Onzekere baan? Zet de feiten op een rij

onzeker inkomen baan Het lijkt wel of er een epidemie heerst: het baanonzekerheidsvirus gaat stevig door het land. De afgelopen weken zag ik steeds vaker de gevolgen daarvan. De onzekerheid die aan mensen knaagt en de stress en paniek die dat veroorzaakt. Want hoe moet het straks verder: als jij je baan kwijtraakt valt je hele toekomst in het water.

Rampscenario

Je gedachten buitelen over elkaar heen en creëren in sneltreinvaart een heus rampscenario:

“Als ik mijn baan kwijtraak dan vind ik nooit meer ander werk. De banen liggen niet voor het oprapen en als 40-plusser kun je het dan helemaal wel vergeten.

Zonder baan kan ik de hypotheek niet meer betalen. Ons huis verkopen is geen optie. Niemand koopt toch een huis in deze tijd? Dus komen we steeds dieper in de schulden.

Door die schulden kunnen de kinderen niet meer studeren. Dus die hebben dan ook geen toekomst meer. En tot overmaat van ramp gaat mijn partner er dan natuurlijk met een ander vandoor.”

Voor je het weet ben je helemaal verstrikt in al die gedachten. Je denkt je vaster en vaster. De problemen in je hoofd worden almaar groter. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Vertel mij wat, ik ben een ster in malende gedachten geweest en kan het soms nog best aardig ;-)

Breng de feiten in kaart

Dan kan het helpen om iets te doen dat je liever niet zou doen: Je gaat de situatie in kaart brengen. Noteer de feiten. Je zet ze echt op papier, het is niet voldoende als je het alleen maar overdenkt.

Noteer wat er echt aan de hand is. Wat gaat er gebeuren? Per wanneer? Hoe zeker weet je dat dat gaat gebeuren? Heb je dat uit betrouwbare bron of komt het van die collega die altijd halve waarheden vertelt?

Hoe groot is de kans dat het ook het echt gebeurt? Welke gevolgen heeft die gebeurtenis voor jouw baan? Weet je zeker dat het die gevolgen heeft?

Beschrijf zo goed mogelijk de feiten. Stel je voor dat je als onafhankelijke buitenstaander er van een afstandje naar kijkt. Dat haalt vaak meteen een stuk spanning van de situatie af.

Waarom zou je dat doen?

Misschien denk jij nu ook wel: maar daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik heb het zo al druk genoeg, als ik dan ook nog zo’n situatie in kaart moet brengen…

Het vreemde is soms dat je wel tijd hebt om uren rampscenario’s te bedenken, maar geen kwartiertje om even nuchter naar de situatie te kijken. Dus probeer het gewoon eens. Pak die tijd en noteer de feiten.

Wordt het probleem niet veel groter als ik het in kaart breng? De praktijk leert dat juist meestal het omgekeerde het geval is. Door de feiten te noteren blijkt het werkelijke probleem minder groot dan je het gemaakt had.

Wat schiet je er mee op als je die feiten noteert? Door je situatie goed te beschrijven kun je veel beter de gevolgen overzien. In plaats van te blijven malen kun je nuchter een slimme strategie bedenken.

Vind je het lastig om in je eentje je situatie nuchter te bekijken? Of wil je sparren over je slimme strategie? Neem dan contact op.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: