De Pomodoro techniek: hoe kleine pauzes je productiever maken

tomaten

Tijd is geld. Iedere minuut telt. Zo is het, punt! En dus ga je stevig aan de slag. Je werkt stug door maar drie uur later heb je niet af wat je af wilde hebben. Je bent wel zo gaar als boter en je lijf doet aan alle kanten zeer :-(

Dat is hartstikke vervelend. Op die manier wordt werken wel heel zwaar. Gelukkig kan het anders. Met de pomodoro techniek bijvoorbeeld. Die heb je zo onder de knie en kan je echt helpen productief te zijn zonder roofbouw op jezelf.

Pomodoro = 25 minuten werken + 5 minuten pauze

De pomodoro techniek is een makkelijk toepasbare methode om slim met je tijd en energie om te gaan. Dat doe je door in pomodoro’s te werken. Zo’n pomodoro bestaat dan uit 25 minuten werken en een pauze van 5 minuten.

pomodoro

Je werkt 25 minuten onafgebroken, gefocust en geconcentreerd aan één taak. Je bedenkt van tevoren goed wat je precies gaat doen en laat je 25 minuten lang niet afleiden, maar werkt alleen maar. Daarna neem je een pauze van 5 minuten.

Die werk- en pauzetijd baken je duidelijk af met een ouderwetse kookwekker. Je kunt natuurlijk ook andere instrumenten gebruiken om je werk- en pauzetijden in te stellen. Een app, of een timer op je mobiel of computer bijvoorbeeld. Maar een kookwekker heeft bij het instellen van de tijd meteen al iets magisch ;-)

Voordelen van de pomodoro techniek

Voor veel mensen is 25 minuten een fijn blok om te werken. Je werkt een korte tijd heel geconcentreerd en gefocust. Die tijd is lang genoeg om in flow te komen, maar aan het eind van die 25 minuten heb je nog steeds de gang erin. En soms nog helemaal geen zin in pauze :-)

Na 25 minuten neem je een pauze van 5 minuten. Ook al was je nog lekker aan de slag, je stopt onmiddellijk na afloop van die 25 minuten. In die korte pauze doe je iets simpels en gun je je brein rust. Even in beweging komen werkt daarvoor hartstikke goed.

Zodra de 5 minuten pauze afgelopen is, ga je meteen weer aan de slag. Je zult merken dat je na die 5 minuten heel makkelijk verder kunt gaan met je werk. Vaak heb je na zo’n pauze nieuwe inspiratie of een goed idee.

Je productiviteit krijgt een boost. Door korte tijd heel geconcentreerd te werken en daarna even pauze te nemen kun je veel productiever zijn. Door duidelijk te bedenken wat je gaat doen voor je aan een pomodoro begint, baken je ‘vanzelf’ de tijd af.

De tijdseenheid is makkelijk om mee te rekenen. Een pomodoro (werk + pauze) is steeds 30 minuten. In je agenda en planning is die 30 minuten reuzehandig. Maar ook als je voor je werk moet tijdschrijven werkt 30 minuten vaak fijn. Die korte pauze hoort dan gewoon bij je werk.

De menselijke maat

Volgens de techniek zijn pomodoro’s ondeelbaar. Je ‘moet’ dus 25 minuten onafgebroken werken. Voor sommige mensen (bijvoorbeeld als je weer begint met werken na een burn-out of als je last hebt van RSI) is 25 minuten onafgebroken en geconcentreerd werken te lang.

In zo’n geval is het slimmer om een pomodoro te bedenken die wel werkt voor jou. Dat is veel fijner dan elke keer weer te merken dat 25 minuten onafgebroken werken nu gewoon te lang is voor je en je pomodoro keer op keer mislukt. Begin dan bijvoorbeeld met 10 minuten werken en 5 minuten pauze. Gaandeweg kun je steeds langer achter elkaar werken.

De techniek gaat verder uit van 4 pomodoro’s achter elkaar voor je een langere pauze (half uur) neemt. Mijn ervaring is dat op die manier werken minder fijn is voor je ultradiane ritme.

3 pomodoro’s achter elkaar gevolgd door een pauze van 15 à 20 minuten werkt voor de meeste mensen beter. Daar kun je zelf mee experimenteren, waarbij je natuurlijk ook moet kijken wat in jouw werksituatie het meest praktisch is.

Experimenteer

Experimenteer eens met de pomodoro techniek. Begin bijvoorbeeld met 1 of 2 pomodoro ’s op een dag en merk het verschil.

© Albertine ’t Hoen

NB De pomodoro-techniek is bedacht door Francesco Cirillo en omvat nog meer dan alleen in 25/5 blokjes werken. Hij schreef er een boek over dat je kunt kopen of gratis downloaden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: