Een toverwoord dat helpt bij je werk

De vakantie is voorbij. De scholen zijn weer begonnen en de files zijn terug. Volgens de deskundigen is het zelfs al herfst. Ik betwijfel of die er wel verstand van hebben ;-): het weer is veel te zomers voor de herfst.

Voor je het weet is je vakantie niet meer dan een vage herinnering. Die prachtige zonsondergang, de ijle lucht op een bergtop of de dynamiek van een wereldstad zijn zo verdwenen uit je geheugen. En dat is zonde. Die vakantie kun je namelijk prima gebruiken in je werk. Dat doe je als volgt:

Leg pen en papier klaar en denk terug aan die vakantie. Ben je nog niet (of nauwelijks) op vakantie geweest, neem dan een andere ervaring van de afgelopen tijd. Misschien heb jij thuis voor de buis genoten van de Olympische Spelen of een mooi boek gelezen. Zoek iets positiefs dat grote indruk op je gemaakt heeft.

Haal je die gebeurtenis weer helemaal voor de geest. Misschien kun je de gebeurtenis echt weer zien, horen, voelen, ruiken of proeven. Het gaat erom dat je weer even terug bent op vakantie.

Steekwoorden

Pak dan je pen en papier en begin te schrijven. Welke steekwoorden schieten je te binnen als je terugdenkt aan die ervaring? Maak er geen ingewikkeld verhaal van, maar noteer gewoon die steekwoorden.

Blijf schrijven tot je minstens 10 steekwoorden op papier hebt. Even voor je idee wat woorden die mensen de afgelopen weken hier noemden: vrijheid, zon, buiten, feestvieren, focus, blij, dynamiek, modern, authentiek, trots, snelheid, gezin, natuur, ontroering, flow.

Bewust of onbewust

Kijk dan eens naar je lijst. Welk woord zou jou kunnen helpen in je werk? Waar zou jij wel iets extra’s van kunnen gebruiken? Wil je meer flow in je werk? Heb jij behoefte aan feestvieren op je werk? Of zou je vooral trotser op je werk willen zijn?

Vind je het lastig om een woord te kiezen? Doe dan de ultieme tovertruc ;-): ogen dicht en gewoon een woord prikken.

Hoe je ook kiest (bewust of onbewust) je hebt nu een toverwoord dat je gaat gebruiken in je werk. Bedenk welk ministapje jij vandaag zou kunnen zetten om meer van dat woord te krijgen. Bijvoorbeeld:

  • Flow: let eens op wanneer jij lekker in flow aan het werk bent. Wat doe je dan? Hoe kun je daar meer van krijgen?
  • Feestvieren: trakteer je collega’s onverwacht op ijs.
  • Trots: maak een lijst van dingen op je werk waar jij trots op bent. Hou die lijst bij de hand en vul hem steeds aan.

Wil je de volgende dag nog steeds meer van het toverwoord? Bedenk dan opnieuw een kleine actie. Net zolang tot je genoeg getoverd hebt ;-).

Benut belevenissen buiten je werk

Natuurlijk kun je daarna opnieuw een woord van je lijstje extra aandacht geven in je werk. Je kunt ook na een tijd opnieuw een lijstje maken van een andere bijzondere belevenis. Want vaak heeft zo’n gebeurtenis verschillende elementen in zich. En die kun je gebruiken!

Benut dus je belevenissen buiten je werk ook in je werk. Dat kan je gratis en voor niks meer plezier, energie of resultaat geven.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: