Vitaal werken Vitaal leven

Energiemanagement, Recensies
vitaal werken vitaal leven paul wormer

Vitaal werken vitaal leven bevat een schat aan informatie voor iedereen die werk wil maken van zijn of haar vitaliteit. De 250 pagina’s staan vol: met herkenbare praktijkvoorbeelden, schema’s en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen. De uitgebreide bronvermelding zorgt voor degelijke onderbouwing. Het boek is vlot geschreven en makkelijk leesbaar.

De schrijver adviseert grote en kleine bedrijven over het belang van vitaliteit en werk. Hij werkte 10 jaar als huisarts en stapte daarna over naar het bedrijfsleven.

Paul Wormer begint zijn boek met een hoofdstuk over vitaliteit en gezondheid. Vervolgens besteedt hij uitgebreid aandacht aan een heleboel lichamelijke aspecten, zoals beweging, slaap en voeding. Verder staat hij uitgebreid stil bij (informatie)stress en wat je daaraan kunt doen. Hij sluit af met hoofdstukken over zingeving, spiritualiteit en authenticiteit. Persoonlijk vond ik het soms wel lastig om de rode draad vast te houden.

Olielamp als energiemonitor

De metafoor van de olielamp als energiemonitor vind ik prachtig. Lekker beeldend, een beetje magisch en ouderwets. Over die olielamp kun je jezelf veel vragen stellen, bijvoorbeeld:

  • Hoe is de kwaliteit van mijn olie?
  • Wanneer en hoe vaak vul ik olie bij?
  • Wie maken er nog meer gebruik van mijn olie?
  • (Wanneer) heb ik een spaarvlam?

De schrijver benadrukt het nut van zelfreflectie: “Zelfkennis blijft een levenslange zoektocht. Zelfkennis vind je niet op internet!” Tussen de theorie staan dan ook allerlei oefeningen (zoals een vragenlijst voor dagreflectie) om daar op een makkelijke en heel concrete manier mee aan de slag te gaan. De oefeningen stimuleren ook om aandacht te hebben voor lichaam én geest en om grote doelen te hebben, maar kleine stappen te nemen.

Waar voor je geld

In zijn afsluiting en samenvatting stelt Wormer “Veel is aan de orde gekomen in dit boek. Veel is ook elders te vinden; we weten nou eenmaal al heel veel over gezondheid. Dat is vaak nou net het probleem we weten het wel, maar doen het niet. Dat komt omdat we wel veel kennis hebben, maar relatief weinig zelfkennis.” Dit boek kan zeker bijdragen aan meer zelfkennis!

Om recht te doen aan de inhoud had het boek van mij wat luxer uitgevoerd mogen zijn. Anderzijds zorgt die uitvoering natuurlijk wel voor een heel behapbare prijs: dus waar voor je geld ;-)

© Albertine ‘t Hoen

Deze recensie over Vitaal werken, vitaal leven. Meer energie in lichaam en geest schreef ik voor het Tijdschrift voor Coaching.

Lees ook: