Meer profijt van je vrije tijd

Dat klinkt veelbelovend: een recept voor vier keer zo snel grasmaaien, marathonklaar in drie maanden en een vijfgangen diner voor twaalf personen binnen een half uur. Sorry, dat recept ga ik je niet geven. Wel tips om op een simpele manier bij te tanken in je vrije tijd.

Je weet wel dat regelmatig je accu opladen belangrijk is. Dat geeft je nieuwe energie en dan kun je er weer helemaal tegen. Vaak borrelen dan ook vanzelf ideeën en oplossingen op. Je bent niet met je werk bezig en toch krijg je ineens een briljante ingeving. Hoe leuk is dat!

Tijd voor jezelf

Dus reserveer je tijd in je agenda voor jezelf. Zomaar een hele middag vrij, wat een weelde :-) Daar moet je volop van genieten. En dus maak je een megalijst van alles wat je op die ‘vrije’ middag gaat doen.

Niet één ding, nee je plant het lekker vol van alles en nog wat. Eerst met de auto naar de garage en meteen boodschappen voor het weekend halen. Ook gauw wat nieuwe plantjes mee, leuk! Even koffie drinken en dan de tuinstoelen tevoorschijn toveren en het terras voorjaarsklaar maken. Oeps, dat blad moet ook nodig weg, dat kan meteen wel even. Tussendoor is er gelukkig nog ruimte om even hard te lopen. Lekker je hoofd leeg. Maar dan snel de keuken in om extra lekker te koken.

Terwijl je van het een naar het ander vliegt, spookt er ook nog van alles door je hoofd. Bij de garage ben je al bezig met de boodschappen. En van het buitenwerk geniet je niet echt, omdat je ineens weer moet denken aan die lastige klant van ’s ochtends.

Misschien is zo’n middag voor jou ideaal om op te laden. Voor veel mensen niet. Die zijn aan het eind van de dag vermoeider dan wanneer ze gewoon gewerkt hadden ;-) Misschien is het een idee om het wat simpeler aan te pakken.

Wat geeft jou energie?

Bedenk eens waar jij écht van op laadt. Dat hoeft niks ingewikkelds te zijn. Misschien tank jij helemaal bij van een lekkere wandeling, of juist van een stapel autobladen. Grasmaaien of blad harken kunnen ook prima energiegevers zijn.

Het kan helpen om een lijstje aan te leggen van alle dingen die jou energie geven. Inspiratie nodig? Lees dan simpele energiegevers voor het voorjaar of krijg inspiratie van anderen.

Kies een energiegever uit. Let op: het gaat om een energiegever, niet om het afwerken van je privé takenlijst! Hou bij het kiezen rekening met de omstandigheden. Heb je behoefte aan een oppepper of aan iets kalmerends? Hoe is het weer? Waar ben je? Hoeveel tijd heb je beschikbaar?

Geniet met aandacht

Beperk je. Dat is vaak nog best lastig, want er is zoveel dat je leuk vindt. Maar als je het allemaal doet is het net zoiets als een doos bonbons in één keer leeg eten. Dan geniet je een stuk minder dan wanneer je er nu en dan een neemt. Bovendien loop je het risico dat je door teveel leuke dingen juist hartstikke moe wordt.

Geniet met aandacht. Doe je ding. Ga die autobladen lezen, het gras maaien of wat ook. En experimenteer dan eens of je echt met je volle aandacht bij je gekozen activiteit kunt blijven. En geniet daarvan.

Kortom: het is zonde om je vrije tijd helemaal vol te plannen. Beperk je tot een activiteit waar je echt met volle aandacht van geniet. En realiseer je dat je je tijd dan eigenlijk heel nuttig besteedt: je tankt weer lekker bij!

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: