Meer invloed op je energievreters met de cirkel van invloed

“Mijn hoofd loopt helemaal om. Het is al zo druk en dan komen die sores van Hans er ook nog bij, dat vreet aan me. Ik heb er gewoon slapeloze nachten van”, briest Jacqueline. “Het is zó oneerlijk. Hij werkt zich het hele jaar een slag in de rondte, maar een bonus… ho maar. Als ik zo met mijn mensen om zou gaan was ik ze allang kwijt.”

cirkel van betrokkenheid cirkel van invloedEen nare energievreter kan je leven flink beheersen. De Cirkel van betrokkenheid en de Cirkel van invloed die Stephen R. Covey beschrijft in De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is een mooi hulpmiddel om dat aan te pakken. En het verhaal van Jacqueline is een mooi voorbeeld om dat te illustreren.

Jacqueline heeft helemaal geen tijd voor energievreters. Als succesvol ondernemer met twee webwinkels en plannen voor een derde heeft ze het al druk genoeg. Gelukkig helpt Hans waar hij kan. Alleen… nu even niet. Hans heeft het gewoon hartstikke druk met zijn eigen werk en zit stevig in de overuren:

“De hele boel hier loopt in de soep. De administratie had allang weg gemoeten en thuis is het ook een zootje. En dat allemaal door dat stomme werk en die stomme baas van hem. Het is gewoon niet eerlijk. Alles lijdt eronder.”

Cirkel van betrokkenheid

Jacqueline is heel betrokken bij Hans en zijn werk. Zijn werk ligt dus voor haar in ieder geval in de buitenste cirkel, de Cirkel van betrokkenheid.

De vraag is of Jacqueline daar ook invloed op uit kan oefenen, dus of het ook in de binnenste cirkel, de Cirkel van invloed ligt. Natuurlijk kan Jacqueline naar de baas van Hans rijden en hem eens flink de waarheid vertellen. Maar of het daar beter van wordt…

Ze heeft geen invloed op het werk van Hans. Dat ligt dus wel in haar Cirkel van betrokkenheid, maar buiten haar Cirkel van invloed. Daar kan ze zich heel druk om maken, maar dat heeft geen enkele zin. Gewoon dat werk van Hans loslaten dus. Dat is nog knap lastig voor Jacqueline want het zit al jaren in haar systeem…

Cirkel van invloed

Maar er zijn ook dingen waar ze wel invloed op heeft. De administratie en het huishouden bijvoorbeeld. Die dingen vallen in de binnenste cirkel: de Cirkel van invloed.

Jacqueline pakt het voortvarend aan. Ze zet dezelfde dag nog een advertentie voor huishoudelijke hulp op Marktplaats en belt met de accountant over de administratie. Het is helemaal geen ramp als Jacqueline de boel wat minder perfect aanlevert. Oké, de rekening wordt wat hoger, maar met het geld dat Hans met zijn overwerk verdient hebben ze dat er allang uit.

Invloed op je energievreters

Heb jij ook zo’n energievreter? Bedenk dan eens:

Hoort dit in mijn cirkel van betrokkenheid of in mijn cirkel van invloed?

Als het in je Cirkel van betrokkenheid hoort: laat het los. Dat kan hartstikke lastig zijn, maar neem je in ieder geval voor om het los te laten. Dan spookt het vaak al minder door je hoofd.

Hoort het in je Cirkel van invloed: wat kan een eerste stap zijn om er iets aan te doen? Bedenk dat en zet die eerste stap!

Steeds meer invloed

Door je bewust te worden van de Cirkel van betrokkenheid en de Cirkel van invloed én door zelf stappen te zetten als het in je Cirkel van invloed valt, wordt die Cirkel van invloed vanzelf steeds groter. En naar verhouding die lastige Cirkel van betrokkenheid (waar je dus geen invloed op hebt) steeds kleiner. Dat geeft kracht!

7 eigenschappen van effectief leiderschap coveyPS In De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey kun je meer lezen over de Cirkel van betrokkenheid en de Cirkel van invloed. Het voorbeeld komt uit mijn praktijk, de namen en sommige omstandigheden heb ik om privacyredenen veranderd.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: