Een succesrecept om van tegenslag op je werk een echte ramp te maken

tegenslag werk computerTegenslagen: ze horen bij je leven en werk. Die computer die zomaar stopt zonder jouw toestemming. Juist op het moment dat je het knetterdruk hebt. De printer die vastloopt en de airco die op het heetst van de zomer de geest geeft.  

Natuurlijk kun je daar simpel mee omgaan en het gewoon accepteren. Ach, dat gebeurt nou een keer, iedereen heeft wel eens pech, er zijn erger dingen…

Maar dat is toch wel saai ;-) Het is veel spannender om al die tegenslag lekker op te blazen tot ware rampen.

Daarom hier 7 tips om van simpele tegenslag op je werk een echte ramp te maken. Je hoeft ze niet allemaal op te volgen want vaak zijn een paar acties al voldoende voor een goed resultaat: een heuse catastrofe ;-)

1 Blaas het op

Die haperende computer kost je minstens een week werk, als het niet meer is. Dat haal je nooit meer in. Hmmm, misschien komt het wel nooit meer goed en ben je alles kwijt :-(

2 Geef jezelf op de kop

Waarom heb je dan ook weer geen back-up gemaakt. Nu zit je met de gebakken peren, dagen maanden werk voor niks. Hoe heb je zo stom kunnen zijn! Het is ook nog niet de eerste keer dat het je overkomt. Dombo!

3 Word boos

Trek woest aan het papier in de printer. Blaf de leverancier van de airco af. Het is toch geen manier van doen dat zo’n apparaat net nu stuk gaat. Als ze er binnen een uur niet zijn om te repareren dan…

4 Bijt je vast

Neem vooral geen pauze, maar blijf geobsedeerd door het probleem. Er moet nú iemand komen voor die airco, dus blijf bellen en mensen afblaffen. Blijf stug volhouden met je pogingen die computer zelf weer aan de praat te krijgen.

5 Vergelijk

Bij anderen gebeurt dit nooit. Jij bent echt de enige die altijd pech heeft met zijn computer. Alle airco’s in het land werken perfect, alleen die van jou niet. Dat is toch gewoon hartstikke oneerlijk!

6 Geef een ander de schuld

Stomme automatiseerders, waarom testen ze dat dan niet fatsoenlijk. De grootste onbenul kan toch voorzien dat dat zo niet gaat werken. Ze zullen ervan lusten, je laat geen spaan van ze heel.

7 Neem het serieus

Het is niet leuk wat er gebeurt, dus zie er ook vooral niet de humor van in. En, heel belangrijk: accepteer onder geen voorwaarde dat anderen het wel grappig vinden. Dan breng je meteen tip 3 in praktijk! Het is een doffe ellende dat nou net jouw computer vastloopt op het moment dat je helemaal gek wordt van de drukte. En dan ook nog lachen om jouw gestuntel… No way!

Kortom: neem geen genoegen met een tegenvaller, zorg voor een echte ramp. Vind je dat toch zonde van je energie? Haal dan een paar keer diep adem en denk: wat is er nu eigenlijk écht aan de hand.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: