Helweek: Reset jezelf

Persoonlijke ontwikkeling

HelweekAl weken maanden lag het me aan te kijken: Helweek van Erik Bertrand Larssen. Uitgeverij Boom Nelissen was zo aardig om mij een previeweditie te sturen. Ik las direct een stukje. Boeiend, maar daarna belandde het op de stapel nog te lezen.

Toch liet helweek me niet los. Ik werd helemaal meegesleept door de heftige verhalen over afzien bij de commando’s. En de Golden rules for succeeding during Bertrands hellweek klonken interessant (let op de beginletters):

Take action.
Have fun!
Establish habits of excellence.Be an early riser and plan your day.
Eat healthy and train often.
Reach for great goals.
Take care of the people you care about.
Respect and live by your values.
Always try to be ‘living in the moment’.
Never give up.
Do what you love.Work extremely hard.
Always trust yourself.
You must give back!

Toen ik ook nog een filmpje van Erk Bertrand Larssen zag kreeg ik helemaal zin om ook zo’n helweek te doen:

Maar wanneer? Wat is een goed moment voor zo’n helweek? In ieder geval niet zoals ik het deed ;-) Je moet je helweek minimaal 3 weken voorbereiden. Ik had het boek nog niet eens uit toen ik besloot dat maandag mijn helweek zou starten.

Ik had er wel een beetje over nagedacht hoor. Mijn helweek zou namelijk in een ‘afspraakarme’ week vol denkwerk vallen. Dat leek me wel zo veilig: ik had geen zin in ongelukken door slaapgebrek. Maar ik koos vooral voor die week omdat ik niet zo goed ben in afspraakarme weken. Dan ben ik vaak veel minder productief dan ik zou willen. Ik was benieuwd of een helweek daar verandering in zou brengen.

Voorbereiding op je helweek

In de voorbereidingsperiode heb je drie belangrijke opdrachten:

 • Je moet je eigen leven in kaart brengen.
 • Je moet definiëren op welke gebieden je in potentie de meeste vooruitgang kunt boeken, je zogenaamde verbeterpotentieel en waarop je gaat inzetten.
 • Je moet een concreet doel voor de helweek omschrijven en een strategie voor hoe je dat doel wilt bereiken.

Brrr, wel veel moeten :-( Gelukkig heb ik dit soort opdrachten vaker gedaan, dus op zondagmiddag staan ze op papier. Ik ben er klaar voor, morgen om 5.00 uur begint helweek.

Maar wat houdt zo’n helweek nou eigenlijk in? Dat staat precies uitgelegd in het boek, maar heel globaal zijn dit de regels waar je je de hele helweek aan te houden hebt:

 • Start maandagochtend om vijf uur en stop zondagavond om tien uur.
 • Sta elke ochtend om vijf uur op.
 • Ga elke avond om tien uur naar bed.
 • Werk de hele week extreem hard, wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw.
 • Blijf trouw aan je plan.
 • Wees je te allen tijde bewust van je modus en focus.
 • Wees je bewust van je verschillende rollen die je in de loop van een week vervult en vervul ze met glans.
 • Probeer de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht te zijn.
 • Wees daadkrachtig en proactief.
 • Neem weloverwogen, kwalitatieve rust.
 • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk.
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten.
 • Gebruik geen social media onder werktijd.
 • Beperk praatjes met collega’s tot het minimum.
 • Train minstens één keer per dag, het liefst ’s ochtends.
 • Eet de hele week uitsluitend gezond.
 • Laat de tv uit.

Dit is (samen met de golden rules) de basis voor je hele helweek. Verder heeft elke dag een thema met opdrachten die je die dag – naast je gewone werk – moet uitvoeren.

Maandag: Vaste gewoontes

Op maandag is je opdracht om je goede en slechte gewoontes in kaart te brengen. Bedenk een strategie om je slechte gewoontes te veranderen en je goede gewoontes te versterken.

Ik voel me apetrots dat het vroege opstaan me die eerste dag gelukt is! Het is stervenskoud in huis, dus een extra beproeving. De thermostaat wist nog niet dat het helweek was :-( Ik begin meteen met trainen, als ik nu ga zitten dommel ik zo weer in. Trainen was nog wel even puzzelen: door wat rammelende onderdelen moest ik echt maatwerk voor mezelf bedenken.

De eerste uren vliegen voorbij. Dat komt ongetwijfeld ook doordat ik een avondmens ben. Ik loop als een zombie rond en doe supersimpele dingen. Nou ja, ik lees in ieder geval mijn mail alvast. Ik maak een reminder van de golden rules en de regels voor de helweek en ga met de gewoontes aan de slag.

Tja, die vaste gewoontes. Slechte gewoontes bedenk ik zo. Maar goede? Tijdens de dag krijg ik een helder moment. Goede gewoontes zijn een soort blinde vlek. Die vallen je helemaal niet op. Het is zo normaal dat je dat doet. Daar zijn het gewoontes voor :-) Dus ook een mooie oefening om je bewuster van te worden van je goede gewoontes en daar meer van te doen.

Drie van mijn slechte gewoontes ga ik deze week aanpakken met deze voornemens:

 • Minder pure chocola eten. Een eitje, want deze week mag ik toch al niet snoepen, dus dat geeft een goed begin.
 • Meer in blokjes werken. Als ik lekker bezig ben, kan ik alles om me heen vergeten. Dus de pomodoro wordt in ere hersteld.
 • Gewoon doen! Met de nadruk op doen. Ik schuif dingen wel eens op de lange baan of ben afwachtend. Niet handig en een mooie om deze week aan te pakken.

De dag vliegt voorbij. Het is een fijne productieve dag en mijn voornemens lukken prima. Op naar de rest van de helweek!

Dinsdag: modus en focus

De opdracht voor vandaag is je verschillende modi te definiëren en om te leren in en uit verschillende modi te gaan.

Modus is voor Bertrand een gemoedstoestand. Je moet de modus hebben die past bij dat wat je aan het doen bent. Daar moet je van tevoren over nadenken.

“Focus al je gedachten op het werk dat je hebt. De zonnestralen branden pas als ze samenkomen in één centrum.” – Alexander Graham Bell

De opdracht van vandaag vind ik een stuk lastiger dan gister. Mijn geest floddert snel alle kanten op. Een mooie uitdaging om hem vandaag bij de les te houden. Het lukt aardig. Ik ben hartstikke trots dat ik me deze dag niet af laat leiden door een ingewikkeld juridisch verhaal dat ineens op mijn weg komt. Daar kan ik anders helemaal in verdrinken.

Modus en focus houden mijn aandacht, ik ga er nog een blog over maken. Verder vliegt ook deze dag voorbij. Met trainen, hard werken, gezond eten en even socializen u het zo weer 10 uur. De tv mis ik geen moment (scheelt, ik keek toch al weinig).

Woensdag: timemanagement

Vandaag moet je met timemanagement aan de slag:

 • Leg je eigen to-do-lijst aan.
 • Leg je eigen jaarplanning, maandplanning, weekplanning en dagplanning aan.
 • Leer om dingen van je to-do-lijst over te hevelen naar je agenda.

button-bezig-met-helweekMet vroeg opstaan ben ik nu halverwege de helweek. Gelukkig, want dat vind ik een zwaar onderdeel.

Timemanagement heb ik aardig voor elkaar, dus de opdrachten van vandaag zijn niet heel ingewikkeld. Wel loop ik vaak uit de tijd. Eens kijken of ik daar vandaag wat aan kan doen.

En warempel: het lijkt wel alsof zelfs de verkeerslichten op de hoogte zijn van mijn helweek. Heel bijzonder. Net alsof iedereen weet dat ik scherp op mijn tijd ben vandaag. Zonder toestanden en heel natuurlijk loopt het allemaal gesmeerd. Top dus!

‘s Avonds betaal ik de prijs voor die gesmeerde dag en het weer vroeg opstaan. Ik ga fouten maken :-( Ik merk dat er – voor mij – een grens is aan focus, tijd en kwaliteit. Nou ja, morgen weer een dag. En wat voor een: de ergste dag van de hele helweek.

Donderdag: Buiten je comfort zone

Vandaag is een heftige dag. Je wordt uitgedaagd buiten je comfort zone te gaan met deze opdrachten:

 • Werk dag en nacht zonder te slapen.
 • Uitstel is verboden.
 • Gebruik geen social media.
 • Loop, ren of fiets – minimaliseer transport in de vorm van auto, bus of trein.
 • Taken voor deze vierentwintig uur: alles doen wat je altijd al hebt uitgesteld.
 • Ga de strijd aan met iets waar je heb meest bang voor bent.

Hmmm, ik ben de hele week al buiten mijn comfort zone. Al was het alleen al met dat vroege opstaan. Vandaag gaat er nog een schepje bovenop. Ik heb een berg simpele klusjes bedacht voor vannacht. Gezien de fouten van gisteravond waag ik me maar niet aan iets ingewikkelds.

Geen uitstel is interessant. Ik ben best goed in uitstellen en ik heb nu al drie webpagina’s gepubliceerd. Niet perfect, dus eigenlijk wel heel knap van mezelf. Gebruik geen social media gaat me even mis, maar ik heb het snel door. Met geen auto smokkel ik toch maar. De afspraak die ik heb is echt te ver om te lopen of fietsen. Tja, dat had ik met een goede voorbereiding handiger kunnen plannen…

Ik had me bedacht om vandaag op een ladder te klimmen. Dat vind ik eng! Helaas is het weer zo onstuimig dat ik met ladder en al ga wegwaaien. Vanzelf komt er iets anders engs op mijn pad. Ik ga het meteen aan, heb ik die opdracht mooi af. Ik merk dat als je iets engs aankijkt en aangaat het best meevalt. Dat wist ik al, maar een bevestiging is nooit weg.

En dan het zwaarste voor vandaag: de hele nacht wakker blijven. Het lukt! Eigenlijk valt het best mee, het is 5 uur voor ik het weet. En dan begint de vrijdag al. Ik werk die nacht stapels papieren weg, schoon oude cursusmappen op en doe nog veel meer. Lekker, wat een ruimte geeft dat. Ik bedenk dat ik dat ook op een regenachtige zondagmiddag had kunnen doen.  Dus wat nou de winst van die nacht is?

Vrijdag: Rust en herstel

Vandaag staat in het teken van rust en herstel:

 • Leer efficiënte rusttechnieken.
 • Ontdek de meerwaarde van herstel.

Vrijdagochtend half zes kijk ik vol verbazing om mij heen. Alle stapels zijn weg, ik snap niet zo goed waar alles gebleven is. Eng leeg is het hier! Ik ben eigenlijk helemaal niet zo moe. Hoewel? Ik voel me wel wat wiebelig. Maar ik zou best nog een stukje kunnen typen of zo. Mijn daglichtlamp helpt me weer door de eerste uren van de dag.

Vandaag moet je iedere twee uur 5 tot 20 minuten rusten. Bertrand geeft je daarvoor verschillende suggesties. Wat je doet maakt niet uit,  als je het maar doet. Moet lukken, want ik ben nu wel zo gaar als boter.

Ik kies voor de sleuteltruc: gaan zitten met een sleutelbos in je handen. Zodra je in slaap valt, word je wakker van de vallende sleutelbos. Ik kende hem wel, maar had hem nog nooit geprobeerd. Hij werkt super, die sleutelbos valt heel wat keren deze dag.

Heel slimme dingen durf ik vandaag niet te doen. Blij dat ik niet ver weg hoef, want dat zou ik nu echt onverantwoord vinden. Ik hobbel een beetje van rustmoment naar rustmoment. Dat vind ik het knappe van deze dag: je gaat je ultradiane ritme herkennen. Nu het nog vaker toepassen. ‘s Avonds ben ik zo moe dat ik al slaap voor ik in bed lig. Ik bedenk me nog vaag dat ik van alles dingen vergeten ben, maar het zal me worst wezen.

Zaterdag: Innerlijke dialoog

Opdrachten voor vandaag:

 • Maak een lijst van alle dingen waar je goed in bent.
 • Heb uitsluitend positieve gedachten over jezelf.
 • Denk dat alles die dag in jouw belang gebeurt.

Vandaag is geen weekend, maar een werkdag in de helweek. Met natuurlijk weer om 5 uur opstaan. Dat valt me vandaag enorm tegen. Ik heb als een blok geslapen na 41 uur zonder slaap, maar die helweek begint nu echt zijn tol te eisen. Eerst maar weer eens trainen. Dat helpt, maar zo gauw ik ga zitten vallen mijn ogen dicht en dommel ik weg. De hele dag dus weer de sleutelbos in mijn hand ;-)

De eerste opdracht heb ik vaker gedaan en sla ik nu lekker over. De andere twee opdrachten gaan best goed. Objectief loopt de dag niet bepaald soepel, maar ik heb fijne meevallers (zo zie ik ze tenminste :-) )

Ik merk dat ik nu toch wel heel moe ben. Dan moet je tegen jezelf zeggen: “Ik voel dat ik moe ben, maar ik kan meer aan. Ik weet wanneer ik mag uitrusten, dus nu moet ik nog even doorzetten.” Het lijkt warempel te helpen.

‘s Avonds heb ik het een beetje gehad: een weinig productieve dag, de helft van de boodschappen vergeten en te weinig geld terug. Nou ja het had erger gekund. Nog een dag te gaan en dan zit mijn helweek erop.

Zondag: Plaats je leven in perspectief

Vandaag geen opdrachten meer. Gelukkig. Het is een rustdag, maar niet bedoeld om te slapen. Weer de hele dag de sleutelbos bij de hand dus. Ik kijk terug op de week en lees nog wat stukken uit het boek:

“Dit is niet alleen een boek over het najagen van je dromen, maar over momentum creëren tijdens je leven.”

Dat is grappig. Ik had me net bedacht dat dit boek me vooral momentum gegeven heeft. Hoe ik dat precies moet omschrijven weet ik niet, maar het voelt goed. Ik ben er blij mee!

‘s Middags rijden we nog een rondje in de buurt en verder doe ik de hele dag weinig. Ik ben blij als het 10 uur ‘s avonds is en mijn helweek erop zit. Halverwege de week leek het me nog leuk vaker een helweek te doen, maar nu?

Ik denk daar de komende dagen nog eens over. Net als over de winst die ik van de helweek heb. Die is er zeker, maar ik ben nu te wazig om daar iets zinnigs over te zeggen. Wordt vervolgd! Nou ja, ik mag in ieder geval die button opspelden :-)

helweek-overleefd2Is Helweek een aanrader?

Het boek Helweek is leuk om te lezen. Vol spannende verhalen en mooie anekdotes. Het is wat hak op de takkig geschreven: verhalen en opdrachten staan door elkaar. Soms was me niet duidelijk hoe een opdracht of dagindeling nou precies bedoeld was. Maar al met al zeker lezenswaardig, ook als je zelf geen helweek wilt doen. Als je wel een helweek doet, merk je hoe slim de opbouw daarvan is.

Zelf een helweek doen vond ik bijzonder. Van tevoren was ik bang dat ik te ver over mijn grenzen zou gaan. Voor mij was dat een extra uitdaging: niemand heeft er iets aan als ik door zo’n helweek maanden uitgeschakeld ben. Daarover las ik niks in het boek: alsof het niet erg is dat je zo stuk gaat dat je voorlopig niet weer heel wordt. Of dat je een aanrijding veroorzaakt of iets anders ergs. Maar goed, misschien heb ik daaroverheen gelezen.

Terugblikkend is die helweek voor mij een soort resetten geweest. Op wat voor manier je dat vorm geeft, moet je zelf weten. Maar een helweek is dus – met beleid – zeker een aanrader. Meer weten? Lees dan verder op de Helweek website.

© Albertine ‘t Hoen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: