- “Mijn leidinggevende schuift steeds meer taken naar mij toe. Maar mijn klanten vragen ook steeds meer van me.”
- “Van hogerhand worden veel dingen opgedragen die het spontaan werken met de kinderen bijna onmogelijk maken.”
- “Het lijkt wel of mijn werk steeds meer van mij vraagt. Maar thuis ben ik ook hard nodig.”
Soms heb je het gevoel dat je tussen twee vuren in zit. Je werk vraagt veel van je, maar het thuisfront ook. Je ‘baas’ eist van alles, maar je klanten (of kinderen) willen iets heel anders.
Je wordt bijna verscheurd tussen twee (of meer) vragen. Dat voelt problematisch: beiden schreeuwen om aandacht en komen steeds dichterbij. Tot je bijna verstikt raakt door de vlammen en de rook. In het ergste geval kun je geen kant meer op en zit je helemaal klem (dan is het verstandig om niet zelf aan te modderen, maar snel hulp te vragen).
Neem afstand
Wat je dan kan helpen is afstand nemen. Afstand nemen helpt je het hoofd koel te houden. Bij een echt vuur ga je er ook niet met je neus bovenop staan. Dat is gewoon veel te heet, het is gevaarlijk en lang zo leuk niet als van een afstandje kijken :-).
“Neem eens afstand; dat geeft meer zicht.” – Gregor Frenkel Frank
Dat afstand nemen kan op veel manieren. Deze keer een ‘denkende’ manier.
Neem de tijd (ik weet dat die schaars is voor je, maar je verdient het terug), neem afstand en bedenk in alle rust wat het ene ‘vuur’ is. Vind je het lastig om daar nuchter naar te kijken? Stel je dan voor dat je een onafhankelijke waarnemer (een soort journalist) bent.
Bedenk zo nauwkeurig mogelijk waar het volgens jou om gaat: wat zijn de eisen en wensen van het ‘vuur’? Het helpt vaak om dat ook echt te noteren, dan gaat er meteen een heleboel uit je hoofd. Dat lucht al lekker op! Doe dan hetzelfde met het andere ‘vuur’.
En realiseer je nu eens wat er al is. Aan welke eisen en wensen voldoe jij al? Negen van de tien keer is dat meer dan je in eerste instantie dacht. Je doet het gewoon veel beter dan je zelf wist :-).
Controleer het ‘vuur‘
Check dan of jouw waarneming van ‘het vuur’ ook klopt met de werkelijkheid. Vraag bijvoorbeeld bij je baas of wat jij denkt dat hij van je wil ook is wat hij werkelijk van je wil.
Vaak genoeg blijken die twee helemaal niet overeen te stemmen. Als je dat niet checkt ga jij misschien een oplossing bedenken voor iets dat voor niemand een probleem was ;-).
“Wordt het probleem zo niet groter?” is een vraag die ik nog weleens krijg. In de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. Juist door een probleem te onderzoeken wordt het voor de meeste mensen alleen maar kleiner en overzichtelijker.
Probleem opgelost?
Afstand nemen, noteren en checken kan genoeg zijn om je probleem op te lossen. Bijvoorbeeld omdat je ontdekt dat jouw waarneming helemaal niet klopt. Of de oplossing dient zich bijna vanzelf aan doordat je het bespreekt.
Het kan ook zijn dat het je helderheid geeft over een oplossingsrichting, maar dat daar nog wel wat voor moet gebeuren. In ieder geval heb je wel duidelijkheid gekregen over de uitgangssituatie. Dat helpt je verder.
Kortom: zit je tussen twee vuren? Bekijk het dan net als bij een echt vuur eens van een afstand.
© Albertine ’t Hoen
NB Vind je het lastig om in je eentje van een afstand te kijken? Neem dan contact op.