Waardeer je werk

Hulpbronnen

“Moet ik niet gewoon iets heel anders gaan doen?” Denk jij dat ook wel eens bij jezelf? Heb jij ook wel eens twijfels of je nog op de juiste plek zit?

Soms lijkt het of er echt niks meer leuk en goed is aan je werk. Het is net alsof alles tegenzit en iedereen vervelend doet. En dat is geen toeval hoor, iedereen staat gewoon klaar om jou te pesten. Zelfs het kopieerapparaat weigert expres dienst als hij jou aan ziet komen :-(

Het kan gebeuren dat er allerlei vervelende dingen op je werk zijn. Dat overkomt iedereen wel eens. Het wordt serieus als je blijft hangen in dat vervelende gevoel en je afvraagt of je niet iets anders moet gaan doen. Als je echt het idee hebt dat er gewoon niks meer goed en leuk is aan je werk.

Je weet niet hoe je verder moet

Dat overkwam een van mijn klanten, laten we hem Bert noemen:

“Ik had echt de leukste baan van de wereld, maar op dit moment is het een drama. Ik zou niet weten hoe het verder moet, van baan veranderen zit er niet in want ik ben natuurlijk veel te oud om nog iets anders te gaan doen. Ik moet het gewoon allemaal maar slikken.”

Bert ergerde zich groen en geel aan alles op zijn werk. Het defecte espressoapparaat, de eindeloze werkdagen, de steeds langere files, de nieuwe haperende software en dan was er ook nog een reorganisatie in aantocht :-( Het hield maar niet op.

Bij het aanhoren van Bert vroeg ik me serieus af waarom hij daar nog zat.

“Maar het is eigenlijk zulk leuk werk, het komt gewoon door al die vervelende dingen. Misschien wil ik wel helemaal geen ander werk, ik wil alleen dat alles nou eens normaal gaat.”

Enorm verschil

Bert en ik gingen aan de slag. Al snel bleek dat Bert zijn werk inhoudelijk nog steeds geweldig vond. Nu de rest nog ;-)

Lang na afloop van zijn coachprogramma mailde Bert me dat de ‘waardeer je werk’ opdracht voor hem zo’n groot verschil had gemaakt. Misschien maakt dat voor jou ook wel zo’n verschil, dus hier komt ie:

Bert ging bijhouden wat hij wél waardeerde in zijn werk. In het begin was het even wennen, maar al snel noteerde hij bijna iedere dag wel iets wat hem beviel aan zijn werk. En dan niet alleen aan zijn werk zelf, maar aan alles wat er omheen zat.

Maak een waardeer je werk lijst

Op de ‘waardeer je werk’ lijst van Bert kwamen grote en kleine dingen door elkaar te staan. De aardige collega’s, het dagje thuiswerken, de leuke klanten, zijn salaris en nog veel meer. Zelfs het espressoapparaat kreeg een plek, want meestal deed dat het wel en maakte dan heerlijke koffie :-)

Toen Bert eenmaal de slag te pakken had, zag hij steeds meer dingen die hij waardeerde in zijn werk. Zijn lijst groeide en groeide. Natuurlijk waren er ook dingen waar Bert minder blij mee was. Die kwamen op een andere lijst, die veel korter bleek (en waar we ook aan werkten).

Bert gaat weer met plezier naar zijn werk. Door alles op een rijtje te zetten werd voor hem duidelijk dat het niet perfect was op zijn werk, maar dat hij het er eigenlijk prima naar zijn zin had. Een ‘waardeer je werk’ lijst houdt hij niet meer bij: “Die heb ik niet meer nodig, ik let er nu vanzelf op.”

Kortom: hou eens een ‘waardeer je werk’ lijst bij en merk het verschil.

PS Als je ‘waardeer je werk’ lijst uiteindelijk veel korter blijkt dan de lijst met negatieve dingen zit je misschien echt niet op de juiste plek en is het tijd voor andere acties.

© Albertine ‘t Hoen

Bewaren

Lees ook: