Experiment: Een week lang mediavasten

Vallen en opstaan

Spannend! Over een paar uur begint mijn week Mediavasten. Vanavond stipt om 24.00 uur begin ik. Ik hoop ;-) het vol te houden tot 7 april 24.00 uur.

Hoe kom ik daar bij?

In mijn omgeving gaan een paar mensen komende week, in de Stille Week, soberheidsvasten. Ieder doet dat vanuit zijn eigen achtergrond en motieven en ieder vult dat op zijn eigen manier in. De een neemt geen koekjes en snoep, de ander ontzegt zich veel meer dingen.

Ik vond het een mooi initiatief en wilde graag mee doen. Maar… ik snoep amper en eet niet veel koekjes. Ik vroeg me dus af of ik veel verschil zou merken. Ik wilde iets waar ik wél verschil van zou merken. En zo werd het idee geboren om een week te gaan mediavasten.

Timothy Ferris schrijft daarover in Een werkweek van 4 uur. In een eerder artikel beschreef ik zijn recept voor mediavasten al eens. Ik paste dat aan tot het volgende:

 • Geen kranten, tijdschriften of nieuws op tv, radio of internet.
 • Geen televisie, behalve iedere avond maximaal één uur kijken voor je plezier.
 • Geen twitter, Facebook, LinkedIn of forums.
 • Geen gesurf op internet tenzij dat echt nodig is voor mijn werk.
 • Alleen studieboeken lezen die nodig zijn voor het werk waar ik op dat moment mee bezig ben.
 • Maximaal een uur fictie per dag lezen.

Wat ik komende week wel doe is dit artikel aanvullen. Met mijn belevenissen en de moeilijke momenten die ik tegenkom. Tot later!

Dag 1: De kop is er af

Mijn eerste mediavastdag viel reuze mee. Het was vooral een dag van gezelligheid en buitenspelen, dus dan is er helemaal geen tijd voor media.

Wat ik het lastigste vond was maximaal een uur fictie per dag lezen. Op zondag vind ik het altijd heerlijk om stapels kranten, tijdschriften en boeken door te spitten. Gisteren ‘moest’ ik me dus beperken tot een fictie boek. Ik was er zo in verdiept dat mijn leesuur akelig snel voorbij was ;-)

Vandaag komt het serieuze werk. De krant heb ik vanochtend al weerstaan. Nu komt het – afgezien van dit artikel – internetloze computeren. Spannend!

Dag 2: Onbewuste overtreding

Nou, mijn eerste ‘overtreding’ heb ik begaan. Ik was gisteren al een minuut of tien onderweg en zat lekker naar muziek te luisteren. Tot er ineens een heel verhaal kwam over paarden die losliepen op de snelweg. Mijn oren waren natuurlijk meteen gespitst: dat klonk spannend!

“Dit hoor ik nu niet te horen” ging in een flits door me heen. Als een speer schakelde ik over op de cd-speler. Vreemd hoor, normaal zou ik me echt in zo’n bericht verdiepen. Dat hoeft dus helemaal niet en da’s wel even wennen :-o

Dag 3: Volop verleidingen

Mijn werkdagen vallen tot nu toe mee. Gesprekken zijn makkelijk: nogal logisch om dan niet onderhand te gaan twitteren of de krant te lezen. Met computeren zijn de verleidingen groter, maar ook die weet ik tot nu toe te weerstaan.

Op onverwachte plaatsen kom ik wel verleidingen tegen. Bij de allergoloog bijvoorbeeld. Tijdens het half uur verplicht wachten herhaalt de tv daar non-stop het nieuws. En dan is er ook nog een leestafel die vol ligt met de meest verrukkelijke kranten en tijdschriften.

Poeh, dat deed een stevig beroep op mijn wilskracht en concentratie. Desondanks sijpelden er ongewild slierten nieuws van de tv mijn geest binnen. Mediavasten valt niet mee ;-)

Dag 4 en 5: Ik wil niet terug…

Wat gaat de tijd snel. Ineens ben ik al dik over de helft van mijn vastenweek. Ik heb zo onderhand helemaal een vakantiegevoel van dat mediavasten ;-) En net als met vakantie, heb ik helemaal geen zin om terug te gaan. Verbluffend, dat had ik van tevoren niet gedacht.

Hoe het straks verder ‘moet’ weet ik nog niet. Maar net als met vakantie vind ik het niet handig om daar nu al aan te denken. Dat verpest het heerlijke vakantiegevoel dat ik nu toch maar mooi in een werkweek heb.

Dag 6 en 7: Experiment geslaagd

Ook dag 6 en 7 vlogen voorbij zonder dat ik de media miste. Ik heb er meteen nog maar twee media-arme paasdagen aan geplakt. Langzaam weer een beetje wennen aan een ander rantsoen ;-)

Terugkijkend vond ik het een fijne week. Een tijd van meer:

 • focus
 • creativiteit
 • bezinning
 • genieten
 • productiviteit (en vast nog veel meer, maar dit schiet me het eerste te binnen)

Voor herhaling vatbaar dus!

© Albertine ‘t Hoen

Bewaren

Bewaren

Lees ook: