Mooi Werk: Een heel project

Natuurlijk werken, Recensies

Mooi Werk ziet er onschuldig uit, als een gewoon boek: “Dit boek is geschreven voor mensen die werk willen maken van hun baan als een manier van leven in plaats van een maandag-tot-vrijdag-manier van doodgaan.”

Maar schijn bedriegt, want Mooi Werk is veel meer dan een boek. Het is een complete handleiding om tot een betere baan te komen zonder weg te gaan. Het helpt je de gulden middenweg te vinden tussen geen en totale keuzevrijheid en tussen te weinig en te veel verwachten.

Mooi Werk bestaat uit twee delen:

In deel 1 ‘Mooi Werk?’ krijg je duidelijkheid over wat je wilt: blijf je of is een andere baan de oplossing? De eerste bladzijde van dit deel begint meteen met een pakkend voorbeeld:

“Soms hoor je over mensen die het wel allemaal anders gaan doen. Er zijn er die het najagen van hun droom door een camera laten vastleggen, zodat je op televisie kunt volgen hoe de realiteit idealisme wurgt.

Het gedroomde hotel in Toscane blijkt een lekkende hut die alleen een paradijs is voor de boktor. De plaatselijke klusser blijkt een oplichter. De kinderen kunnen niet wennen op school. Er zijn te weinig gasten en de gasten die er zijn vinden het eten niet lekker.

Zittend op de bank en kijkend naar al die ellende op het scherm drink je nog een biertje op de moed van deze dromers. En je bedenkt: alles anders is ook niet alles.”

In dit deel onderzoek je je werk. Je kijkt eerst naar je werk nu (wat vind je eigenlijk van je werk?), dan naar het verleden (hoe is het allemaal zo gekomen?) en vervolgens naar de toekomst (zie je het voor je?).

In deel 2 ‘Job Crafting! ga je stevig aan het sleutelen ;-) Want zo laat job crafting zicht het best vertalen: als het ‘sleutelen’ aan je werk en dus niet aan jezelf.

Je kijkt naar taken binnen je werk en hoe die zich ontwikkeld hebben, je brengt risico’s in kaart en benoemt wat je zoekt in werk. Op een systematische manier kom je zo ‘vanzelf’ tot mogelijkheden om je taak te craften.

Helder stappenplan

Mooi Werk biedt een helder stappenplan waar je meteen mee aan slag kunt. Dat kan met pen, papier en post-its, maar ook online met een exclusieve code. Zelf probeerde ik beide methoden. De online versie was even wennen (handleidingen sla ik meestal over en dat werkte hier niet zo goed ;-)) maar werkte daarna erg fijn. Een prima aanvulling op het boek.

Het boek leest makkelijk. De voorbeelden zijn herkenbaar en helpen je een beter begrip van de mogelijkheden van job crafting te krijgen. De doelgroep van het boek is breed, maar ik heb het idee dat vooral hoger opgeleiden er zelfstandig mee aan de slag kunnen.

Je kijk op werk verandert door Mooi Werk

Zelfs al lees je Mooi Werk alleen maar of volg je niet het hele stappenplan: dit boek kan je werk of kijk op werk veranderen.

Mooi Werk. Naar een betere baan zonder weg te gaan. Handboek job crafting. Marc van Vuuren en Luc Dorenbosch. Uitgeverij Boom 2011 ISBN 978 94610 54784

NB Voor coaches is dit boek op twee manieren toepasbaar :

  1. Om zelf te gebruiken: wat vind ik nou eigenlijk van mijn eigen werk. Het is een prachtig instrument om eens op je eigen werk te reflecteren en eventueel dingen aan te passen. Zelf verkleinde ik door dit boek bijvoorbeeld mijn ‘Social Media-taak’.
  2. Daarnaast komt het uitstekend van pas bij coachees met werkgerelateerde vraagstukken. Waar vaak de coachee zich maar aan moet passen of een andere baan moet zoeken draait job crafting het om: het werk kan ook veranderen. Ook zonder helemaal te gaan craften zijn elementen uit het boek dan goed bruikbaar.

© Albertine ‘t Hoen

Over Mooi Werk. Naar een betere baan zonder weg te gaan schreef ik een recensie voor het Tijdschrift voor Coaching.

Lees ook: