Wat een haas met werken te maken heeft

Hou jij van snel werken? Vind je het heerlijk om maximaal gefocust bezig te zijn en je taken als een speer af te ronden? Bruis je dan van energie, zit je vol werkplezier en ben je lekker in flow?

Dan vliegt je werkdag voorbij. En aan het eind van die dag… voel je pas hoe moe je eigenlijk bent.

Een haas werkt anders ;-)

De hazen hier rennen als gekken achter elkaar aan, net als de hazen in dit filmpje. Ze zijn gefocust, barsten van de energie en het plezier spat eraf.

Ze lijken onvermoeibaar en dan ineens… zie je ze niet meer. Ze hebben een pauze genomen. Ze houden een hazenslaapje of eten wat.

Daarna gaan ze weer vrolijk verder met rennen. Onvermoeibaar rennen ze tot de volgende pauze. Zo gaan ze door tot het donker wordt. Nou ja en misschien daarna ook nog wel, maar dan zie ik ze niet meer ;-).

Een haas wordt nooit een slak

Ik zie nooit hazen die de hele dag met een slakkengang door de wei gaan. Dat kan niet, een haas wordt nooit een slak.

En zo is het bij mensen ook. Als jij zo’n razendsnelle werker bent, kan het heel gezond zijn om je tempo wat te vertragen.

Maar echt langzaam werken, dat lukt je als snelle werker gewoon niet. Dan raak je je focus kwijt en je komt niet in flow. Het lijkt zelfs alsof het je veel meer energie kost dan lekker in je snelle tempo werken. Kortom, je werkt helemaal niet prettig.

Dus kun je beter haas blijven. Je hoeft je tempo niet enorm te vertragen, dat hoge tempo en lekker snel schakelen past helemaal bij jou. Hou dat erin, want vaak zorgt dat hoge tempo voor de juiste focus bij je. Dat geeft je energie en plezier, net als bij de hazen.

Een slimme haas

Maar… wees wel een slimme haas. Een echte haas rent niet continu door. Dus neem zelf ook bijvoorbeeld na een klein halfuurtje een micropauze. Even twee minuten op adem komen en je gedachten en je typevingers laten rusten.

Na die micropauze kun je er weer lekker hazig tegenaan. Als echte haas ben je immers snel genoeg weer op stoom. Zo werk je weer een half uur. Na anderhalf à twee uur werken neem je een wat langere pauze: een minipauze of lunchpauze of je stopt met werken voor die dag.

Jouw systeem van werk en pauze

Puzzel uit welk systeem het beste bij jou past. Misschien heb jij aan een micropauze van twee minuten niet genoeg en moet je er vijf van maken. Of misschien werkt ieder kwartier een minuutje pauze beter voor jou.

Zet een timer om je aan je pauzemoment te herinneren. En zet die timer niet alleen af om meteen weer door te gaan ;-)

Sla in geen geval je minipauze over. De meeste snelle werkers hebben een wat langere minipauze dan gemiddeld nodig om goed te herstellen.

Je verdient je pauzes

Misschien voel jij je ongemakkelijk als je ‘zomaar’ een (micro)pauze neemt. Dat is nergens voor nodig. Met jouw hoge werktempo verzet je zoveel werk, dat je die regelmatige pauzes met gemak terugverdient.

Vergeet niet: zonder hazenslaapjes wordt een haas een makkelijke prooi voor enge roofdieren ;-)

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: