Een werkweek van 4 uur

een werkweek van 4 uur recensieIk had al veel enthousiaste verhalen gehoord over Een werkweek van 4 uur, dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen. Te hoog misschien, want het boek viel mij eigenlijk een beetje tegen :-(

De eerste helft vond ik best interessant. Maar daarna werd het saai en langdradig. Het lag een half jaar te verstoffen voor ik het alsnog uitlas. Toch nieuwsgierig hoe het af zou lopen…

De tweede helft gaat vooral over allerlei trucs om heel veel te verdienen met heel weinig inspanning. Timothy Ferriss noemt dat je muze vinden. Hmmm, voor mij heeft muze met passie en inspiratie te maken. Niet met een product dat 8 – 10 x over de kop moet gaan.

Werk is niet leuk

“Werk is niet leuk, dus besteed er zo weinig mogelijk tijd aan” is de teneur die ik in het hele boek proef. Dat vind ik jammer, want werk kan volgens mij wél leuk zijn en dan kijk je niet op een uurtje.

Ook van de ondertitel: “Leid een rijk leven zonder veel te doen” word ik niet heel blij. Want wat is rijk? Daar geeft Ferriss een wel erg materialistische invulling aan.

Dat waren de kritische geluiden, nu het goede nieuws :-) Een werkweek van 4 uur staat vol praktische tips. Vooral als jij iedere week al veel te veel uren maakt kun je daar je voordeel mee doen.

Timothy Ferriss heeft een lekker controversiële kijk op werken die je aan het denken kan zetten. Hij benadrukt dat je leuke dingen niet moet uitstellen tot je pensioen. En daar ben ik het helemaal mee eens!

Productief versus druk

Timothy waarschuwt voor W4W: werken om te werken. Voorkom dat je acht uur gaat vullen om acht uur te vullen. Dat je iets onbelangrijks goed doet, betekent nog niet dat het belangrijk wordt. En ook dat je er veel tijd voor nodig hebt maakt een taak nog niet belangrijk.

Concentreer je dus op productiviteit en niet op druk zijn. Twee hulpmiddelen daarbij zijn de Wet van Pareto (80% van de output komt voort uit 20% van de input) en de Wet van Parkinson (het werk van een taak dijt uit naar de beschikbare tijd om een taak te realiseren). Concreet:

  • Voer alleen de belangrijke taken uit zodat je minder tijd nodig hebt.
  • Beperk de hoeveelheid tijd die je ergens voor uittrekt, zodat je alleen de belangrijkste taken uitvoert.

Nog een slimme tip: Werk alleen als je op je doeltreffendst bent. Je talent, interesse en mentaal uithoudingsvermogen vertonen een golfpatroon. Als je daar rekening mee houdt, wordt leven productiever en prettiger.

Informatiedieet en dromen

Ferriss geeft ook als opdracht om een hele week te gaan mediavasten: geen kranten, geen nieuwswebsites, geen nieuws op tv kijken, geen non-fictie lezen etc. Na die week bekijk je of je terug wilt naar je vette ;-) informatiehap. Zo’n informatiedieet kan je meteen een zee aan tijd geven, dus de moeite waard om eens mee te experimenteren.

Timothy Ferriss is een groot voorstander van minipensioenen: regelmatig er langere tijd tussenuit. Om minipensioenen en andere dromen te realiseren geeft hij je de opdracht droomlijnen uit te zetten. Het grappige vind ik dat hij je voor vrij korte termijn (6 maanden) laat dromen. Die dromen maak je concreet (vooral in geld) en je bepaalt wat je vandaag, morgen en overmorgen gaat doen.

Naast alle tips en trucs staan er ook hilarische zaken in Een werkweek van 4 uur. Zoals over de eerste keer dat Timothy een virtual assistant inhuurde. Of de “Spoedcursus deskundigheid: hoe word ik een topdeskundige in vier weken?” Ik geef toch de voorkeur aan iemand die daar iets langer over gedaan heeft ;-)

Wereldreizen en Lamborghini

“Geweldig! Dit boek zal je leven veranderen.” Aldus de New York Times over Een werkweek van 4 uur. Wie weet geldt dat ook voor jou en maak je binnen een half jaar je dromen waar. En geniet jij tussen je wereldreizen door van je eigen Lamborghini Gallardo Spyder :-) Toch maar lezen dus?

© Albertine ’t Hoen

NB Dit artikel schreef ik in 2010. Inmiddels is er een vernieuwde versie van Een werkweek van 4 uur. Die heb ik (nog) niet gelezen, maar schijnt veel beter te zijn.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: