7 simpele tips om uit je comfortzone te stappen

spring uit je comfortzone

“Dit is dus weer niet goed” zegt de mevrouw achter de balie hoofdschuddend. Mismoedig pak ik de hele handel maar weer in. Voor de derde! keer die ochtend word ik weggestuurd omdat mijn foto niet aan de paspoorteisen voldoet :-(

Grrrr foto’s en ik, dat gaat gewoon niet samen. Mijn hele planning loopt erdoor in de soep. Ik ben het zo zat dat ik overweeg om dan maar identiteitsbewijsloos door het leven te gaan.

Gelukkig verzint de fotograaf een list: hij stopt foto 1 weer in het hoesje. Met een stalen gezicht lever ik die opnieuw in bij de paspoortmevrouw. En wat zegt zij? “Kijk, als hij nou meteen deze foto had gemaakt was het in een keer goed geweest.” :-)

Ver buiten je comfortzone

Het is maar één voorbeeld van mijn zwoegtocht met foto’s en fotografen. Foto’s laten maken is echt kilometers buiten mijn comfortzone. Maar tja, op zeker moment is er geen ontkomen meer aan: ik moet een nieuwe profielfoto :-(

“Move out of your comfort zone. You can only grow if you are willing to feel awkward and uncomfortable when you try something new.” – Brian Tracy

Spannend hoor, maar het leverde wel meteen 7 tips om uit je comfortzone te stappen op. Die kun jij ook gebruiken bijvoorbeeld als je:

  • een presentatie gaat houden,
  • wilt vragen om die opleiding te volgen,
  • voor het eerst een groot project gaat doen,
  • om zorgverlof gaat vragen,
  • op de foto gaat ;-)

1 Wat kost het om in je comfortzone te blijven

Als jij het helemaal prima vindt in je comfortzone, moet je daar vooral blijven. Maar bedenk eens wat je allemaal misloopt: geen opleiding, geen zorgverlof, geen uitdagingen en ook geen groei. Als je dat allemaal eens nagaat wordt de drive om die stap te zetten een stuk groter.

Ik dreigde bijvoorbeeld omzet mis te lopen. Een klant kwam via via bij mij maar had op basis van mijn profielfoto ernstige twijfels. Achteraf zei hij: “Ik zag je in het echt en toen was het binnen 10 seconden goed.” Dan is het de hoogste tijd voor nieuwe foto’s :-)

2 Kijk anders naar je comfortzone en stretchzone

comfortzone magicVaak zie je het plaatje hierboven als het gaat over uit je comfortzone stappen. Je stretchzone ‘Where the magic happens’ klinkt leuk, maar ook mijlenver weg. Als iets onbereikbaars dat wel heel spannend is. Zo lijkt uit je comfortzone stappen wel heel lastig.

Ik gebruik liever het plaatje hieronder. Je stretchzone (of learning zone) zit gewoon om je comfortzone heen. Zoals je ziet hoef je maar een klein stapje te zetten om in je stretchzone te komen. Die magic is dus veel dichterbij dan het lijkt.

comfortzone

3 Bouw op eerder succes

In je leven ben je al heel wat keren uit je comfortzone gegaan. Ooit ging je voor het eerst naar school, leerde allerlei dingen (ook niet altijd comfortabel), solliciteerde op je eerste baan en nog veel meer. Al die keren ging je uit je comfortzone. En al die keren heb je het gewoon overleefd :-)

Bouw voort op al die eerdere keren die prima afgelopen zijn. Als je nu terugkijkt vind je die dingen misschien doodnormaal. Ze liggen allang niet meer buiten je comfortzone.

Realiseer je wat allemaal al binnen je comfortzone ligt. Dat geeft je zekerheid en een solide basis. Zo heb je vertrouwen om uit je comfortzone te stappen naar je stretchzone ‘where the magic happens’.

Daar groei je niet alleen van, maar zo maak je die comfortzone ook steeds groter. Op termijn wordt een presentatie voor een grote groep of zelfstandig een project doen dan een makkie.

4 Zet kleine stappen

Met stoom en kokend water uit je comfortzone stappen is vaak vragen om problemen. Het lijkt misschien superstoer: “Kijk mij nou, ik heb lef, ik knal er gewoon in”. Maar de kans op een mislukking is dan levensgroot.

Door kleinere stappen te nemen krijg je vanzelf vertrouwen. Zo bouw je geleidelijk je oorspronkelijke comfortzone steeds verder uit.

In mijn voorbeeld: Ik had ook een VIP fotoshoot kunnen doen. Compleet met visagie, styling en de hele reutefleut. Voor mij was dat echt een megastap te ver. Ik was dan in de rode vlekken en met klotsende oksels in Rotterdam gearriveerd in plaats van ontspannen in het Buurserzand :-)

5 Blijf bij jezelf

De verleiding is groot om ‘als een ander’ uit je comfortzone te stappen. Eigenlijk durf je het niet, maar als je nou een ander speelt durf je het misschien wel. Of je vraagt iets (zogenaamd) namens iemand anders want dan is het minder griezelig.

Dat is jammer want daardoor heeft het niet het effect wat je wilt. Eigenlijk heeft iemand anders in plaats van ‘de echte jij’ die stap gezet. En daar schiet ‘de echte jij’ weinig mee op.

Blijf bij jezelf. Je hoeft niemand anders te zijn. Je stapt gewoon als jezelf uit je comfortzone. Neem een behapbare stap i.p.v. een te grote sprong die je eigenlijk niet durft. Zo kun je echt bij jezelf blijven en heb je er maximaal profijt van.

Egbert wilde een heel (onwaar) verhaal ophangen bij zijn baas over de zorg voor zijn kinderen. Dan zou hij vast wel 4 uur minder mogen werken. Hij vindt het spannend, maar vertelt toch het eigenlijke verhaal: hij wil minder gaan werken om meer tijd voor zijn grote passie ultralopen te hebben. Hij stapt echt zelf uit zijn comfortzone, zonder zich te verschuilen en zijn verzoek wordt gehonoreerd.

6 In je stresszone komen is geen ramp

Je wilt uit je comfortzone stappen en in je stretchzone terechtkomen. Maar soms gaat dat mis. Dan schiet je door en kom je in je stresszone terecht. Dat kan heel vervelend zijn en je flink wat stress opleveren.

Bedenk dan dat je altijd terug kunt naar je comfortzone. Daar zat je misschien al jaren en dat ging prima. Daar kun je gewoon naar terug.

Kom op adem in je comfortzone en voel of je goed in contact bent met jezelf. Als de tijd rijp is stap je gewoon opnieuw uit je comfortzone; eventueel in een andere richting.

7 Geniet!

Geniet van de kick die het je geeft als je uit die comfortzone bent gestapt. Je kunt daar op twee manieren van genieten: van het proces (eventueel achteraf) en van het resultaat.

Op het moment dat je in die stretchzone bent kun je enorm genieten van het proces. Wow, dat durf jij toch maar mooi en wat is dat enorm kicken.

Geniet ook van het resultaat. Uit je comfortzone stappen levert je vaak iets op. Als je gewoon was blijven zitten waar je zat had je dat resultaat niet gehad. Dus denk eraan dat je dat viert! Je hebt het tenslotte aan jezelf te danken.

Caro mailde me: “Ik wilde zo graag die opleiding volgen. Ik ben met kromme tenen uit mijn comfortzone gestapt om reclame voor mezelf te maken. En het is me gelukt, ik mag die opleiding doen! Uit je comfortzone stappen is zo eng maar eigenlijk door uit je eigen comfortzone te stappen, stap je in die van iemand anders en krijg je erg leuke contacten.” Dat is dus dubbel genieten: van het resultaat (opleiding) en het proces (leuke contacten).

Kortom: het loont echt om uit je comfortzone te stappen. Vind je het toch eng om dat te doen? Neem dan contact op, ik help je graag. Of heb je juist ook zulke leuke ervaringen? Laat het weten.

© Albertine ’t Hoen

Albertien 't HoenNB Mijn fotoshoot was helemaal niet eng maar hartstikke leuk. Ik had een geweldige ochtend met Tessa Wiegerinck en kreeg een berg gelukte! foto’s van haar. Foto’s laten maken zit voortaan in mijn comfortzone :-)

Lees ook: