Mijn geheime wapen voor plezier en energie

Vrijdagmiddag, het lijkt wel of de hele wereld vrij is behalve jij. Jij bent nog druk aan de slag, want die klus moet af. Maar oh, je hebt echt helemaal geen zin meer.

Je wilt helemaal niet meer werken, je wilt weekend vieren. Je energie is op, je plezier is weg en het werk is gewoon te veel.

Humor in je werk

Dan is er een simpel, maar doeltreffend wapen. Het heet humor :-) Humor maakt alles anders, zoals ik zelf jaren geleden ervoer:

Na een slopende vergadering in Zwolle was ik weg naar een afspraak in Noord-Groningen. Ik had een lange rit voor de boeg en een nog langere terug naar huis. Met stralend weer en bijna weekend had ik daar helemaal geen zin in. Bah, hoe verzinnen ze het!

Plotseling ontdekte ik dat er mensen in de berm van de snelweg zaten. Een pechgeval? Hmmm, vreemd, daar zitten er weer wat. Het werden er steeds meer. Dit was grappig: al die vrolijke kampeerders langs de weg. Wat een leuk vermaak, dat bermkamperen. Dit (motorspotters voor de TT) was helemaal nieuw voor mij.

Mijn autorit werd ineens heel anders. En hij werd nog leuker, want bijna op mijn bestemming was het spoor dicht en het bleef dicht. Tot mijn verbijstering gingen na een tijdje wachten de auto’s zomaar langs de spoorbomen. Dit was gewoon een storing en die lossen ze in Groningen praktisch op.

Tja en dan mijn afspraak. Die sloeg echt alles: een schitterende locatie en mensen die een mix waren van Joris’ Showroom en Kreatief met Kurk. Ik verwachtte elk moment een camera. Zo’n bizarre middag en avond, dit moest in scène gezet zijn.

Die geweldige avond kreeg nog bijna een vervelend staartje: op de terugweg waren de spoorbomen weer dicht. Ach, dacht ik, een storing, dat gebeurt hier wel vaker, daar rij je zo langs heen. Gelukkig zag ik de trein bijtijds :-).

Moraal van dit verhaal: ik had kunnen blijven mopperen om die vervelende vergadering, de irritante motorrijders en die klanten in de middle of nowhwere. Maar door even de humor ervan in te zien werd het een dag om nooit te vergeten.

Humor in je werk hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. In mijn geval kostte het zelfs helemaal geen extra tijd, het lag gewoon voor het oprapen.

Lachen is gezond

Humor geeft je energie en plezier, ook in je werk. Mensen die lachen zijn optimistischer en optimisme is een belangrijke geluksbron. Dus: geef humor en lachen de ruimte, juist op een saaie werkdag. Dat kan bijvoorbeeld op deze manieren:

1 Zie de humor van dingen in

Zoals ik met mijn afspraak. Het is soms even zoeken, maar veel dingen zijn gewoon zo lachwekkend. Zie je werk bijvoorbeeld eens als circus. Hooggeëerd publiek: Wie is de clown en wie de koorddanser?

2 Haal een grap uit

Een grap hoeft amper tijd te kosten en kan zoveel plezier opleveren. Afgelopen week sprak ik met veel mensen over humor op het werk en ik heb de meest geweldige grappen gehoord, waar ik zeker nog een blogje over zal schrijven. Dus heb je zo’n grap: laat het me weten!

Alvast een voorproefje: een collega staat op het punt van vertrek en zet zijn koffer vast klaar bij de uitgang. Hij loopt nog even terug en net in die tussentijd wordt zijn koffer in de bezemkast gezet.

3 Zorg voor humorvoorraad

Maar wat nu als je alleen op een vrijdagmiddag op een saai kantoor of thuiswerkplek zit? Dan is het handig als je een humorvoorraad hebt met links naar filmpjes (ik kan me tranen lachen om Add more drama: die verschrikte jongen…) of grappige stripboeken.

Kortom: humor doet wonderen voor je werk. Het geeft plezier en energie, dus zorg dat je regelmatig een flinke dosis krijgt.

© Albertine ’t Hoen illustratie: Peter de Wit (leuk bedacht van hem, je lachspieren trainen met gebroken ribben)

Lees ook: