Yes! Een crisis: leuk en leerzaam

yes een crisis marc lammers“We wonnen geen zilver, we verloren goud” dat zegt Marc Lammers over de Olympische vrouwenhockeyfinale in Athene. Als dat geen crisis is! In zijn boek Yes! Een crisis vertelt Marc Lammers het verhaal van die crisis naar het winnen van Olympisch goud vier jaar later in het hol van de leeuw: Beijing.

Een Zeer Serieuze Hobby van mij is sportcoaching. Ik vond het daarom extra leuk om voor het Tijdschrift voor Coaching een recensie te schrijven over een boek van een topsportcoach.

Je wint niet van een crisis, maar van je concurrenten. Dat is de boodschap van Marc Lammers en dan maakt het niet uit of je het over sport of over werk hebt. Tussen het sportverhaal door legt hij dan ook regelmatig de link met situaties in het bedrijfsleven.

Elf kansen

Marc verzamelde in zijn carrière als bondscoach elf kansen, die een crisis een positieve wending geven: “Een crisis is het ideale moment om te veranderen. Want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.” Die elf kansen lopen als een rode draad door het boek.

Proces i.p.v. resultaat

Focus op het proces, niet op het resultaat is een van die kansen. Marc gebruikt een filmfragment van Al Pacino in Any Given Sunday om dat te illustreren. “Either we fight together, or we die alone… we have to play this match and struggle, inch by inch…” is echt om kippenvel van te krijgen.

50 x 2 = 100

Mij sprak de kans ‘vijftig keer twee procent is ook honderd procent’ erg aan, ook al omdat voor mij daarmee het boek samengevat wordt. Slimme innovaties, uitgebreide analyses, extra aandacht voor mentale kracht en nog veel meer zijn allemaal twee-procent-bijdragen. Alles bij elkaar zorgden die er voor dat Oranje goud won. Of in bedrijfsleven-taal: dat je wint van je concurrenten.

Focus op het goede

Interessant is ook het praktijkvoorbeeld ‘maak van een 8 een 10’. Marc Lammers werkt met opzet niet aan de 4 (onbewust onbekwaam) of de 6 (bewust onbekwaam).

Maartje Goderie bouwt daardoor zoveel zelfvertrouwen op dat ze een paar weken voor de Spelen nog aan haar 4 (backhandschot) gaat werken.Met succes, want met haar backhandschot maakt ze de 2-0 in de finale! Mooi om de parallel te trekken naar je werk: hoe vaak focus je niet op de dingen die slecht gaan? Werk in plaats daarvan aan de dingen die wel goed gaan.

Yes! Een crisis leest makkelijk en is leuk én leerzaam. De foto’s, filmpjes en de unieke kaart van de Road of F(l)ame geven het verhaal een extra dimensie. Zeker als je een beetje van sport houdt, is dit boek een aanrader. Lekker lezen en tussendoor nog wat opsteken ook.

© Albertine ’t Hoen

Deze recensie over de eerste editie van Yes! een crisis schreef ik voor het Tijdschrift voor Coaching. De vernieuwde versie vind je hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: