Is jouw leven te vol en druk? 5 oorzaken en oplossingen

prioriteiten-vol-levenSoms is je leven vol. Heel vol. Te vol. Zo vol dat je denkt: “Dit kan helemaal niet. Waar moet ik in hemelsnaam de tijd en energie vandaan halen om al die dingen te doen?”

Dan kan de jampot met balletjes je helpen. Die geeft je ineens weer helderheid. Je ontdekt: “Hé, dat is maar zand” of “Ik heb teveel balletjes” ;-)

Ken je het verhaal van de jampot al? En werkte het voor jou tot nu toe niet? Scroll dan direct door naar beneden. Daar vind je meteen oorzaken en oplossingen om het wél te laten werken. Ken je het verhaal nog niet? Lees het dan hier:

Elke laatste les voor de vakantie deed de scheikundeleraar iets bijzonders: hij maakte een bom of een eindeloze draad. Zijn leerlingen keken dan ook ademloos toe toen hij dit keer een jampot tevoorschijn toverde.

Hij pakte een handvol balletjes en deed die in de jampot. “Is de pot nu vol?” vroeg hij zijn leerlingen. “Ja” zeiden ze.

De leraar nam een handvol kiezelstenen en deed die bij in de jampot. Dat lukte zomaar. Weer vroeg de leraar: “Is de pot nu vol?” en weer zeiden de leerlingen”Jaahaa” en dachten: Waar blijft die bom? :-)

De pot zag er nu echt vol uit, maar de leraar pakte een handvol zand en dat paste er ook nog bij in. Er stond nog een fles op tafel en een oplettende leerling vroeg vol verwachting: “Wat heeft die fles er eigenlijk mee te maken?” Hij dacht vast dat door die fles eindelijk de spannende ontploffing zou komen.

Dat zal ik je uitleggen zei de leraar:

  • “Stel je voor dat die pot je leven is.
  • Die vul je eerst met de allerbelangrijkste dingen in je leven: je familie, je gezondheid, je passies.
  • Dan komen de kiezelstenen: de dingen die ook belangrijk zijn. Je huis bijvoorbeeld en je baan.
  • Het zand staat voor de kleine dingen. Daar zou je misschien makkelijk je hele dag mee kunnen vullen, maar dat is zonde. Er zijn immers belangrijker dingen in je leven.
  • En dan komt de fles: Hoe vol je leven ook lijkt, er is altijd tijd voor een goed glas wijn met vrienden.”

Het past niet meer!

Een mooi verhaal, maar in de praktijk valt het soms vies tegen. Hoe je het ook probeert, de balletjes, kiezels en zand passen niet in de pot. Laat staan dat er ook nog wijn bij in gaat. Hoe kan dat nou? Ik geef je hier 5 veel voorkomende oorzaken en oplossingen.

Oorzaak 1: Je overschat je tijd en energie

Je denkt dat je pot groter is dan hij in werkelijkheid is of denkt dat je twee potten hebt. Je overschat je tijd en energie en pakt dus vrolijk allerlei extra dingen erbij op.

Oplossing: Realiseer je waar je grenzen liggen. Wat past er werkelijk in jouw leven en waarvoor is gewoon geen plek. Zeg vaker nee tegen dingen die je niet wilt.

Oorzaak 2: Een heel belangrijk ding vraagt meer van je

Een balletje is groter (geworden) dan je denkt. Een van de belangrijkste dingen in je leven vraagt (tijdelijk) extra tijd en energie. Je hebt bijvoorbeeld een ernstig zieke partner wat je leven op zijn kop zet.

Oplossing: Onderzoek de belangrijkste dingen in je leven eens. Is één ding veel groter geworden? Dat kan. Maar dat betekent dat er minder ruimte is voor de andere belangrijke dingen, dus daar is tijdelijk minder ruimte voor. Je kunt de boel niet oprekken. Die pot blijft zoals ie is. Hou bij deze oorzaak extra goed in de gaten dat je ruimte voor jezelf blijft houden!

Oorzaak 3: Er is een heel belangrijk ding bijgekomen

Er zijn ‘plotseling’ teveel balletjes. Het kan gebeuren dat er een of twee heel belangrijke dingen bijkomen in je leven. Je volgt eindelijk je passie en begint naast je werk in loondienst voor jezelf.

Oplossing: Ook nu geldt weer: die pot wordt niet groter. Dus als er een balletje bij komt, moet er misschien een ander uit.

Oorzaak 4: Minder belangrijke dingen nemen teveel plek in

Je laat de kiezelstenen uitgroeien tot keien. Die kiezelstenen zijn wel belangrijk, maar niet zo belangrijk dat ze heel veel plek moeten innemen in je leven.

Oplossing: Breng de keien terug naar kiezelsteenformaat. Die horen niet op de voorgrond te komen. Ze zijn vulsel na de balletjes, meer niet.

Oorzaak 5: Een verkeerde volgorde

Je houdt de verkeerde volgorde van vullen aan. Je begint bijvoorbeeld met de wijn. Hartstikke leuk en gezellig natuurlijk, maar dan komt er van de belangrijke dingen niks meer terecht.

Oplossing: Zorg dat je aandacht eerst uitgaat naar de dingen die echt belangrijk voor je zijn. De rest vindt zijn weg wel.

Kortom: Is je leven te vol? Denk dan even aan de pot met balletjes en vraag je af wat de oorzaak is. Vind je het lastig om in je eentje de oorzaak en oplossing van jouw te volle leven te achterhalen? Mail mij dan even. Dan denk ik met je mee!

NB De pot met stenen kom je in allerlei gedaanten tegen. Geen idee van wie hij oorspronkelijk is (mijn scheikundeleraren beperkten zich tot het maken van bommen en lange draden :-) ). In het werk van Stephen Covey kom je hem in in ieder geval ook tegen. 

© Albertine ’t Hoen

Bewaren

Bewaren

Lees ook: