Beslissen met gevoel en verstand

munten kunnen je helpen een beslissing te nemenBeslissen kan hartstikke lastig zijn. Oké, bonbons wel of niet kopen, dat lukt nog wel. Bij mij tenminste ;-) Maar beslissen over grotere dingen… dat kan vies tegenvallen. Bijvoorbeeld:

  • ga ik die cursus wel of niet volgen
  • blijf ik nog een jaar in deze auto rijden of toch maar niet
  • zal ik dat project nou wel of niet doen

En dus schuif je de beslissing voor je uit. Dan hoef je er nu niet over te denken. Tja, dat denk je ;-) Toch valt dat tegen, want als een vreselijk spook komt iedere keer weer die beslissingsgedachte langs. Terwijl je er nu juist niet over wilde denken.

Verlies van tijd, geld en energie

Zo verlies je dus ongemerkt energie. Maar het kan je ook nog eens geld kosten. Bijvoorbeeld als je een scherpe aanbieding mist door te laat te kiezen. Of je verliest onwijs veel tijd, omdat je allerlei informatie gaat verzamelen om zo goed mogelijk te beslissen.

Het kan ook zijn dat je juist halsoverkop beslist. Misschien ben jij zo’n impulsieve beslisser. Zo een van: “Goed gevoel erover, doen!” Voor je het weet zit je weer op een stomme cursus of heb je een duur apparaat gekocht waar je niks mee kunt. Je had in ieder geval wel snel beslist :-)

Stappenplan voor een goed besluit

Te snel en te langzaam beslissen is dus vaak niet handig. Gelukkig is er een alternatief om ingewikkelde beslissingen weloverwogen te nemen.

Hieronder vind je een stappenplan om te beslissen met gevoel en verstand. In 8 stappen kom je zo tot een weloverwogen besluit. Hier gaat het om de ja/nee-beslissing (doen/niet doen) van Joyce die door haar baas gevraagd is een avondopleiding te gaan doen.

Stap 1: Waarover wil je beslissen

Bedenk waarover je precies een beslissing wilt nemen. Het is belangrijk om dat vooraf scherp te hebben.

Joyce wil beslissen of ze de opleiding wel of niet gaat doen.

Stap 2: Noteer voor- en nadelen

Maak een lijst met voor- en nadelen. Neem een vel papier en verdeel dat in twee kolommen. Schrijf in de ene kolom alle voordelen die je te binnen schieten en in de andere alle nadelen. Denk niet te lang na, neem maximaal tien minuten de tijd.

Joyce noteert onder andere ‘ik ga iets nieuws leren’ als voordeel en ‘het kost tijd’ als nadeel.

Stap 3: Laat het rusten

Laat je voor- en nadelenlijst rusten. Ga iets anders doen. Slaap er als het kan een nachtje over. Die lijst borrelt wel door in je onbewuste. Schiet je nog een voor- of nadeel te binnen, noteer het dan.

Stap 4: Lijst compleet?

Is je lijst compleet? Kijk je lijst nog eens door, staat alles er nu op wat je te binnen is geschoten? Vul je lijst zonodig aan.

Stap 5: Wat is écht belangrijk voor jou?

Wat is echt belangrijk voor jou? Kijk eens kritisch naar je lijst. Welke dingen zijn van wezenlijk belang voor je en wat zijn eigenlijk smoezen?

Joyce vindt iets leren belangrijk, maar de tijd die het kost een smoes.

Stap 6: Schrap je smoezen

Schrap alle smoezen. Nu houd je alleen de belangrijke voor- en nadelen over. Kijk daar nog eens naar. Klopt het? Geen belangrijke dingen weggehaald of smoezen laten staan?

Stap 7: Een voorlopig besluit

Neem een voorlopig besluit en schrijf dat op.

Joyce schreef als voorlopig besluit op: “Ik ga die opleiding doen”.

Laat nu je onbewuste het werk doen. Slaap er een nachtje over. Voelt je besluit de volgende ochtend nog steeds goed, ga er dan van uit dat het goed is.

Stap 8: Doe het!

Voer je definitieve besluit uit. Niet blijven dralen, maar doen. Wat houdt je tegen? In het ergste geval is je beslissing niet zo handig. Maar zelfs al is dat zo, dan is het niet het einde van de wereld.

Geen goed gevoel?

Voelt je besluit niet goed, loop dan eerst alle stappen nog eens door. Misschien heb je iets belangrijks over het hoofd gezien of schiet je toch nog iets te binnen. Het kan ook zijn dat het wat ingewikkelder ligt. Dat het eigenlijk om een heel andere beslissing gaat of dat je meer opties moet bekijken.

Draai je in een kringetje rond, vraag dan iemand om hulp.

Joyce werd ’s ochtends panisch wakker en wist dat ze die opleiding helemaal niet wilde volgen. Ze doorliep de stappen nog eens, maar kwam er niet uit. In een gesprek ontdekte zij dat het helemaal niet ging om deze opleiding, maar dat zij zich afvroeg of ze dit werk wel wilde blijven doen.

Kortom: neem je beslissing weloverwogen. Luister daarbij naar je verstand en je gevoel. Maar bedenk je vooral dat het belangrijk is dat je een beslissing neemt. Het kan je tijd en geld besparen en het scheelt je een hoop stress.

© Albertine ’t Hoen

PS Kom je er echt niet uit met je beslissing? Volg dan de muntmethode ;-)