5 tips om makkelijker nee te zeggen

zeg gewoon nee i.p.v. automatisch ja

Zeg jij ook zo snel ja? Voor je het weet heb je het alweer gezegd. En dat terwijl je eigenlijk nee bedoelde. Je zegt gewoon veel makkelijker ja dan nee. Logisch toch, want het scheelt een letter ;-) (Wat dat betreft kun je beter op yes en no overgaan).

Ja zeggen levert je veel op, maar soms kost het je ook best veel. Neem alleen je tijd eens. Tijd die je liever aan iets anders zou besteden. En hoe vaker jij ja zegt, hoe vaker mensen je iets vragen. Dus hoe minder tijd je krijgt voor andere dingen.

Vaker nee zeggen zou je heel wat kunnen opleveren. Eindelijk die leuke, goed verdienende klus doen, in plaats van de opdracht voor die zeurklant die ook nog eens slecht betaalt. Lekker gaan sporten en niet overwerken. Of meteen beginnen met dat nieuwe project zonder eerst naar die saaie vergadering te moeten.

Ja zeggen, nee bedoelen

Ja zeggen terwijl je nee bedoelt, is dus niet echt handig. Niet voor jezelf, want het kan je tijd, energie en geld kosten.

Maar het is ook lastig voor een ander. Die denkt dat jouw ja ook echt ja is en krijgt een onduidelijk signaal van jou.

En het is ook nog eens slecht voor je zelfrespect: je vindt de ander belangrijker dan jezelf.

Een klant van mij besteedde veel tijd aan onrendabele opdrachten. Hij ontdekte dat sommige mensen heel slim dingen aan hem vroegen. Voor hij er erg in had zei hij dan weer ja. Maar eigenlijk vond hij dat soort opdrachten helemaal niet leuk. En ze leverden hem nog te weinig op ook :-(

Toen hij door had wat er gebeurde en hij zichzelf serieuzer ging nemen, durfde hij opdrachten te weigeren. Dat gaf hem een enorm gevoel van vrijheid! Bovendien kreeg hij eindelijk de tijd om lekker te verdienen :-)

Nee zeggen moeilijk? 5 tips

Toch blijft dat nee zeggen best lastig. Want word je dan nog wel aardig gevonden? Ben je nog wel de perfecte werknemer?

Doe je dan wel wat ‘hoort’? Misschien wel niet. Maar is dat allemaal echt belangrijker dan jouw tijd, energie en geld? Of dan kiezen voor de dingen die leuk en goed zijn voor jou?

Daarom hier 5 tips om makkelijker nee te zeggen.

1. Let eens op hoe anderen nee zeggen

Hoe vaak hoor je NEE eigenlijk? Op wat voor manier zegt een ander het? En wat vind je daarvan? Heb je meteen een pesthekel aan die ander en wil je niks meer met hem te maken hebben?

2. Bedenk dat je nee niet persoonlijk bedoeld is

Natuurlijk wil je de ander geen pijn doen of kwaad maken. Dat hoeft ook niet. Je wilt stevig op je eigen voeten staan, niet op de tenen van een ander. Je blijft vriendelijk maar beslist en zegt nee als jij nee bedoelt.

3. Oefen met nee zeggen

Iets doen leer je door te oefenen. Dus begin makkelijk, bijvoorbeeld als je in de supermarkt gevraagd wordt: “Heb je misschien tien cent erbij?”. Het zit gewoon in je portemonnee, maar je zegt met een stalen gezicht: “Nee”. Je oefenprogramma ;-) kun je uitbreiden met minstens een keer per dag nee zeggen of (helemaal leuk!) op elke derde vraag nee te zeggen.

4. Wacht even voor je ja of nee zegt

Soms heb je al ja gezegd voor je het in de gaten hebt.

Daar ben ik zelf nogal goed in :-( Ik flap er snel wat uit, dus ook een spontaan ja. Heel handig voor mensen die dat weten. Maar… ik ga vooruit: tegenwoordig heb ik aardig door wanneer het me mis dreigt te gaan :-)

Vraag je voortaan eerst bewust af: wil ik dit echt? Als ik hier ja tegen zeg, waar zeg ik dan nee tegen? Wat kost mijn ja en wat levert het mij op. Kun je zo snel de gevolgen van je ja of nee niet overzien, vraag dan bedenktijd. En na die bedenktijd mag je nog steeds nee zeggen!

5. Zeg iets anders

Nee klinkt niet leuk, het is een scherp woord. Vind je het ook een vervelend woord zeg dan bijvoorbeeld: “Het spijt me, maar dan kan ik niet”. En blijf daarbij. Je hoeft niet toe te lichten waarom je niet kunt. Je kunt niet, punt!

Kortom, het is zonde om altijd maar vanzelf ja te zeggen. Zeg eens wat vaker nee. Oefening baart kunst ;-) Veel mensen zullen je waarderen om je duidelijkheid en het geeft jou ruimte om dingen te doen die je echt belangrijk vindt.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: