5 veelgestelde vragen over invloed en betrokkenheid

smartphone-invloed-betrokkenheid
Stephen Covey beschrijft De cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid zo logisch. De theorie is glashelder: door proactief te zijn vergroot je je cirkel van invloed.

cirkel van betrokkenheid cirkel van invloedHartstikke logisch, maar in de praktijk is invloed en betrokkenheid soms best lastig. Daarom vind je er hier 5 veelgestelde vragen over. Ter illustratie gebruik ik het supersimpele (maar waar gebeurde) voorbeeld van de smartphone van Tim.

Vraag 1: Hoe weet ik of ik invloed op iets hebt?

Soms is het heel lastig om te bedenken of je wel of geen invloed hebt. Luister dan in ieder geval goed naar je gevoel, vaak heeft dat het wel bij het rechte eind.

Drie tips voor als je blijft twijfelen over je invloed:

  • Slaap er een nachtje over. Laat het even los en denk er morgen fris over na. Wie weet droom je ervan en heb je het ineens scherp.
  • Vraag hoe iemand anders er tegenaan kijkt. Soms zit je zelf zo tot over je oren in iets, dat je niet meer objectief kunt kijken. Een buitenstaander (een coach bijvoorbeeld ;-) ) kan je dan helpen.
  • Test gewoon of je invloed hebt. Stel dan van tevoren een grens. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel tijd of inspanning je eraan gaat besteden. Daarmee voorkom je dat je ergens te veel insteekt, terwijl je toch geen invloed had.
De smartphone van Tim heeft ernstige kuren. Hij mist afspraken en er zijn ook allerlei vreemde dingen met synchroniseren :-( Tim besluit een half uurtje aan het behekste apparaat te besteden. Hij kent zichzelf, dus zet voor de zekerheid een timer. Als het probleem dan niet opgelost is moet er een deskundige aan te pas komen.

Vraag 2: Wat moet ik doen als ik wel invloed heb?

Het is leuk om je te realiseren dat je invloed hebt, maar meestal kom je daar niet veel verder mee. Dus bedenk in zo’n geval concreet wat je eerste actie kan zijn.  En voer die actie ook uit, daarmee vergroot je uiteindelijk je cirkel van invloed.

Met alleen bedenken dat hij zijn telefoonprobleem misschien zelf wel kon oplossen kwam Tim geen stap verder. Hij moest er echt wel even mee aan de slag.

Vraag 3: Wat kan ik doen als ik geen invloed heb, maar een ander wel?

Soms heb je zelf geen directe invloed op iets, maar iemand anders wel. Natuurlijk kun je dan gewoon accepteren dat je geen invloed hebt en passief afwachten wat er gebeurt. Maar het is veel slimmer om dan iemand te vinden die wél invloed heeft. Zo krijg jij op een indirecte manier toch invloed.

Al binnen het half uur heeft Tim in de gaten dat hij zijn telefoonprobleem echt niet zelf op kan lossen. Gelukkig heeft hij een goed contact met de technische jongens binnen zijn werk en bewerkt ze om met spoed even naar zijn telefoon te kijken.

Vraag 4: Moet ik echt altijd zoveel mogelijk invloed hebben?

Het lijkt misschien wel leuk om altijd veel invloed te hebben, maar dat gaat je niet lukken. Bedenk eens of je wel altijd invloed wílt hebben. Dat kost zeeën van tijd. En je moet een ander ook wat gunnen ;-)

Soms zou ergens best invloed op uit kunnen oefenen, maar wil je het helemaal niet. Dan doe je het dus ook niet. Bedenk waar je focus ligt en richt je daarop. Laat je niet afleiden door allerlei dingen die wel in je cirkel van invloed liggen, maar die je niet echt belangrijk vindt.

Als Tim ontdekt had dat hij zijn telefoonprobleem uitstekend zelf op kon lossen, had hij dat misschien ook voor al zijn collega’s mogen doen. En dat was dus niet zijn bedoeling ;-)

Vraag 5: Als ik echt geen invloed ergens op heb, maar me wel betrokken voel, wat moet ik dan?

Het is hartstikke lastig als je betrokken bent, maar op geen enkele manier invloed hebt. Toch zit er dan maar een ding op: accepteren en afwachten. Het is buiten jou en je moet gewoon afwachten hoe het zich verder ontwikkelt. Hoe lastig dat soms ook is.

Tijdens een landelijke storing van zijn provider kon Tim helemaal niks met zijn telefoon. Dan kan hij zich razend gefrustreerd bedenken: ”Had ik nog maar zo’n ouderwetse analoge telefoon met een draaischijf en een krulsnoer, die zou nu gewoon werken”.

telefoon-invloed-betrokkenheid

Daar schiet hij niks mee op. Zo’n telefoon heeft hij niet. En als hij hem wel had, deed dat ding nog niet wat hij moet doen. Op zo’n moment kan hij alleen afwachten tot zijn telefoon het weer doet en accepteren dat er nu dingen misgaan.

Samengevat

“God, grant me the serenity
to accept the things I cannot change,
courage to change the things I can,
and wisdom to know the difference.” – Reinhold Niebuhr

Dat blijft soms lastig, maar het werkt echt. Ook bij ingewikkelder zaken dan een smartphone met kuren ;-)

© Albertine ’t Hoen

PS Verder lezen? Hier vind je een eerder verschenen artikel over invloed en betrokkenheid. In De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey lees je er nog meer over. Blijf je met vragen erover zitten, dan help ik je graag.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: