Geniet jij iedere dag? Maak een Grote Genietlijst!

geniet iedere dag maak een grote genietlijst“Genieten van het leven doe je ook vandaag: morgen is vaak de drukste dag van de week” las ik een tijdje geleden. Ik vind dat zo goed gezegd, net als de quote hierboven. Door de waan van de dag schiet vandaag genieten er soms gewoon bij in :-(

Zonde, want genieten is heerlijk en waardevol. Meestal gaat dat vanzelf, maar niet altijd. Vooral als je even niet zo lekker in je vel zit. Of als er van alles misgaat. Dan weet je soms niet eens meer hoe genieten ook al weer gaat ;-)

Op zulke momenten is het fijn als je een Grote Genietlijst hebt: een persoonlijk overzicht van allemaal prettige dingen. Als je dan even helemaal vergeten bent hoe jij ook alweer geniet, pak je gewoon je lijst erbij en kies je iets uit die heerlijke lijst.

Een Grote Genietlijst lijst maak je snel op de volgende manier:

Reserveer tijd. Dat hoeft niet lang te zijn: aan een half uur heb je meer dan genoeg. Onderbrekingen zijn niet toegestaan ;-) dus zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt en aan een stuk door kunt werken. Neem een vel papier en nummer de regels van 1 tot 100 of gebruik een genummerde lijst op je computer.

Begin met schrijven. Noteer waar jij van geniet, wat jou voldoening of plezier geeft of waar je dankbaar voor bent. Schrijf lekker door en gebruik steekwoorden als je ideeën net als bij mij sneller gaan dan je kunt schrijven.

Maak het niet te ingewikkeld. Ga niet bedenken op iets wel kan, klopt of sociaal wenselijk is. Daar gaat het helemaal niet om. Blijf lekker vrij brainstormen en vergeet je innerlijke criticus even. Schiet je iets te binnen wat je nog nooit gedaan hebt, maar dat je te gek lijkt: zet het gewoon op je lijst.

Vraag je tussendoor ook  niet af of je iets al eerder genoemd hebt. Je ziet later wel wat er op papier is gekomen. (Dankzij spraakherkenningsoftware had ik impact op mijn lijst staan waar ik in bad bedoelde ;-) )

Ga door en stop niet voor je 100 dingen op papier hebt.
Meestal is het begin een eitje, maar wordt het daarna een stuk lastiger. Ga toch door! Tegen het eind komen dan juist de verrassende items, de dingen waar je normaal nooit op komt.

De 100 gehaald? Gefeliciteerd!

De basis voor je Grote Genietlijst is af. Als je merkt dat er nog dingen boven borrelen zet je die er gewoon bij op.

Kijk nu je lijst eens door. Staan er dubbele dingen op of dingen die erg op elkaar lijken? Is er misschien een aandachtsgebied waarvan je geniet, maar dat je een beetje verwaarloost? Staan er dingen op die je in tijden niet gedaan hebt, maar waar je wel erg van geniet?

Pas je lijst eventueel nog wat aan. Het is geen statisch geval dus speel er lekker mee. Let vooral op dat het geen ‘sociaal wenselijke’ lijst wordt. Het is jouw Grote Genietlijst met dingen waar jij van geniet. Dus geen lijst van dingen waarvan je zou ‘moeten’ genieten.

Gebruik je lijst en geniet eens even. Kies komende week iedere dag een ding van je lijst en geniet er extra van.

PS Waar geniet jij van? Laat het me weten, dan voeg ik het toe aan de Hele Grote Genietlijst.

© Albertine ’t Hoen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: