Ben jij verveeld, hyper of lekker aan het werk?

Ooit las ik ergens: Overspanning leidt tot burn-out maar zonder spanning brandt er helemaal niets. Ik vind dat zo treffend! Zonder spanning doet een lamp het niet, maar komt er ook weinig van werken terecht. Spanning is gewoon nodig om tot prestaties te komen.

Het juiste spanningsniveau: werken gaat vanzelf

Soms heb je vanzelf het juiste spanningsniveau te pakken. Je bent lekker bezig en je werk gaat gewoon vanzelf. Je krijgt moeiteloos af wat je af wilt hebben. Aan het eind van de dag heb je nog lekker energie over en ben je ook nog eens hartstikke productief geweest. Zo zou je altijd willen werken.

Helaas lukt dat niet altijd: soms ben je te hyper. Dan ben je zo supergefocust dat je er gespannen van wordt. Dat maakt je niet alleen doodmoe, maar je productiviteit lijdt er ook nog eens onder. Alsof dat nog niet genoeg is, ga je ook nog fouten maken.

Of je bent juist verstrooid en verveeld bezig met je werk. Je surft tussendoor wat op internet, twittert een beetje en kletst gezellig mee op fora. Met het werk schiet het niet op en er komt uiteindelijk niks uit je handen. Als je werkdag erop zit ben je hartstikke moe, maar je werk is nog niet af.

Lekker productief werken

De juiste spanning kan je helpen lekker productief te werken. Je bent voldoende alert voor de taak waar je mee bezig bent. Die juiste spanning zit meestal ergens in het midden. Tussen verveeld en hyper zit het niveau waar je optimaal werkt.

Vergelijk het met een elastiekje. Doe dat te los ergens omheen en het heeft geen enkele functie; het valt er zo van af. Zit het te strak dan loop je het risico dat het elastiekje knapt en dat is ook niet de bedoeling. Ergens daartussenin zit het elastiekje precies goed.

Bewust van je spanningsniveau

Het helpt om je bewust te worden van je spanningsniveau.Stel je daarom een spanningsmeter voor die van 0 tot 10 gaat. De 0 staat voor volledige ontspanning, zo ontspannen dat je alleen maar diep slaapt. De 10 staat voor enorme spanning, je bent dan zo gespannen dat je tot niks meer in staat bent.

Wat voor cijfer geef jij je spanning op dit moment? Wanneer is jouw spanningsniveau het hoogst? Wat voor cijfer geef je het dan? En wanneer is het het laagst? Wat voor cijfer hoort daar voor jou bij?

Hou nu tijdens je werkdag je score eens bij. Als je stevig moet onderhandelen ligt je spanningsniveau waarschijnlijk een stuk hoger dan wanneer met een bak koffie je mail zit door te nemen. En dat is helemaal prima! Natuurlijk kun je beiden met dezelfde spanning doen, maar dan ben je niet scherp genoeg voor die stevige onderhandeling of verspil je energie bij het doornemen van je mail.

Ben je helemaal tevreden over je scores? Heb je steeds de juiste spanning bij de juiste activiteit? Gefeliciteerd!

Ben je nog niet tevreden, noteer dan hoeveel spanning (welk cijfer) ideaal zou zijn voor die activiteit. Het noteren alleen al geeft je veel duidelijkheid. Misschien zie je dat je steeds bij dezelfde activiteit te ontspannen bent of ontdek je dat je de hele dag wat te hyper bent om optimaal te werken.

Kortom: word je bewust van je spanningsniveau. Het komt je productiviteit en energieverbruik ten goede. Er zijn allerlei trucs om jezelf op te peppen of meer ontspannen te werken, maar het begint bij bewustwording.

© Albertine ’t Hoen