Een excellent moment

De zomer is een geweldig moment om een overzicht van je energiegevers en energievreters te maken:

  • als je op vakantie bent en stiekem toch aan je werk denkt,
  • als je net terug bent van vakantie en alles ineens scherper ziet,
  • als jij als enige ;-) aan het werk bent en tussendoor even tijd hebt om je werk van een afstand te bekijken.

Zo’n overzicht maak je op de volgende manier: neem een vel papier en verdeel dat in twee kolommen: een voor de energiegevers en een voor de energievreters.Blijf schrijven

Begin te schrijven: noteer in de kolommen elke energiegever of -vreter die je maar te binnen schiet. Sommige mensen vinden het fijn om eerst hun energievreters te noteren en dan pas te gaan denken over hun energiegevers, anderen doen het juist andersom. Zelf vul ik het liefst beide kolommen tegelijk: een energievreter brengt me vaak meteen weer op het idee van een energiegever.

Blijf schrijven en pak gewoon een tweede vel als het eerste vol is.  Het maakt niks uit of een energiegever of -vreter groot of klein is. Je noteert echt alles wat je te binnen schiet: van gratis parkeren tot uitdagend project en van vieze koffie tot baanonzekerheid.

Als je niks meer weet te verzinnen leg je het overzicht weg. De volgende dag haal je het overzicht weer tevoorschijn. Wat staat er nog niet op? Welke energiegever of energievreter heb je nog niet genoteerd? Vul je lijst daarmee aan. De dag daarop herhaal je dat nog eens.

Zwaarwegende energiegevers en energievreters

Na drie keer zal je overzicht aardig compleet zijn. Tijd om je energiegevers en energienemers eens nader onder de loep te nemen. Neem een stift in een opvallende kleur en zet bij iedere energiegever of energievreter een, twee of drie stippen naar gelang het gewicht dat je er aan toekent.

André vindt zijn baas ontzettend vervelend. Die staat dus op zijn lijst van energievreters. Maar ach, hij is er bijna nooit en hij heeft zelden last van hem, dus ze vindt één stip meer dan genoeg.

Werk zo je hele overzicht af en kijk dan eens naar het aantal stippen dat je bij energiegevers en bij de energienemers hebt gezet.

Ik heb zelf deze oefening ook net weer gedaan. Mijn lijst van energiegevers was een stuk langer dan die met energievreters, maar opvallend was vooral dat ik bij mijn energiegevers veel vaker drie stippen had dan bij mijn energievreters.

Plan een actie

Natuurlijk zijn er energievreters waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Maar er blijft genoeg over waar je wél iets mee kunt. Bedenk na het afronden van je overzicht één actie om een energiegever te vergroten of een energievreter te verkleinen.

Dat hoeft helemaal geen grote of ingewikkelde actie te zijn. Het gaat om het idee, niet om de grootte. Juist een kleine, behapbare actie kan al veel verschil maken en het succes daarvan kan je aanzetten tot meer.

Plan wanneer je die actie neemt. Meteen na het afronden van je overzicht? Of de eerste werkdag na je vakantie? Of aan het eind van je werkweek? Zet die actie in je agenda, zodat je hem niet vergeet.

Voer die actie dan ook daadwerkelijk uit en wees trots op jezelf: je hebt een energiegever vergroot of een energievreter verkleind. 

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: