Sombere tijden? Een succesrecept voor meer optimisme

Hulpbronnen

De media storten de ene na de andere onheilstijding over je uit. De zorg wordt duurder en de ww korter. Je baan staat op de tocht en studeren wordt onbetaalbaar. Als het dan ook nog herfstweer en wintertijd wordt…

Het valt niet mee om optimistisch te blijven. Dat is jammer, want optimisme is een geweldige hulpbron. Je staat er positiever door in het leven en voelt je gelukkiger.

Optimisme zorgt voor plezier en energie. Het helpt je meer bevlogen te worden en zo makkelijker tot resultaat te komen. In je werk en privé. Ik kan prachtig onderbouwen waarom dat zo werkt, maar volgens mij heb je nu meer aan een succesrecept voor meer optimisme. Bij deze dus.

Recept: Snel meer optimisme

“Iedereen zei dat het niet kon. En toen kwam er iemand binnen die niet wist dat het niet kon en die deed het.” – Epictetus

Benodigdheden:

  • Pen en papier (of elektronisch schrijfgerei)
  • 20 tot 30 minuten de tijd
  • Een rustige plek

Bereiding:

Ga op de rustige plek zitten  en denk na over jouw best mogelijke toekomst. Wat verwacht jij van het leven binnen 1, 5 of 10 jaar vanaf nu? Stel je voor dat alles is uitgekomen wat je had gehoopt. Het gaat er niet om of je dat nu reëel vindt of niet.

Visualiseer dat alles ideaal is verlopen. Je hebt er hard voor gewerkt, je best gedaan en je doelen zijn bereikt. Hoe ziet je toekomst er dan uit? Schrijf op wat je allemaal ziet. Hoe meer bijzonderheden, hoe beter.

Opschrijven is belangrijk bij dit recept. Daarmee word je gedwongen zaken op een rijtje te zetten en te stroomlijnen. Zo voorkom je dat je er ongestructureerd op los fantaseert. Schrijf door tot je jouw ideale toekomst op papier hebt.

Lukt dit recept voor meer optimisme altijd?

Helaas lukt een recept niet altijd. Als je een gewoon recept maakt terwijl je daar een hekel aan hebt, is de kans groot dat je gerecht niet lekker wordt. Zo is het met dit recept ook.

Het beste lukt dit recept als je het gevoel hebt dat het echt bij je past (of het in ieder geval een eerlijke kans wilt geven). Als je het een interessante, uitdagende en nuttige oefening vindt en er serieus mee aan de slag gaat.

Vind je de oefening interessant, maar lukt visualiseren je niet zo goed? Begin dan gewoon te schrijven. 9 van de 10 keer ontstaat het beeld dan vanzelf.

“Ik weet pas hoe ik ergens over denk als ik nalees wat ik erover heb geschreven.” – William Faulkner

Herhaal dit recept

Door vaker over je ideale toekomst te schrijven train je je ‘optimismespier’ ;-). Je krijgt ook nog eens nieuwe inzichten in jezelf. En je zult merken dat je regelmatig ‘vanzelf’ een stapje richting je ideale toekomst zet.

Leestip: De oefening ‘Je ideale toekomst’ komt uit De maakbaarheid van het geluk van Sonja Lyubomirsky. Dat boek geeft je veel suggesties voor (wetenschappelijk onderbouwde) geluksactiviteiten.

In het Nederlands is het alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar de Engelse versie leest ook heel makkelijk.

© Albertine ‘t Hoen

 

Lees ook: