10 lessen van een simpel project

Worstel jij ook wel eens met een project? Dan ben je de enige niet! Bijna iedereen heeft in een project wel een punt waar het even niet lekker loopt. Dat vreet energie, je raakt je werkplezier kwijt en het kost je onnodig tijd :-(

Als je erop gaat letten, zul je merken dat het vaak hetzelfde punt is waar je problemen ondervindt*. De een vindt het lastig om te starten, de ander heeft juist moeite met afronden (da’s mijn favoriet). En nummer drie blijft eindeloos in de tussenfase steken.

Daarom dit keer 10 dingen die je van een eenvoudig project kunt leren. Ik heb een heel simpel huis-tuin-en-keuken-project als voorbeeld genomen: het bakken van een appeltaart. Al is dat voor mij – als niet-keukenprinses – nog een hele uitdaging!

Les 1: Stel je de tijd echt voor

Alleen bedenken wanneer je aan een project gaat werken is niet genoeg. Stel je écht voor dat je het gaat doen. Bekijk of er écht voldoende tijd is op het geplande tijdstip.

Bedenk wanneer je de taart gaat maken. Daar is ruimte in je agenda voor nodig. Een appeltaart bak je niet in vijf minuten.

Les 2: Tref voorbereidingen

Zoek een recept en haal de ingrediënten in huis. Controleer of er nog bijzondere dingen nodig zijn: appeltaart bakken met een defecte oven wordt lastig.

Zorg dus tijdig voor benodigde informatie, materialen, faciliteiten en eventueel collega’s.

Les 3: Laat je perfectionisme varen

Je hebt tijd gereserveerd, je hebt je voorbereidingen getroffen. Ga aan de slag.

Blijf niet twijfelen over: had ik niet beter een taart bij de bakker kunnen halen of was een bakmix niet handiger geweest. De bakker heeft misschien wel een mooiere taart, maar die is niet zelfgemaakt.

Het resultaat van jouw project wordt goed genoeg!

Les 4: Werk nauwkeurig, maar overdrijf niet

En dan begin je echt.

Eerst het afwegen van de ingrediënten. Een secuur werkje, maar drie gram meel te weinig zal je taart echt niet doen mislukken.

Besteed aandacht aan de details zonder pietluttig te zijn.

Les 5: Hou vol

Het begin is leuk, maar dan komt het zware werk: kneden! Dat valt vies tegen, misschien is het beter eerst wat anders gaan doen? Of even te kijken of er geen recept is dat minder kneedwerk vraagt?

Blijf juist dan geloven in de goede afloop van je project, of dat nou een appeltaart of iets ingewikkelds is. Dat geeft je de energie om door te zetten.

Les 6: Laat je niet afleiden

Ben je net het deeg over de vorm aan het verdelen, gaat de telefoon. Daar sta je dan, met je kleverige handen. Lekker laten rinkelen dus.

Blijf gefocust op je project, dat heeft nu prioriteit voor jou.

Les 7: Beperk je

De taart zit in de vorm, alleen de kruimels nog over de bovenkant verdelen. Maar waarom zou je maar één taart in de oven zetten? Twee tegelijk kan toch ook? Of ook nog even een cake maken?

Voor je het weet, ben je met drie projecten tegelijk bezig. Beperk je en rond het project af waar je mee bezig bent.

Les 8: Laat het los

En dan is het zover. De taart gaat de oven in.

Je hebt er nu geen invloed meer op. Het is aan een ander of het totaalproduct wordt wat jij ervan verwacht. Dus vertrouw op die ander, of dat nou een oven is of een mens.

Les 9: Goed is goed genoeg

Het moment suprême! De taart komt de oven uit. Hmmm, de bovenkant is niet overal even bruin. Misschien had je daar toch meer je best op moeten doen? Kan je hem zo wel voorzetten aan je gasten? Natuurlijk, doe het maar!

Twijfel niet over je resultaat. Het volmaakte is niet van deze wereld.

En ja, ik heb zelf het verhaal in praktijk gebracht: hieronder zie je mijn appeltaart. Best goed gelukt en hij smaakte in ieder geval prima!

Les 10: Vier je succes!

Nu nog wat slagroom erbij kloppen en dan is het moment daar. Je eigen gebakken taart is klaar om van te genieten.

Je project is afgerond: het is tijd om je succes te vieren!

Kortom: let als je worstelt met een project eens op hoe dat komt. Waar loop jij vast met het appeltaartrecept ;-) en wat is de oplossing?

*Als je merkt dat je steeds op hetzelfde punt in projecten problemen ondervindt kan het helpen om eens te onderzoeken hoe dat komt. Ik help je daar graag bij.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: