij de taak houden spaart energie en voorkomt het weglekken van kwaliteit.

Zet je hoofd stop en richt je aandacht op het nu

Door je aandacht te richten op de taak waar je bezig bent, wordt je werktempo vanzelf rustiger. Dat klinkt misschien dramatisch (“dan krijg ik mijn werk nooit af”), maar valt in de praktijk reuze mee. Doordat je zo aandachtig en gestaag doorwerkt komt er vaak juist meer uit je handen.

Weersta de verleiding om je tijdens het werk al te richten op het doel. Je bent dan niet meer met het proces bezig, maar met het doel. Daardoor ben je niet meer volledig gefocust op je werk en daar lijdt de kwaliteit onder.

Probeer het uit!

Door bewust te starten en te stoppen en de tijd er tussen met aandacht te werken, ervaar je minder druk. Dat klinkt misschien naïef en niet van deze tijd, maar het is echt de moeite van het proberen waard.

Rust en regelmaatLeestips:
Wil je meer lezen over de regel van Benedictus en Benedictijns timemanagement dan raad ik je Een levensregel voor beginners: Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven van Wil Derkse aan.

Rust en regelmaat van Anselm Grün en Petra Altmann is een prachtig kijk- en leesboek over het leven in een klooster en hoe je dit kunt vertalen naar je dagelijks leven.

© Albertine ’t Hoen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: